O angajată de la primărie, condamnată pentru corupere activă

Cauza penală a fost pornită în luna februarie 2019 în temeiul sesizării unei persoane publice din cadrul Direcției Educație Tineret și Sport (DETS) sectorul Buiucani, mun. Chișinău, care a fost coruptă de un angajat din cadrul DETS al sectorului Râșcani mun. Chișinău și de administratorul unei persoanei juridice.

În schimbul remunerației ilicite promise, persoana publică urma să anuleze procedura de achiziție a serviciilor publice și să favorizeze încheierea unui contract de prestări servicii cu persoana juridică administrată de unul din coparticipanți.
În schimbul acestor acțiuni persoanei publice din cadrul DETS Buiucani i-au fost promise 21% din 146 939 lei valoarea contractului de achiziții publice încheiat cu agentul economic.

Urmare a acțiunilor procesuale desfășurate de organul de urmărire  penală al CNA, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au fost administrate probe suficiente, iar la 27 septembrie 2019 cauza penală a fost expediată în instanța de judecată în privința angajatului DETS Râșcani, Manoila Lilia, administratorului persoanei juridice, Malișevschi Valentina și în privința persoanei juridice Sardis Exim pe faptul infracțiunii de corupere activă săvârșită de două persoane.

În același timp, în privința aceluiași angajat din cadrul DETS Râșcani, Manoila Lilia a mai fost pornită și expediată în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție o cauză penală pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu, săvârșită în complicitate cu șeful DETS Râșcani, Pavaloi Andrei.

Prin urmare, șeful DETS Râșcani, Pavaloi Andrei în calitate de autor al infracțiunii, depășindu-și atribuțiile de serviciu, intenționat a trucat procedura de achiziții publice. În rezultat, a fost încheiat un contract formal de achiziționare a serviciilor pentru mai multe licee din mun. Chișinău, în sumă totală de 297 000 lei.

În pofida faptului că serviciile nu au fost prestate conform contractului de către persoana contractată, șeful DETS Râșcani a semnat procesele-verbale de recepție finală a lucrărilor, fiind transferate mijloacele bănești persoanei care formal urma să îndeplinească lucrările.

Conform probelor administrate s-a stabilit că, mijloacele bănești în sumă de 297 000 lei ce constituie prejudiciul cauzat Consiliului Municipal Chișinău, au ajuns la complicele Manoila Lilia, angajată a DETS Râșcani. Ulterior, banii obținuți au fost împărțiți cu șeful DETS Râșcani.

Prin urmare, cauzele penale indicate au fost conexate în instanța de judecată și s-au examinat într-o procedură unica timp de 3 ani. În cadrul dezbaterilor judiciare acuzatorul de stat a solicitat condamnarea inculpaților pentru infracțiunile incriminate, solicitând pedeapsa cu închisoarea cu suspendarea executării acesteia pe o perioada de probațiune de 3 ani, aplicarea amenzii în sumă de 250 000 lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de demnitate publică pe o perioada de 4 ani.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 24 noiembrie 2022 angajata DETS Râșcani, Manoila Lilia a fost condamnată în baza art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal (coruperea activă), la 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de probațiune de 3 ani, cu amendă în mărime de 200 000 lei.
Administratorul persoanei juridice, Malișevschi Valentina a fost condamnată în temeiul art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal, primind aceiași pedeapsă.

Cât privește, persoana juridică Sardis Exim, aceasta a fost condamnată în baza art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal, fiind aplicată pedeapsa sub formă de amenda în mărime de 600 000 lei cu privarea de dreptul de a desfășura anumite activități pe o perioadă de 3 ani.

În privința șefului și angajata DETS Râșcani, învinuiți în comiterea infracțiunii de depășirea atribuțiilor de serviciu, procesul penal a fost încetat din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii, dar constituie contravenție.
Acțiunea civilă înaintată de Consiliul mun. Chișinău cu privire la încasarea prejudiciului  material în sumă de 297 900 lei a fost respinsă de instanța de judecată.

Procuratura Anticorupție va contesta cu apel sentința Judecătoriei Chișinău sediul Buiucani, așa cum consideră că instanța de judecată neîntemeiat a încetat procesul penal în privința Șefului și angajatei DETS, fapt care a condiționat și respingerea acțiunii civile înaintate de Consiliul municipal.

O moldoveancă va apărea în noul serial internațional The Power

Tînăra actriță Cătălina Cazacu face parte dintr-o nouă producție internațională. Moldoveanca apare într-un episod din noul serial The Power, care va fi lansat pe 31 martie.

Filmările au avut loc în 2021, spune Cătălina.

„Am o noutate pentru voi. În iunie 2021 am avut frumoasa ocazie de a face parte din distribuția serialului The Power. Vă povestesc mai multe după apariția serialului. Acum vă las cu Teaser-ul postat de cei din producție în care apar și eu”, a scris actrița, conform unimedia.info.

Serialul The Power este bazat pe cartea cu același titlu. Printre actorii principali din producție se numără Toni Collette, Toheeb Jimoh, Halle Bush. Moldoveanca va apărea în episodul 5.

Finlanda, cea mai fericită țară din lume, oferă excursii gratuite turiștilor pentru „a-i învăța ce e fericirea”

Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume pentru al șaselea an consecutiv. Acum oferă o excursie gratuită pentru a lua parte la un ,,Masterclass al fericirii” . Masterclass-ul este programat să se desfășoare pe parcursul a patru zile, la mijlocul lunii iunie.

Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume pentru al șaselea an consecutiv. Ghidul oficial de turism al țării oferă excursii gratuite pentru 10 persoane care să ia lecții de fericire, scrie Alephnews, conform Insider.

