Numărul panourilor fotovoltaice în Republica Moldova a crescut cu 300% în 2023

Criza energetică din Republica Moldova a dus la apariția unor noi tendințe pe piață și anume la creșterea numărului de instalații bazate pe energia regenerabilă.

Comparativ cu 2022, în anul 2023, numărul panourilor fotovoltaice a crescut cu 300%, iar costurile mari la facturi au motivat oamenii să investească în capacitățile de generare de energie proprie.

Evoluție extraordinară a capacităților instalate de fotovoltaice la prosumatori (producători și consumatori): față de anul 2018, capacitatea totală a crescut de 80 de ori. Iar în decembrie 2023 capacitatea instalată a ajuns la 115 MW, potrivit www.stiri.md.

Aceste declarații aparțin Carolinei Novac, secretar de stat la Ministerul Energiei:

”Oamenii, dar și bussinesul de la noi din țară și-au redirecționat investițiile în panourile fotovoltaice și în 2023 versus 2022 vedem o creștere de 300 de procente. La turbinele eoliene este un alt procent pentru că și investițiile sunt mult mai mari și implică și un alt efort logistic, angajament, dar este o tendință foarte frumoasă și, pentru 2023, procentul de consum de energie regenerabilă în mixul de energie electrică reprezintă 10% comparativ cu 4% în 2022”, susține Novac.

Statul susține producătorii de energie verde, schema de sprijin pentru beneficiari fiind de trei tipuri:

  • Contorizarea netă, care de la 1 ianuarie 2024 se numește facturare netă, altfel spus cei care reușesc să-și instaleze capacități pentru propriul consum de maximum 200 kW putere instalată.
  • Tarif fix, asta însemnând sub 1 MW pentru solare și sunt 4 MW pentru eoliene și actualmente avem în jur de șase producători pentru eoliene și 224 pentru solare, cu tarife fixe. Producători de regenerabile la preț reglementat de ANRE în funcție de tipul de tehnologii și de cât de mare este instalația.
  • La preț fix: capacitățile de regenerabile (105 MW eoliene si 60 MW fotovoltaice) care urmează a fi instalate odată cu desfășurarea licitațiilor și acordarea rolului de câștigător producătorilor eligibili.  

În piața liberă, vorbim de producători de energie regenerabilă  la preț nereglementat, însemnând o piață liberă, adică cei care produc în special energie eoliană negociază acel preț cu furnizorul direct, care, de obicei, prețul ajunge ușor mai mic decât cel reglementat.

Și atunci, la prețul reglementat, Energocom este cel care achiziționează, pentru că, pe lângă trading, comerț de gaze, pe lângă achiziționarea tuturor surselor de energie electrică, este și cel care are obligația de a achiziționa energia electrică produsă din surse regenerabile sub mecanismele de sprijin ale producătorilor eligibili.

În cazul celor din piața liberă, dumnealor semnează direct acele contracte cu Premier Energy sau furnizare cu FEE-Nord. Ulterior, Energocom livrează acea energie acumulată furnizorilor direcți, în cazul nostru este vorba despre Premier Energy și FEE-Nord.

În prezent, în Republica Moldova sunt două tipuri de prosumatori: cei casnici, care ca număr sunt la vreo 3800 de utilizatori și deja de producători  non-casnici, care deși sunt într-un număr mai mic, în jur de 1100.

„Această cifră se schimbă constant, dorința atât a cetățenilor, cât și a bussinesului din Moldova a crescut vertiginos odată cu criza, respectiv cumulativ această capacitate însumează la 115 megawați. Cert e că nu putem să instalăm doar regenerabile în lipsa unor surse convenționale”, a declarat Carolina Novac.

Actualmente, în R. Moldova, cumulativ, avem în jur de 340 MW capacitate instalată de energie regenerabilă, aproape 1/3 din curba de consum pe care o avem noi pe malul drept al Republicii Moldova.

În jur de 180 MW sunt de capacitate de energie solară, 140 MW energie eoliană – vorbim și de 16 MW Hidrocentrala Stânca-Costești și 10 MW de biogaz.

Ca număr, în Republica Moldova sunt  224 de utilizatori de panouri fotovoltaice cu tarif fix.

Pentru eoliene avem șase instalații/utilizatori și trei pe biogaz pe întreg teritoriul țării.

Dacă adăugăm și componenta nodului tehnologic Stânca-Costești, Centrala Hidroelectrică, avem și componenta hidro.

*Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Scandal fără precedent la Eurovision, după ce un concurent a fost dat afară din finală: ”Este o mare rușine”

Joost Klein, concurentul Olandei, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie.

