Numărul infectaților, în scădere. Două secții Covid se închid în Moldova

În timp ce mai multe țări europene anunță înăsprirea restricțiilor și își închid hotarele, în Moldova încep să fie închise secțiile în care erau tratați pacienții infectați cu noul tip de coronavirus, deoarece în unele regiuni cazurile sunt în scădere.

Astfel, începând de ieri, nu mai activează o secție a spitalului din Ialoveni, în timp ce alta urmează să fie dezactivată imediat ce va fi externat ultimul pacient, transmite Tv8.md

Și la Căușeni a fost închisă secția de triaj covid. Se întâmplă din cauza că numărul pacienților a scăzut mult, în ultimul timp, spun responsabilii de la Ministerul Sănătății.

De azi înainte, toți pacienții cu noul tip de coronavirus din Ialoveni vor fi transferați în instituțiile din Chișinău, întrucât spitalul raional este scos de pe lista celor care tratează Covid-19. Aici, în total, au fost pregătite 62 de paturi pentru bolnavi, în două secții diferite.

Astăzi, însă, aici mai rămân doar 11 oameni, care așteaptă să fie externați. Astfel, întreținerea a două secții întregi nu ar mai fi rentabilă, întrucât instituția beneficiază de suport financiar în funcție de numărul de cazuri tratate, spun responsabilii.

Șase membri ai unei grupări criminale specializate în organizarea migrației ilegale a cetățenilor din Asia, reținuți în colaborare cu autoritățile din România

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale NORD, în colaborare cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și cu omologii din România, sub conducerea procurorilor din Procuratura Edineț, anunță despre destructurarea unei grupări criminale transfrontaliere specializată în organizarea migrației ilegale. În urma acțiunilor comune, au fost reținuți șase membri activi ai grupării, care au organizat migrația ilegală a frontierei moldo-române pentru opt cetățeni originari din India și Vietnam. Serviciile ilegale al organizatorilor variau între 5000-10000 euro pentru fiecare cetățean străin care urma să ajungă în una din țările UE, tranzitând Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Investigațiile și urmărirea penală au fost inițiate la începutul lunii octombrie 2024, în cadrul unui dosar penal deschis pe organizarea migrației ilegale (art.362/1 al.3 lit.a) CP al RM). Din informațiile deținute, patru cazuri de trecere ilegală a Frontierei de Stat au fost înregistrate pe direcția localităților Lopatnic (RM) – Mitoc (RO), fiind reținuți șapte cetățeni indieni și o cetățeancă vietnameză. Aceștia, utilizau bărci gonflabile pentru trecerea râului Prut în România, de unde erau preluați de membrii grupării și transportați mai departe în țările din Uniunea Europeană.

Conform schemei infracționale, grupul criminal transfrontalier era constituit din cetățeni indieni, moldoveni, ucraineni și români. Fiecare aveau roluri stabilite: perfectarea vizelor de tip „B” – tranzit, pentru studii în Ucraina, transportarea migranților din mun.Chișinău în regiunea de nord a frontierei moldo- române, asigurarea cu mijloace plutitoare pentru traversarea frauduloasă a râului Prut, preluarea din România și transportarea la destinație.

Trei migranți – doi cetățeni indieni și o cetățeancă vietnameză – au fost surprinși în noaptea de 24 octombrie 2024, în timp ce se pregăteau să treacă ilegal frontiera moldo-română, pe malul râului Prut. Anterior au mai fost depistați alți cinci migranți indieni, care erau ghidați de același grup criminal. În urma schimbului operativ de informații cu Poliția de Frontieră Română, membrii grupării criminale, care urmau să-i preia pe teritoriul României și să-i transporte în UE, au fost reținuți.

Totodată, în punctul de trecere a frontierei comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe” a fost reținut un membru activ al grupării criminale documentate, cetățeancă a Ucrainei, care era responsabilă de perfectarea actelor și anume a vizelor de tip „B” – tranzit. În bagajul acesteia au fost depistate și ridicate două pașapoarte ale unor cetățeni indieni, care erau reținuți de către angajații Poliței de Frontieră pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat modo-române.

