Nuntă de poveste pentru Prințesa Iman a Iordaniei

Prinţesa Iman, fiica regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, s-a căsătorit duminică cu un finanţist de origine greacă în cadrul unei ceremonii organizate la palatul regal din apropierea capitalei Amman, scrie tabuhighlive.ro.

Televiziunea de stat iordaniană a difuzat ceremonia căsătoriei dintre prinţesă, născută în 1996, şi Jameel Alexander Thermiotis, la care au fost prezenţi regele, regina Rania şi alţi membri ai familiei regale, precum şi familia mirelui.

Prințesa a purtat o rochie de mireasă semnată Dior și un voal impunător din dantelă. Concepută de Maria Grazia Chiuri, ținuta de mireasă a onorat vălul impunător cu ocazia nunții prințesei de la Beit Al Urdun, reședință privată a tatălui ei, regele Abdullah al II-lea.

La brațul fratelui ei mai mare, tânăra de 26 de ani se alătură logodnicului ei, Jameel Alexander Thermiotis, îmbrăcată într-o rochie Dior Haute Couture de culoare albă, cu decolteu și manșete din dantelă, asortată cu o diademă și un voal lung. Mama ei, Regina Rania, a ales și ea să poarte o rochie Dior pentru nunta fiicei sale. Un model plisat de culoare ecru, cu mâneci evazate și guler, alunecând până pe podea.

Printre invitați au fost prezenți și frații și surorile prințesei. Cea mai mică, Salma, în vârstă de 22 de ani, a îmbrăcat o rochie roz cu umeri lejeri și cu brâu cu o bijuterie verde, cu balerini ascuțiți argintii. Cumnata sa, mireasa Prințului Moștenitor, purta o rochie galbenă care i se drapează peste brațul drept. În curând va fi în locul Prințesei Iman, deoarece nunta acestuia din urmă este programată pentru începutul lunii iunie. Un an festiv, marcat de rochii elegante.

Prinţesa Iman, absolventă a Şcolii de Design Parsons din New York, este fiica cea mare a cuplului regal al Iordaniei şi a doua în ordinea succesiunii la tron, după prinţul Hussein ben Abdullah al II-lea.

Soţul ei, născut în 1994 în Venezuela, într-o familie de origine greacă, lucrează în domeniul finanţelor la New York.

Palatul regal a anunţat logodna cuplului în iulie anul trecut.

UE alocă 300 de milioane de euro, în premieră, pentru achiziții comune de armament și sprijin pentru Ucraina

Uniunea Europeană a aprobat pentru prima dată finanțarea achizițiilor comune de armament de către statele membre, inclusiv rachete și muniție, care vor fi parțial direcționate către Ucraina. În cadrul mecanismului „Întărirea industriei europene de apărare prin achiziții comune” (EDIRPA), au fost selectate cinci proiecte, fiecare beneficiind de un buget de 60 de milioane de euro. Valoarea totală a finanțării se ridică la 300 de milioane de euro, potrivit anunțului făcut pe 14 noiembrie de oficialii de la Bruxelles, scrie moldova1.md citată de DW.

„Este pentru prima dată când folosim bugetul UE pentru a sprijini statele membre în achizițiile comune de produse de apărare”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene.

Achizițiile includ sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, vehicule blindate moderne și muniție. Aproximativ 20 de state membre sunt implicate în aceste proiecte, unele participând pentru prima dată în inițiativa EDIRPA.

Măsurile au ca scop eliminarea „deficiențelor critice” din potențialul de apărare al UE, accentuate în urma sprijinului oferit Ucrainei. Majoritatea proiectelor vizează achiziționarea de echipamente destinate Ucrainei, pentru a susține capacitățile sale de apărare în fața agresiunii externe.

Proiectele au fost selectate în urma unui concurs organizat de Comisia Europeană în luna martie.

Poșta Moldovei, pregătită să elibereze compensațiile

Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” anunță că este pregătită să elibereze compensațiile pentru perioada rece a anului și colaborează în acest sens cu instituțiile competente. Precizarea vine în contextul în care, beneficiari de compensații la energie, care nu au carduri bancare, vor ridica banii la poștă, transmite IPN.

„Conform prevederilor legale și în strânsă colaborare cu autoritățile și instituțiile competente, întreprinderea va asigura plata acestora conform procedurii stabilite, pentru a sprijini cetățenii din întreaga țară. În acest context, așteptăm cetățenii care beneficiază de compensații să se apropie în orice oficiu poștal din țară, pentru a le ridica”, se arată într-un comunicat de presă.

Compensațiile pentru energie se acordă, în acest an, sub formă monetară, oferită direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă. Sunt eligibile toate gospodăriile încălzite pe bază de gaze naturale, energie termică și electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).

Pentru a primi compensații pentru noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. În perioada sezonului rece (noiembrie-martie), cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Până în prezent, au fost depuse circa 465 de mii de cereri pentru compensarea costurilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025, dintre care peste 238 de mii au fost completate cu ajutorul registratorilor.

14 programe noi de studii în universitățile din țară, printre care „Inteligența artificială și știința datelor”

Trei universități din R. Moldova au lansat 14 programe noi de licență și master în noul an de studii. Reprezentanții Ministerului Educației spun că programele au fost adaptate la cerințele pieței muncii, așa încât să permită angajarea mai ușoară a viitorilor specialiști, scrie Europa Liberă

La noile specialități s-au înscris 319 studenți, iar 185 dintre aceștia sunt la masterat. Cei mai mulți studenți au optat pentru disciplina „Știința datelor” de la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde au fost înmatriculați 90 de studenți la licență și 44 – la master.

La un alt program de master „Managementul dezvoltării personale și consiliere organizațională” de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” s-au înscris 37 de studenți, iar programul „Inteligența artificială și știința datelor” de la Universitatea de Stat din Moldova a atras 17 studenți.

Cinci programe noi de licență și opt de master au fost deschise la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Moldova.

Un nou program de master va fi introdus în perioada următoare și la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. De asemenea, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, alte 63 de programe din șapte instituții de învățământ superior din țară au fost modernizate ca să asigure o mai bună pregătire a tinerilor pentru ca aceștia să poată ulterior să-și găsească mai ușor un post de muncă.

Acum doi ani, în mai multe universități din R. Moldova au fost inițiate specialități noi în cadrul programului „Profesiile Viitorului”. Este vorba despre: animație, game design și new media.

În anul de studii 2024-2025 în universitățile din țară au fost înmatriculați peste 13.000 studenți la licență (buget și contract), față de circa 11.000 în 2023. Dreptul, economia și IT-ul au fost cele mai solicitate de tineri.

Câți euro costă să trăiești o lună în Franța. Cât costă chiria și cât trebuie să plătești pentru mancare
Articolul anterior
#usideschise cu Radu și Ana Sârbu: perioadele de glorie, frica de necunoscut, obstacolele din relația de 25 de ani
Articolul următor