O avere dusă pe apa sâmbetei: Ghinionil unui bărbat care a aruncat la gunoi Bitcoini în valoare de 710 milioane de euro

Un bărbat din Marea Britanie a avut cel mai mare ghinion după ce a aruncat la gunoi un hard disk în care era Bitcoin în valoare de 710 milioane de euro. A acționat în instanță pentru a recupera suma de bani, dar demersul i-a fost respins.

A cumpărat Bitcoin din 2013

Bărbatul a transmis că fostul partener i-a aruncat din greșeală hard disk-ul care conținea Bitcoin cumpărat încă din anul 2013 de când a reușit să adune suma uriașă de bani. El a încercat în instanță să obțină dreptul de a excava în groapa de gunoi pentru a-și recupera criptomonedele sau să primească despăgubiri de 589 de milioane de euro, conform Digi24.

„Cazul a fost eliminat la prima audiere, nu îmi oferă nici măcar posibilitatea de a-mi spune punctul de vedere sau de a mi se face dreptate sub orice formă”, a spus britanicul.

Dar, procesul a fost anulat de către un judecător de la Înalta Curte la cererea consiliului local Newport. Judecătorul a stabilit că nu există motive rezonabile pentru a accespta cererea bărbatului ghinionist.

„Această hotărâre mi-a luat totul și m-a lăsat fără nimic. Marele sistem britanic de injustiție lovește din nou”, a adăugat el.

Reprezentanții consiliului local spun că legislația în vigoare prevede ca obiectele ajunse la groapa de gunoi ajung în posesia autorităților locale. În plus, instituția a mai precizat că deși va încerca să excaveze în groapa de gunoi pentru a căuta hard disk-ul nu va reuși pentru că va fi oprit de către autorizațiile de mediu necesare.

Valoreau Bitcoin-ului a crescut cu peste 80% în 2024.

Vizită istorică la Chișinău! Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, este invitat în Republica Moldova

Ieri, 16 ianuarie 2025, a avut loc Ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei, prezidată de ÎPS Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. În cadrul ședinței, Sinodul și-a manifestat dorința de a adresa o invitație oficială Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a realiza o vizită istorică în Republica Moldova, scrie radiochisinau.md.

Aceasta ar marca prima vizită a unui Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în Basarabia, subliniind și întărind legătura spirituală și identitară dintre cele două maluri ale Prutului.

În cadrul ședinței, au fost discutate și alte teme de importanță majoră, inclusiv activitățile misionare și pastorale ale Mitropoliei Basarabiei, dar și problemele sociale și culturale cu care se confruntă Biserica Ortodoxă Română din regiune.

Ședința a avut ca obiectiv principal consolidarea vieții bisericești în Basarabia și întărirea colaborării dintre eparhii pentru binele spiritual, identitar și cultural al credincioșilor din stânga Prutului.

Lucrările la linia electrică Vulcănești – Chișinău se desfășoară conform graficului

Mersul lucrărilor la Linia electrică aeriană 400 kV Vulcănești – Chișinău a fost examinat în cadrul unei ședințe convocate de prim-ministrul Dorin Recean cu participarea  implementatorului proiectului, companiilor de construcții și altor instituții implicate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Premierul a subliniat importanța strategică a acestui proiect de infrastructură pentru securitatea energetică a țării, în contextul actualelor realități regionale și a cerut tuturor părților implicate să se mobilizeze și să nu admită întârzieri în graficul de realizare a lucrărilor. Termenul-limită pentru finalizarea construcției și punerea în funcțiune a liniei este luna decembrie a anului curent.

„Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES, astfel Federația Rusă va pierde ultimul instrument de șantaj energetic asupra țării noastre. De aceea este important ca lucrările să fie urgentate și realizate în termen”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

Totodată, prim-ministrul a cerut companiilor responsabile de construcție: KEC International Limited, consorțiului de companii Siemens Energy SRL – Electromontaj SA – Energotech SA să prezinte programul de realizare a lucrărilor, actualizat conform solicitării, și să raporteze săptămânal progresele înregistrate către Ministerul Energiei și Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE). La ședință s-a anunțat că Stația electrică Chișinău va fi finalizată până în luna august 2025.