Finlanda a ajuns în fruntea clasamentului cu un scor „mult mai mare decât al tuturor celorlalte țări” , conform unui raport, publicat în această săptămână.

Raportul, elaborat de o echipă de experți, măsoară factori precum venitul mediu și sănătatea mentală și fizică.

Ghidul oficial de turism Visit Finland oferă 10 excursii gratuite pentru cei care vor să învețe cum să fie fericiți ca finlandezii.

„Masterclass-ul fericirii” al Visit Finland este programat să aibă loc pe parcursul a 4 zile în iunie, în stațiunea de lux Kuru din districtul finlandez al lacurilor.

Aplicații până pe 2 aprilie

Visit Finland va acoperi toate cheltuielile de călătorie și cazare, care includ o cameră de hotel, acces la saună și spa private și toate celelalte „facilități esențiale” . Excursia include sesiuni cu experți finlandezi despre mâncare, bunăstare, sănătate și echilibru.

Candidații trebuie să creeze un Reel sau un video pentru TikTok în care trebuie să spună „de ce ar putea fi, în secret, finlandezi”. De asemenea, participanții vor fi filmați în timpul excursiei, iar materialul va fi folosit pentru materiale publicitare ale Visit Finland.

Heli Jimenez, director senior la organizația guvernamentală Business Finland, a spune că fericirea finlandezilor „decurge dintr-o relație strânsă cu natura și dintr-un stil de viață cu picioarele pe pământ: nu este o stare mistică”.

Este o „abilitate care poate fi învățată” , a spus ea.

Povestea impresionantă a femeii care nu a știut să scrie până la 39 de ani și acum e o autoare de succes. Ce i-a schimbat viața

Deși nu a știut să scrie sau să citească o bună parte din viața ei de adult, autoarea și-a îndeplinit visul și acum a ajuns încoronată drept „Regina Crimei din Manchester”. Povestea ei pare desprinsă din cărți, dar este la fel de reală precum cariera pe care și-a construit-o.

Una dintre cele mai bine vândute autoare din Marea Britanie a uimit întreaga lumea cu povestea ei de viață uluitoare. Femeia care a lucra drept menajeră nu a știut să scrie sau să citească până la vârsta 39 de ani a publicat până acum nu mai puțin 27 de romane. Autoarea a vorbit, fără secrete, despre începutul ei greu în viață și acum spune că își dorește să fie un reprezentat al celor care nu au avut prea mult noroc, transmite a1.ro, conform dailymail.co.uk.

Karen Woods, în vârstă de 53 de ani, a scris prima ei carte la 39 de ani, după ce a învățat să scrie și să citească. Sătură de viața pe care o ducea, femeia a urmat un curs de alfabetizare pentru adulți – și în scurt timp, a devenit autorea cu cele mai multe cărți vânduti și romane puse în scenă.

Cunoscută drept „Regina Crimei din Manchester”, autoarea susține că învățatul i-a schimbat viața și acum își dorește să fie un reprezentant al oamenilor care din diferite motive au un început dificil în viață.

De atunci, aceasta a semnat un contract important cu un editor de carte cunoscut în Marea Britanie și a apărut în mai multe emisiuni TV în care și-a spus povestea.

„A fost pusă în grija statului, iar mama și tata s-au despărțit când aveam 13 ani”, a mărturisit ea, potivit susei. Toate aceste scuze, însă, nu contează. Dacă ai un pic de speranță și încredere în tine, orice este posibil. Simt că reprezint toți acei oameni care au avut începuturi grele în viață”, a adăugat aceasta.

„Vreau să fiu sursa de inspirație pentru femeile care cred că, pentru că au copii, nu pot face ce vor. Nimic nu este bătut în piatră dacă tu crezi în tine. Sunt la al 27-lea roman acum și visul meu nu se oprește aici”, a mai transmis Karen Woods.

„Scriu cărți reale, despre probleme reale și am fost numită „Regina Crimei din Manchester”. Întotdeauna mi-am dorit să port o coroană”, a glumit ea.

Karen a părăsit școala la vârsta 15 ani, după ce a rămas însărcinată și a pierdut copilul când sarcina a ajuns la 7 luni. Deși era adolescentă, până la acel moment, ea nu învățase să scrie sau să citească, deoarece avea probleme de concentrare și chiulea des alături de alți colegi, mai transmite aceeași sursă.

Până la 39 de ani, ea a lucrat ca menajeră, însă în momentul în care i s-a oferit o promovare, aceasta necesita și redactarea unor mail-uril. Acela a fost momentul în care a urmat cursul de alfabetizare și, după două încercări, a trecut testul necesar pentru a absolvi programul.

„Când lucram ca femeie de serviciu și am primit promovarea, am pierdut o grămadă de nopți crezând că vor afla că nu știu să citesc sau să scriu”, a povestit Karen. „M-am gândit că aș putea să mă retrag, dar m-au trimis la un curs de alfabetizare și, pe măsură ce timpul trecea, lecțiile au început să mă intereseze.

„Odată ce am primit certificatul în mână, mi-am dat seama că orice era posibil – știam să citesc și să scriu și eram la fel ca toți ceilalți”, a mai adăugat.

Pentru că visul ei era să scrie un roman, în doar trei luni, Karen Woods a terminat prima ei carte, „Broken Youth”, scrisă de mână. În ciuda lipsei sale de încredere, manuscrisul a fost preluat de o prestigioasă editură din Manchester și acela a fost doar începutul.

O carte despre Moldova, prezentată la un muzeu de artă din Berlin
Articolul anterior
Moldova a cumpărat astăzi energia electrică din România la un preț de 415 de euro
Articolul următor