Număr „îngrozitor” de cazuri de tortură în Herson sub ocupația rusă

Dimensiunea torturii din Herson în timpul ocupației rusești a orașului din sudul Ucrainei este „îngrozitoare”, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, potrivit AFP.

Foto: Un soldat ucrainean inspectează o cameră despre care autorităție spun că ar fi fost folosită de ruși pentru tortură

„Nu am văzut încă tortură la o asemenea scară, după ce am vizitat toate camerele de tortură din diferite părți ale Ucrainei”, a declarat Dmitro Lubineț, responsabil parlamentar pentru drepturile omului, la televiziunea de stat. „Amploarea fenomenului este oribilă”, a spus el.

Zeci de oameni au fost „electrocutați, bătuți cu țevi de metal, le-au fost rupte oasele” și „rușii au filmat totul”, a acuzat el. „Sunt sigur că în fiecare localitate importantă va fi descoperită o cameră de tortură. Pentru că acesta este un sistem pus la punct de Rusia”, a mai spus Lubineț.

Autoritățile ucrainene au anunțat că au descoperit mai multe camere de tortură în zone din regiunea Herson, preluată recent de la ruși după luni de ocupație.

Un locuitor din Herson a declarat pentru AFP că a fost reținut săptămâni întregi în oraș în timpul ocupației acestuia. El a declarat că a fost legat, bătut și electrocutat de către oficiali ruși și pro-ruși în timpul detenției sale.

11 centre de detenţie și 63 de cadavre

În zonele recent eliberate din regiunea Herson, anchetatorii ucraineni care investighează crime de război au găsit 11 centre de detenţie şi dovezi că în patru dintre centre s-a recurs la „tortură”, a declarat miercuri seara ministrul ucrainean de Interne Denis Monastîrski, potrivit CNN.

„Au fost descoperite unsprezece centre de detenţie, iar tortura a fost folosită în patru dintre centre”, a declarat Denis Monastîrski pentru televiziunea ucraineană, citează News.ro.

După ce forţele ruse s-au retras săptămâna trecută peste fluviul Nipru forţele ucrainene au recuperat o mare parte din regiunea Herson, inclusiv capitala regională.

Poliţia şi serviciile de securitate ucrainene încearcă să strângă dovezi, „înregistrând fiecare acţiune de tortură, găsind martori, precum şi exhumând cadavrele morţilor”, a spus Monatîrski.

Deşi nu a indicat locaţiile centrelor de detenţie, el a spus că au fost găsite 63 de cadavre până în prezent.

CNN precizează nu poate verifica din surse independente afirmaţiile lui Denis Monastîrski.

Rusia neagă acuzaţiile că ar fi comis crime de război şi susţine că forţele sale nu vizează civili, în pofida numeroaselor dovezi adunate din mai multe locuri de experţi internaţionali în drepturile omului, anchetatori criminalişti şi agenţii de presă internaţionale.

Aleksandr Malkevici, membru al Camerei Civice a Federaţiei Ruse, un organism consultativ în mare parte alcătuit din personalităţi pro-guvernamentale, a declarat marţi într-un interviu pentru radioul rus Sputnik că Ucraina intenţionează să acuze armata rusă că a comis crimele descoperite la Herson.

sursa

Bacalaureat 2024. Proba la care mii de elevi din R. Moldova ar putea primi nota 10 din oficiu

Peste 2.600 de elevi din Republica Moldova ar putea primi, în acest an, nota 10 din oficiu la examenul de Bacalaureat la „limba străină”, comparativ cu 2.000, anul trecut. Declarația a fost făcută de directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), Lilia Ivanov. Numărul elevilor care s-ar putea bucura de această facilitate este cel mai mare din ultimii 10 ani.

„Dacă în primul an au fost un pic peste 200 de elevi, anul trecut au fost un pic peste 2.000. Anul acesta, colegii mi-au spus că deja sunt aproximativ 2.600 de solicitări. Deci, numărul este în creștere. După data de 25 mai, va fi emis ordinul ministrului Educației și Cercetării prin care tuturor celor la care documentele sunt valide li se va acorda nota 10 din oficiu”, a declarat șefa ANCE, Lilia Ivanov, pentru radiomoldova.md.

De nota 10 din oficiu beneficiază candidații care au susținut, pe parcursul anilor de studii în învățământul general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine.

Lilia Ivanov a mai spus că, din acest an, absolvenții de liceu care înregistrează performanțe prin prezentarea certificatelor de competență la informatică ar putea să fie scutiți de examenul de Bacalaureat și să obțină nota 10 din oficiu. Până în prezent, au fost depuse 60 de dosare în acest sens.

În prezent, nota 10 din oficiu la sesiunea de Bacalaureat este acordată și liceenilor câștigători ai olimpiadelor naționale și/sau internaționale la disciplinele de studiu.

Pentru sesiunea de examen 2024 sunt înscriși circa 18.800 candidați, dintre care 2.514 sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare. În sesiunea 2023 au fost înscriși la examenul național de Bacalaureat 19.064 de candidați, în 2022 – 18.603, iar în sesiunea 2021 – 16.773.

”Conform limbii de instruire, candidații înscriși la sesiune sunt repartizați după cum urmează: limba de instruire română – 15.064 de candidați, limba de instruire rusă/engleză/bulgară/ucraineană/găgăuză – 3.688 de candidați.

Din numărul total de candidați care s-au înscris pentru susținerea examenului național de Bacalaureat, 12.007 sunt din licee teoretice (261 din liceu seral), 6.003 din colegii/centre de excelență, 338 din instituții de învățământ superior, iar 143 vor susține examenul fiind înscriși în regim de externat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Drapelul Național, pe podiumul competiției de atletică de la București! Cine este mascatul moldovean care a adus victoria

Drapelul Național a ajuns pe podiumul competiției de atletică de la București, după victoria unui colaborator din Brigada de poliție cu destinație specială” Fulger”.

După 21 de km de alergat în cadrul competiției ,,Bucharest Half Marathon”, organizat în București, România, locul 1 la ștafeta masculină de 21 km a fost câștigat de colegul nostru, Buzulan Gheorghe.

Mascatul detașamentului nr.2 al BPDS „Fulger” a concurat cu sportivi din România, Kenya, Ethiopia, Italia, Olanda, Franța, Portugalia.

”Felicitări, Gheorghe! Suntem mândri de acest rezultat și totodată conștienți că în spatele acestei reușite se află mii de km parcurși, voință și multă muncă.”, anunță Poliția R. Moldova.

Circa 4.000 de încălcări în trafic, înregistrate în zilele de odihnă

3943 de încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere fixate de inspectorii de patrulare, în zilele de odihnă.

– 2117 șoferi au depășit limita de viteză stabilită;
– 52 au fost înlăturați de la volanul mașinii, fiind depistați în stare de ebrietate;
– 99 au încălcat regulile de folosire a centurii de siguranță;
– 498 au oprit vehiculul în locuri interzise;
– 49 nu au acordat prioritate legală pietonilor sau cicliştilor;
– 550 nu au respectat indicatoarele rutiere.

Agenții de patrulare au intervenit în 266 de cazuri, apeluri parvenite la Serviciul Unic 112.

Ilie Năstase a fost prins din nou beat la volan
Articolul anterior
Sunt tineri, frumoși și extrem de populari pe TikTok! Antonio Pican şi moldoveanca Andreea Bostănica, cel mai nou cuplu muzical
Articolul următor