Numire istorică la Casa Albă. Travestitul non binar care se va ocupa de deșeurile nucleare americane

Numire istorică în administraţia americană. Pentru prima dată din Casa Albă a numit într-o funcţie federală o persoană non-binară. Deşi noul angajat are recomandări excelente, numirea a creat polemică pe reţelele de socializare.

„Sunt o persoană mândră că e bisexuallă, non binară, care a fost la MIT şi a studiat inginerie nucleară. Şi am reuşit chiar să le fiu consilier, atât preşedintelui Obama cât şi preşedintelui Trump în domeniul fizicii nucleare. Lupt alături de colegii mei pentru membrii comunităţii LGBT în tribunale, pe holurile Congresului în Capitoliile din toată ţara”, spune Sam Brinton.

Activist LGBT şi absolvent al renumitului Institutul de tehnologie MIT cu dublă specializare în inginerie nucleară şi mecanică, Sam Brinton are un CV impecabil. În ultimii ani s-a remarcat în cercurile înalte ale politicii americane datorită performanţelor sale.

Până la 34 de ani a lucrat ca şi consilier pe probleme LGBT în administraţia Obama, dar şi în Congress în cadrul Comisiei pentru energie nucleară iar zilele trecute a fost numit șef al Departamentul Energiei și Serviciului de Depozitare a Combustibililor și Deșeurilor.

Prima persoană non binară din administraţia Biden nu este, însă, privită cu ochi buni de toată lumea. Ce deranjează pe internauţi este viaţa privată a tânărului. 

„Sunt o persoană non binară care păşeşte pe holurile Congresului. Dacă vorbim despre libertatea de care mă bucur, este cea de a auzi sunetul tocurilor pantofilor mei stiletto pe holurile Congresului, dar ştiu, în acelaşi timp, că merit ca oricare altul din camera aia să fiu acolo”, spune Brinton.

Travestit şi una dintre cele mai puternice voci împotriva terapiei de conversie, o experienţă pe care a trăit-o pe viu în copilărie, Sam Brinton nu s-a ruşinat niciodată cu orientarea sa. Sau cu gusturile picante în materie de relaţii intime.

În 2017, le-ar fi povestit colegilor că obişnuieşte să îşi aşeze partenerul pe post de masă, în faţa lui, să ia cina de pe el în timp ce se uită la televizor. Povestea a captat, rapid, atenţia presei, iar criticile au început să curgă pentru Brinton. 

„Când aveam 11 ani, tatăl meu a descoperit că sunt atras de bărbaţi. În secunda 2 m-am trezit la urgenţe, la spital, tata era atât de supărat că m-a lovit până am leşinat”, a povestit noul oficial american.

Sam Brinton a anunţat numirea lui la nivel înalt în Departamentul de Energie al SUA pe pagina personală de Instagram. Casa Albă nu a confirmat, încă, informaţia.

sursa

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

Date alarmante: La nivel mondial, un sfert dintre femei sunt agresate de soți sau parteneri de sex masculin
Articolul anterior
Mit spulberat: Consumul de ouă nu e periculos! Ce beneficii aduce acest aliment-minune
Articolul următor