O avicolă din Grătieşti, prima care va exporta carne de pasăre în UE

Prima unitate de producere a cărnii de pasăre proaspătă din Republica Moldova are dreptul să exporte în Uniunea Europeană. Ferma avicolă „Axedum” SRL din Grătieşti a devenit prima avicola din Republica Moldova ce are dreptul să exporte în Uniunea Europeană.

La data de 07.06.24, datorită implementarii standardelor în domeniul siguranței alimentelor și în baza garanțiilor din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a fost aprobată prima unitate din Republica Moldova cu drept de export a cărnii de pasăre proaspătă, în stare refrigerată și congelată pe piața Uniunii Europene.

Amintim, că datorită eforturilor Guvernului Republicii Moldova din ultimii ani și în rezultatul unei conlucrări prodigioase și eficiente a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor cu Directoratul general pentru Siguranța și Sănătatea Animală al Comisiei Europene (DG SANTE), producătorii de carne de pasăre din data de 30.04.24 pot exporta produsul pe cea mai extinsă piață din lume cu condiția că respectă cerințele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor conform legislației din Uniunea Europeană.

Un nou sit arheologic descoperit la Ungheni

Agenţia Naţională Arheologică informează că efectuează noi săpături arheologice la siturile arheologice de pe traseul drumului regional G88 Cornești – Condrătești – Năpădeni – M5, în segmentul raionului Ungheni, scrie noi.md.

foto simbol

Urmare a faptului că traseul strategic G88 Cornești – Condrătești – Năpădeni – M5 urmează a fi realibitat, specialiștii instituției efectuează și periegheze în raza mai multor localități din raionul Ungheni. Totodată, amintim că în zona Culei din raionul Ungheni urmează a fi construit și un important segment rutier al Autostrăzii Ungheni – Odesa – prima autostradă din Republica Moldova Drept rezultat al unei astfel de cercetări de suprafață, arheologul Dumitru Avram a descoperit pe moșia satului Mânzătești din comuna Hârcești un nou sit arheologic, care reprezintă o așezare deschisă din sec. IV d. Hr. atribuită culturii Sântana de Mureș-Cerneahov. În urma unei periegheze mai amănunțite, care a avut drept scop determinarea dimensiunilor sitului și a orizonturilor cultural-cronologice pe care le conține, de pe suprafața așezării au fost recuperate numeroase cioburi provenite de la vase de producție locală și de la amfore romane de import.

Alertă la nivel mondial. Medicament falsificat, pus la vânzare pe piață

OMS a descoperit variante contrafăcute, puse la vânzare, ale unui medicament foarte solicitat pe piață. Este vorba de Ozempic, folosit în tratamentul diabetului, dar și în curele de slăbire, scrie evz.ro.

Ozempic este un medicament pe care medicii îl recomandă în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Cunoscut și drept „injecţie de slăbit”, acesta este solicitat și de cei care doresc să scape de kilogramele în plus.

OMS avertizează asupra medicamentelor fake

Organizația mondială atrage atenția că medicamentele contrafăcute pot reprezenta un pericol pentru sănătatea celor care le folosesc. În acest sens, OMS recomandă tuturor celor care apelează la Ozempic să fie atenți la sursele din care și-l procură. Organizaţia îi sfătuiește pe solicitanți să apeleze la medici, iar nu la site-uri obscure sau vânzători descoperiți pe platformele de socializare.

OMS a emis o alertă la nivel mondial cu privire la versiuni contrafăcute de Ozempic. Medicamentul, destinat tratării diabetului, este folosit ca metodă de slăbire, de foarte mulți oameni, conform BBC.

O versiune mai puternică de Ozempic a fost dezvoltată special pentru scăderea în greutate şi este pusă pe piaţă ca Wegovy. Aceasta este oferită la clinici specializate în reducerea greutăţii din cadrul sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie.

Având în vedere numărul mare de solicitanți care îl folosesc pentru a scăpa de kilogramele în plus, Ozempic este foarte căutat. Acest lucru a dus la penurie şi a creat o piaţă pentru medicamente contrafăcute. Astfel, pot pica victime ale falsificatorilor atât diabeticii, care au nevoie de tratament, cât și cei ce-l caută pentru a slăbi.

Cum acționează medicamentul

Medicamentul Ozempic, care face subiectul avertizării OMS are ca substanță activă semaglutidum. Aceasta îi ajută pe pacienții care suferă de diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.  Tratamentul este sub formă de injecții și se aplică săptămânal.

Conform specialiștilor, odată injectat, semaglutidum transmite creierului că organismul este sătul. Astfel, apărând senzația de sațietate, utilizatorii nu mai simt nevoia de a mânca. Iar acest lucru are o contribuție importantă în cazul celor ce țin diete pentru slăbit.

În acest context, OMS monitorizează raportările în creştere privind variantele de Ozempic falsificat vândute în întreaga lume. Mai multe loturi fake au fost confiscate de autorităţi în Marea Britanie, SUA şi Brazilia. Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a confiscat un lot de Ozempic contrafăcut în octombrie anul trecut. Acesta intrase în ţară de la livratori autorizaţi din Austria şi Germania şi părea să aibă ambalaj original.

Avertismentul OMS pentru utilizatorii Ozempic

Reprezentanții organizației mondiale avertizează că injectarea unor produse falsificate pune sănătatea în pericol. Drept urmare, oficialii OMS atrag atenția autorităților să dea dovadă de vigilență și să scoată de pe piață variantele contrafăcute.

„(Îi sfătuim pe) specialiştii din sănătate, autorităţile de reglementare şi public să fie atenţi la aceste loturi contrafăcute de medicamente”, a afirmat dr. Yukiko Nakatani, directorul general adjunct al OMS pentru medicamente esenţiale şi produse pentru sănătate.

Organizația atrage atenția că unele injecții contrafăcute ar putea să nu conţină semaglutidum deloc. În cazul altor loturi, false, între ingrediente s-ar putea afla insulina, ceea ce duce la efecte „neprevizibile”.

Numărul troleibuzelor care circulă în Chișinău a fost redus cu peste 10%, în perioada verii

În perioada estivală, numărul troleibuzelor care circulă pe străzile municipiului Chișinău a fost redus cu peste 10%. Aproape jumătate din mijloacele de transport sunt dotate cu sistem de aer condiționat, informează MOLDPRES.

Astfel, emiterea pe timp de vară a scăzut de la 332 până la 308 de troleibuze în luna iunie. Dintre acestea, 138 sunt dotate cu sistem de aer condiționat.

Solicitat de agenție, purtătorul de cuvânt al Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a subliniat că în lunile iulie și august, numărul mijloacelor de transport care vor circula în capitală va fi de circa 290 de unități de transport.

„Autovehiculele care vor staționa în parcurile de troleibuze vor fi supuse lucrărilor de mentenanță și pregătite pentru toamnă. Acestea includ verificarea și înlocuirea componentelor uzate, efectuarea inspecțiilor tehnice, revizuirea sistemelor electrice, precum și efectuarea reparațiilor necesare. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru menținerea siguranței și eficienței unităților de transport”, a spus Felicia Rusu.

Numărului de troleibuzelor care circulă în capitală este micșorat anual în perioada estivală în contextul fluxului scăzut de pasageri.

Când este termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare
Articolul anterior
Europa a intrat într-o nouă eră politică
Articolul următor