O angajată de la primărie, condamnată pentru corupere activă

Cauza penală a fost pornită în luna februarie 2019 în temeiul sesizării unei persoane publice din cadrul Direcției Educație Tineret și Sport (DETS) sectorul Buiucani, mun. Chișinău, care a fost coruptă de un angajat din cadrul DETS al sectorului Râșcani mun. Chișinău și de administratorul unei persoanei juridice.

În schimbul remunerației ilicite promise, persoana publică urma să anuleze procedura de achiziție a serviciilor publice și să favorizeze încheierea unui contract de prestări servicii cu persoana juridică administrată de unul din coparticipanți.
În schimbul acestor acțiuni persoanei publice din cadrul DETS Buiucani i-au fost promise 21% din 146 939 lei valoarea contractului de achiziții publice încheiat cu agentul economic.

Urmare a acțiunilor procesuale desfășurate de organul de urmărire  penală al CNA, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au fost administrate probe suficiente, iar la 27 septembrie 2019 cauza penală a fost expediată în instanța de judecată în privința angajatului DETS Râșcani, Manoila Lilia, administratorului persoanei juridice, Malișevschi Valentina și în privința persoanei juridice Sardis Exim pe faptul infracțiunii de corupere activă săvârșită de două persoane.

În același timp, în privința aceluiași angajat din cadrul DETS Râșcani, Manoila Lilia a mai fost pornită și expediată în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție o cauză penală pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu, săvârșită în complicitate cu șeful DETS Râșcani, Pavaloi Andrei.

Prin urmare, șeful DETS Râșcani, Pavaloi Andrei în calitate de autor al infracțiunii, depășindu-și atribuțiile de serviciu, intenționat a trucat procedura de achiziții publice. În rezultat, a fost încheiat un contract formal de achiziționare a serviciilor pentru mai multe licee din mun. Chișinău, în sumă totală de 297 000 lei.

În pofida faptului că serviciile nu au fost prestate conform contractului de către persoana contractată, șeful DETS Râșcani a semnat procesele-verbale de recepție finală a lucrărilor, fiind transferate mijloacele bănești persoanei care formal urma să îndeplinească lucrările.

Conform probelor administrate s-a stabilit că, mijloacele bănești în sumă de 297 000 lei ce constituie prejudiciul cauzat Consiliului Municipal Chișinău, au ajuns la complicele Manoila Lilia, angajată a DETS Râșcani. Ulterior, banii obținuți au fost împărțiți cu șeful DETS Râșcani.

Prin urmare, cauzele penale indicate au fost conexate în instanța de judecată și s-au examinat într-o procedură unica timp de 3 ani. În cadrul dezbaterilor judiciare acuzatorul de stat a solicitat condamnarea inculpaților pentru infracțiunile incriminate, solicitând pedeapsa cu închisoarea cu suspendarea executării acesteia pe o perioada de probațiune de 3 ani, aplicarea amenzii în sumă de 250 000 lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de demnitate publică pe o perioada de 4 ani.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 24 noiembrie 2022 angajata DETS Râșcani, Manoila Lilia a fost condamnată în baza art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal (coruperea activă), la 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de probațiune de 3 ani, cu amendă în mărime de 200 000 lei.
Administratorul persoanei juridice, Malișevschi Valentina a fost condamnată în temeiul art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal, primind aceiași pedeapsă.

Cât privește, persoana juridică Sardis Exim, aceasta a fost condamnată în baza art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal, fiind aplicată pedeapsa sub formă de amenda în mărime de 600 000 lei cu privarea de dreptul de a desfășura anumite activități pe o perioadă de 3 ani.

În privința șefului și angajata DETS Râșcani, învinuiți în comiterea infracțiunii de depășirea atribuțiilor de serviciu, procesul penal a fost încetat din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii, dar constituie contravenție.
Acțiunea civilă înaintată de Consiliul mun. Chișinău cu privire la încasarea prejudiciului  material în sumă de 297 900 lei a fost respinsă de instanța de judecată.

Procuratura Anticorupție va contesta cu apel sentința Judecătoriei Chișinău sediul Buiucani, așa cum consideră că instanța de judecată neîntemeiat a încetat procesul penal în privința Șefului și angajatei DETS, fapt care a condiționat și respingerea acțiunii civile înaintate de Consiliul municipal.