Pentru eficientizarea procesului de monitorizare a executării, reprezentanții UCIPE și ai Ministerului Energiei vor realiza vizite săptămânale sau bisăptămânale în locurile de desfășurare a lucrărilor de construcție/modernizare/extindere din cadrul PDSE pentru a înregistra progresele.

Progresul general de implementare a lucrărilor de construcție LEA este de circa 49% și cuprinde aproximativ 190 de fundații și 30 de piloni asamblați din totalul de 500, iar șantierul de construcție se extinde pe o distanță de circa 65 de kilometri. 

Lucrările de construcție au fost lansate efectiv în luna aprilie 2024, după elaborarea și aprobarea proiectului tehnic și realizarea condițiilor premergătoare lucrărilor. Acestea sunt în proces de desfășurare în UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Cahul și Taraclia. Materialele și componentele necesare construcției LEA au fost produse și livrate în volum de 90%.

Totodată, pentru a reuși realizarea lucrărilor în termen, KEC International Limited a dat asigurări că, din luna martie, odată cu încălzirea vremii, va spori numărul de muncitori în teren.

Potivit UCIPE, lucrările sunt executate în ritm continuu, fiind planificată asamblarea a 50 de piloni adiționali în lunile de iarnă. Cu toate acestea, tempoul de lucru este condiționat de starea vremii, iar planificarea lucrărilor și a echipelor de muncitori în teren se va face în conformitate cu planul de lucru agreat, potrivit căruia LEA va fi dată în exploatare la finele anului 2025.

Premierul Dorin Recean a discutat cu partenerii externi despre situația din sectorul energetic și posibilitățile suplimentare de sprijin

Prim-ministrul Dorin Recean și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au analizat, astăzi, provocările generate de situația din sectorul energetic și impactul asupra economiei și cetățenilor, cu accent pe regiunea transnistreană, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Premierul Dorin Recean a mulțumit partenerilor pentru asistența consistentă acordată țării noastre, inclusiv în această perioadă, când Federația Rusă a sistat aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene. 

Interlocutorii au discutat despre modalitățile de sprijin pentru a atenua impactul întreruperii livrărilor de gaze naturale asupra cetățenilor și companiilor, pe termen scurt, și pentru a contribui la securitatea energetică a întregii regiuni, pe termen lung. A fost discutată și  o listă de necesități privind asistența externă, menită să sprijine atât cetățenii Republicii Moldova, cât și instituțiile statului, pentru a consolida reziliența energetică și economică a țării noastre.

Premierul a vorbit partenerilor de dezvoltare despre măsurile întreprinse deja de autoritățile de la Chișinău, referindu-se la sprijinul acordat locuitorilor din zona de securitate, care sunt vizați de întreruperile de curent electric la care recurg factorii de la Tiraspol.  „Republica Moldova va continua să ajute oamenii din regiune, precum și eforturile de dialog cu administrația de la Tiraspol. Dacă se dorește un mecanism real de livrare a gazelor, suntem gata să-l oferim”, a spus premierul.

Totodată, au fost menționate compensațiile pentru energie oferite cetățenilor de pe malul drept al Nistrului, precum și programul de compensații pentru antreprenori. Prim-ministrul a accentuat faptul că, pe termen lung, este esențială eficientizarea energetică și creșterea ponderii energiei regenerabile.

La rândul lor, partenerii internaționali și-au exprimat deschiderea pentru a susține atât pe termen scurt, cât și pe termen lung autoritățile și cetățenii în depășirea acestei situații. În prezent, sunt discutate posibilitățile de a contribui la sporirea valorii Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

Topirea gheții din Antarctica ar putea provoca erupția a peste 100 de vulcani ascunși sub calota glaciară
Articolul anterior
Un supermarket din România și-a amânat deschiderea. Nu a găsit deloc angajați, deși oferea un salariu echivalent cu peste 28.000 MDL
Articolul următor
Close menu