Anunțul a fost făcut chiar de către organizatorii, provocând noi probleme Suediei, țara gazdă, care se confruntă cu proteste ale susținătorilor Fâșiei Gaza.

Deşi scandalurile legate de Eurovision sunt relativ frecvente, o astfel de măsură, de descalificare a unui finalist în ajunul concursului, este fără precedent, potrivit unui specialist citat de Reuters și preluat de News.ro.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a declarat vineri că investighează un incident în care a fost implicat Joost Klein, care are 26 de ani şi al cărui cântec excentric, „Europapa”, a făcut ca el să fie unul dintre favoriţi.

Cea de-a 68-a ediţie a concursului european de muzică, Eurovision 2024, în general un festival de cântece antrenante şi de kitsch-uri ironice, are loc pe fondul protestelor din oraşul gazdă Malmo faţă de participarea Israelului, din cauza războiului din Gaza.

Poliţia suedeză declarase anterior, sâmbătă, că un bărbat a fost interogat pentru că a ameninţat un angajat al Eurovision în interiorul Malmo Arena, după cea de-a doua semifinală a concursului, care a avut loc joi.

Persoana nu a fost reţinută, a precizat poliţia fără a da numele individului, adăugând însă că dosarul a fost transmis unui procuror. Potrivit presei, plângerea a fost depusă de o femeie.

„În condiţiile în care o procedură legală îşi urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue în concurs”, a declarat ulterior EBU într-un comunicat, reiterându-şi „politica de toleranţă zero faţă de comportamentele inadecvate”.

Un reprezentant al lui Klein nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Radioteleviziunea olandeză AVROTROS a declarat într-un e-mail că este „şocată” de decizia EBU şi o consideră „disproporţionată”.

Expertul Eurovision Paul Jordan a declarat pentru Reuters că este fără precedent ca un artist să fie exclus în ajunul finalei.

„Evident că nu ştim ce s-a întâmplat acum. Ar putea fi găsit nevinovat”, a declarat Jordan. „Cred doar că este o mare ruşine, însă spectacolul trebuie să continue, cum se spune”, a comentat el.

Incidentul nu are nimic de-a face cu delegaţia israeliană, a precizat comentatorul AVROTROS Eurovision, Cornald Maas. „Este, printre altele, infernal pentru Joost Klein, care este un unificator, şi pentru echipa sa”, a scris Maas pe platforma X.

Casele de pariuri îl dau ca favorit la câştigarea concursului pe croatul Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, 28 de ani, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, urmat de solista israeliană Eden Golan, care are 20 de ani, cu piesa „Hurricane„.

Alte ţări aflate pe lista de pariuri sunt Franţa, Italia, Ucraina şi Irlanda.

Datele de streaming de la Spotify sugerează, de asemenea, o şansă pentru ţara gazdă, Suedia.

Acum, după descalificarea lui Klein, 25 de ţări vor concura în marea finală de sâmbătă seara.

Povestea lui Joost Klein

Europapa, cântecului lui Joost Klein, poate părea un hit olandez pop punk energic, dar are de fapt un o poveste tristă în spate.

Artistul din Leeuwarden, al cărui stil energic combină elemente de pop mainstream cu hardcore vesel şi pop punk, aducea un omagiu părinţilor săi, Hans şi Ella, cu piesa sa de la Eurovision.

Artistul în vârstă de 26 de ani, care a câştigat prestigiosul Popprijs 2023, care este acordat anual în Olanda trupei sau artistului care a avut cel mai mare impact în muzica pop olandeză în acel an, şi-a pierdut ambii părinţi la scurt timp unul de celălalt.

La vârsta de 12 ani, Joost şi-a pierdut tatăl din cauza cancerului. Un an mai târziu, în 2011, mama sa a murit în urma unui infarct.

În urma decesului părinţilor săi, Klein a fost crescut de fratele şi sora sa mai mari.

La finalul piesei Europapa, o piesă optimistă, Joost le transmite un mesaj răposaţilor săi părinţi.

Tatăl său a fost una dintre cele mai mari surse de inspiraţie pentru Joost, iar artistul a declarat pentru blogul de ştiri al Eurovision, Wiwi: „Tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspiraţie pentru mine şi m-a învăţat să-mi deschid mintea. Mi-a spus să nu mă uit la etichete. Oamenii sunt oameni”.