O femeie, constrânsă să întrețină raporturi sexuale cu un individ care o șantaja cu publicarea unor videouri cu caracter intim

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI anunță reținerea unui bărbat din Strășeni, de 26 de ani, care ar fi constrâns-o pe o femeie să continue întreținerea raporturilor sexuale cu el, prin șantajarea cu răspândirea secvențelor filmate în timpul actelor sexuale de până atunci.

Mai mult decât atât, bărbatul i-a încălcat viața privată și prin faptul că a înregistrat scenele sexuale fără acordul femeii. După o serie de amenințări că le-ar prezenta apropiaților femeii înregistrările, acesta a trecut la fapte și i le-a transmis fostului soț al acesteia, în afara țării. Astfel, după faptele care durau din iulie 2023, femeia cu vârsta de 34 de ani a depus o plângere la autorități, care au purces la reținerea acestuia, cu suportul mascaților din BPDS “Fulger”, și ridicarea telefonului care conține imaginile intime. Urmărirea penală continuă, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Concert în Orășelul European din PMAN, de 9 Mai

Mâine, 9 mai, pe scena din PMAN, peste 1000 de copiii din instituțiile educaționale din municipiul Chișinău vor încânta publicul cu talentul și entuziasmul lor. Colectivele de copii sunt din diverse instituții de învățământ extrașcolar ale Direcției Generale Educație, printre care se numără: CCC „Ghiocel”, CAE „Curcubeul”, CCC „Floarea Soarelui”, CEE „Lăstărel” și CCC „Luceafărul”, vor evolua cu programe culturale și artistice.

În Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, Primăria Chișinău va avea 2 corturi cu informații despre proiectele pe care le desfășoară împreună cu partenerii de dezvoltare.

În primul cort vor fi prezentate informații despre toate proiectele iar cel de-al doilea cort va fi dedicat tinerilor și activităților Centrelor municipale de Tineret.

Chișinăul are un portofoliu de aproape 3 miliarde de lei, care cuprinde proiecte în domeniul eficienței energetice, reabilitarea drumurilor, Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, restabilirea rețelelor de apeduct și canalizare, reabilitarea râului Bîc și multe altele ce includ domeniul social, educațional, tineret și lansarea afacerilor.

La corturile Primăriei Chișinău vor fi desfășurate diverse activități pentru toate vârstele.

Vor fi sesiuni de discuții cu vizitatorii, prezentări de proiecte, joc de șah cu campioni (juniori și seniori), quiz despre Chișinău cu premii, spațiu special amenajat pentru distracția copiilor.

Prima reacție a Nataliei Barbu după Eurovision: „Nu e despre voce! Este foarte politic”

Natalia Barbu a suferit înfrângere ieri seara la cel mai important concurs de voci, Eurovision Song Contest 2024, așa că Moldova nu a reușit să se califice de această dată în marea finală. Artista a oferit prima reacție, după ce a aflat rezultatul televotului, declarând că e un concurs politizat, scrie cancan moldova.

„Încă o dată ne convingem ce concurs e. Nu este vorba despre voce. Este foarte politic și nu contează pentru că piesa mea e despre lumină, e despre frumos și eu sunt convinsă că m-am conectat cu foarte multă lume, doar că acest concurs probabil că nu e doar despre asta. Sunt convinsă că m-a votat foarte multă lume și trebuia să trec în finală. . .Bineînțeles că sunt momente când o țară ca a noastră are șanse să urce chiar foarte sus, dar asta așa uneori, ca să nu ne răsfețe prea mult. . .Eu mulțumesc lui Dumnezeu pentru această experiență în sine. A fost frumos și eu cred că dacă am ajuns aici, în acest concurs, nu am ajuns degeaba, pentru că de acum încolo începe o etapă nouă și frumoasă în cariera și în viața mea”.

Interpreta noastră a urcat pe scenă sub numărul 11, cu piesa „In The Middle”. Vedeți mai jos prestația.

O carte despre Moldova, prezentată la un muzeu de artă din Berlin
Articolul anterior
Moldova a cumpărat astăzi energia electrică din România la un preț de 415 de euro
Articolul următor