Ca urmare a măsurilor întreprinse, au fost reținuți și documentați șase membri activi ai grupului criminal transfrontalier: doi cetățeni ai Republicii Moldova, trei din România și o cetățeancă din Ucraina, ultima fiind cercetată în stare de libertate.

Până la pronunțarea unei decizii definitive, persoanele cercetate beneficiază de prezumția nevinovăției, iar în caz dacă vinovăția va fi demonstrată, riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 ani la 12 ani și cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 de unități convenționale.

Șefa de la Anticorupție, Veronica Dragalin, a fost lăsată fără pază de stat

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a rămas fără pază de stat. Informația a fost confirmată pentru TV8 de serviciul de presă al instituției, scrie tv8.md

Potrivit PA, Dragalin a fost informată verbal despre acest lucru pe 15 noiembrie, de către un funcționar din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS). Paza de stat urma să-i fie retrasă din 16 noiembrie.

Reprezentanții Procuraturii ne-au comunicat că Dragalin nu a primit explicații cu privire la această decizie.

Potrivit legislației, președintele Republicii Moldova dispune acordarea protecției de stat și altor demnitari sau membri de familiei, în afara sa, spicherului, premierului etc., la solicitarea scrisă a instituţiilor interesate sau din iniţiativă proprie, dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informaţii despre organizarea de acţiuni prin care s-ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătate.

În iulie 2023, șefa Procuraturii Anticorupție afirma că s-a simțit amenințată de un deputat din Parlamentul de la Chișinău și un avocat. Potrivit ei, totul a avut loc în octombrie 2022, la trei luni de la numirea sa în funcție. Dragalin anunțase că pe acest caz a fost deschis un dosar penal.

Show-ul de lumini și zeci de instalații: la Chișinău va avea loc festivalul de felinare «Lights & Dreams»

Pe 7 decembrie, teritoriul CIE «Moldexpo» se va transforma într-un adevărat basm de Crăciun — aici va debuta festivalul felinarelor gigantice chinezești «Lights & Dreams». Acesta s-a bucurat deja de succes în 40 de țări din întreaga lume, iar în Moldova se va desfășura pentru prima dată.

Vizitatorii vor descoperi un parc tematic de lumini și instalații de mari dimensiuni, fiecare ajungând până la șapte metri în înălțime. Instalațiile luminoase vor deveni parte integrantă a unei povești legendare despre o lume paralelă, unde domnesc zâne, elfi, dragoni și alte creaturi magice. Aici veți putea vedea «Pădurea zânelor și a elfilor fermecați» , «Tunelul îndrăgostiților» , «Pisicile magice» , «Călăreții stelelor» , «Pasărea Phoenix» și multe altele.

Potrivit organizatorilor, toate figurinele sunt realizate manual din 50.000 de felinare, doi kilometri de mătase naturală și lămpi LED speciale pentru a crea o atmosferă de sărbătoare.

«Vom crea un adevărat basm în centrul Chișinăului, înaintea sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. Invităm pe toți cei dornici să se cufunde într-o lume fermecată, unde fiecare locație spune o poveste și oferă o atmosferă magică. De asemenea, vizitatorii vor putea face fotografii de neuitat și să petreacă timp memorabil alături de familie și cei dragi»,- spun organizatorii evenimentului, reprezentanții companiei Universal Park.

Pe lângă iluminatele, parcul oferă vizitatorilor o gamă completă de distracții: zone interactive, zone foto stilizate, corturi de mâncare tematice, precum și spectacole de animatori și show-uri cu foc.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al Lights & Dreams Moldova sau de la casieria CIE «Moldexpo». Mai multe detalii pe Instagram și Facebook-ul evenimentului.

Festivalul va dura până pe 26 ianuarie și va fi deschis zilnic între orele 15:30 și 22:00.

Adresă: Moldexpo (str. Ghioceilor, 1, Chișinău)  

Program: zilnic, 15:30-22:00  

Prețul biletului: adult – 200 lei, copil – 180 lei.

O copilă minoră, drogată și obligată să presteze servicii sexuale în Chișinău. Doi indivizi, reținuți
Articolul anterior
Șapte polițiști din Cahul, reținuți pentru abuz în serviciu și corupere pasivă
Articolul următor