Joost a mărturisit, de asemenea, că a fost copleşit de răspunsul audienţei la cântecul Europapa, spunând că a fost „onorat” de reacţiile ascultătorilor. „Cred că tatăl meu ar râde foarte tare, cred că mama mea ar fi foarte mândră, dar tatăl meu ar face multe glume despre costumul meu”, a spus artistul, care apare într-un sacou cu umeri supradimensionaţi.

Primul gest făcut de Florin Piersic după operație. Marele actor se simte mai bine

Starea de sănătate a lui Florin Piersic s-a îmbunătățit. Actorul a început să facă primele mișcări, deși se așteaptă o perioadă lungă de recuperare, fiind vorba despre o operație majoră la genunchi. Medicii de la Spitalul Foișor au transmis că actorul poate acum să se hrănească singur și este cooperant.

O ameliorare a stării de sănătate a lui Florin Piersic

„Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineața de 11.05.2024, arată o îmbunătățire a valorilor/indicatorilor biologici și o ameliorare a stării generale. A început procesul de mobilizare activă al pacientului, care este cooperant, s-a ridicat în picioare la marginea patului, după mai multe săptămâni”, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Spitalului Foișor din Capitală.

Ce a transmis Alexandru Rafila

Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis că evoluția actorului este una favorabilă. „Am şi eu informări periodice. Cel puţin ultima, pe care am avut-o dimineaţă devreme, era favorabilă. Evoluţia este favorabilă, parametrii biologici s-au îmbunătăţit şi, aşa cum aţi aflat din comunicatul de presă emis ieri de către Spitalul de Ortopedie „Foişor”, el este autonom, se alimentează singur, bea lichide, vorbeşte, deci starea este în ameliorare.

Sigur că aşteptăm să treacă această perioadă critică după o intervenţie operatorie complexă cum a avut dânsul şi ulterior să poată fi tratată până la finalitate infecţia aceasta sistemică pentru care a venit în Bucureşti”, a precizat Rafila, potrivit Agerpres.

„Dânsul are o abordare pozitivă, este optimist”

Potrivit acestuia, având în vedere vârsta înaintată a actorului şi patologia sa, pericolul nu a trecut încă. „Este evoluţia unei persoane cu vârsta de 88 de ani, cu alte afecţiuni. Nu poţi să spui niciodată că lucrurile sunt fără vreun fel de pericole. Trebuie să sperăm. Dânsul are o abordare pozitivă, este optimist şi cred că lucrul ăsta este important în economia managementului acestui caz care a stârnit interesul firesc a marii majorităţi a cetăţenilor din România”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Medeea Marinescu: „E un cuvânt pe care Florin îl iubește: speranța!”

„Înainte de a intră în scenă, pe 8 aprilie, la Cluj. I-am admirat dintotdeauna voința și iubirea lui față de această profesie. O demonstra cu fiecare spectacol, cu fiecare turneu, cu fiecare apariție în public. Demonstrează aceeași voință și acum. E un cuvânt pe care Florin îl iubește și pe care îl invocă des: speranța. Iar speranța alimentează voința și iubirea. Poate că asta e lecția pe care trebuie să ne-o însușim, fiecare în parte, să o înțelegem și să facem ca ea să existe cu adevărat”, a scris actrița Medeea Marinescu, pe pagina sa de Facebook. 

Amintim că marele actor a fost operat pentru a patra oară, joi, la Spitalul Foișor, pentru a i se înlocui proteza de la picior, aceasta fiind sursa infecției care s-a răspândit în corp. Proteza a fost înlocuită cu una provizorie, cu antibiotic, pentru a putea lupta cu această infecție.

sursa

Reacția deputatului Radu Marian, după ce în mediul online au apărut filmulețe în care acesta cântă și dansează în cluburi

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu o reacție după ce în mediul online au apărut filmulețe în care acesta cântă și dansează la cluburi. Oficialul a menționat că videourile „sunt vechi de ani de zile și unele din ele cu muzica montată”.

„Dragi admini de tot felul de canale telegram, rog seriozitate. Videourile pe care le publicați unde eu sunt filmat pe ascuns cum dansez sunt vechi de ani de zile și unele din ele cu muzica montată. Eu înțeleg că arăt tânăr și nu îmbătrânesc, dar documentați-va mai bine.

PS – aștept și video filmat pe ascuns cu mine de la primul matineu la grădiniță”, a scris Radu Marian pe rețelele de socializare, potrivit www.stiri.md.

Prognoza meteorologilor pentru luna martie: ce temperaturi ne așteaptă
Articolul anterior
VOX POPULI: Ce muzică preferă moldovenii:”Are muzica de acum o problemă mare”!
Articolul următor