O basarabeancă a devenit câștigătoarea locului II la Colocviul Internațional Universitar ,,Lucian Blaga” de la Sibiu

Anul acesta, Colocviul Internațional Universitar ,,Lucian Blaga” de la Sibiu a ajuns la cea de-a XX-a ediție. Concursul a adunat tineri studenți admiratori ai creației poetului, atât din țară, cât și de peste hotare. Pe lângă secțiunile de comunicări științifice, în cadrul concursului, tradițional, se organizează ateliere de traduceri, de creație literară și teatru.

separator
Câștigătoarea locului II la Colocviul Internațional Universitar ,,Lucian Blaga” de la Sibiu, a devenit Ozana Secăreanu, o tânără din Republica Moldova, care în acest moment își face studiile la Facultatea de Litere a Universității din București, la specializarea Limbă si literatură română – Limbă și literatură engleză.

Ozana a fost premiată pentru măiestria și distincția cu care a tradus în limba engleză mai multe dintre poeziile poetului Lucian Blaga – o provocare curajoasă și interesantă, despre care ne-am dorit să aflăm mai multe detalii chiar de la câștigătoarea concursului.

,,Colocviul Internațional Universitar ,,Lucian Blaga” de la Sibiu este un eveniment studențesc care te ajută să ieși din zona de confort și să încerci lucruri pe care nu le-ai mai făcut. Până să am această ocazie, nu am mai tradus poezie. În acest mod, am reușit să-mi explorez o nouă latură și, cu siguranță, este doar un punct de plecare”, ne mărturisește Ozana Secăreanu.

,,Să nu te cerți cu oamenii mai mult decât cu tine însuți” ori ,,Te poți împodobi cu penele altuia, dar nu poți zbura cu ele”, spunea Lucian Blaga.

Am întrebat-o pe tânăra admiratoare a creației poetului dacă e ușor să traduci poezie, cu atât mai mult lirica blagiană? Ce presupune, de fapt, această muncă și pasiune?

,,Nu e ușor să traduci poezie, având în vedere că trebuie să o faci să sune bine și să păstreze cât mai mult din textul original. Cea mai mare provocare este aceea de a evita traducerea literală la îndemână, cuvânt cu cuvânt, și de a găsi mijloace rafinate de a trece dintr-o limbă în alta. Elementele de versificație și sonoritate sunt esențiale în acest sens”.

Dincolo de traducerile propriu-zise, tânăra participantă a trebuit să dea și explicații referitoare la opțiunile sale, iar momentul i-a adus un mare sentiment de mulțumire.

,,Nu cred că ar putea exista o definiție tranșantă a poeziei, dar, în mod cert, cuvintele care ar putea să o caracterizeze sunt „subiectivitate”, „reflexivitate”, „emoție”. Bazându-mă pe componenta lingvistică, pot afirma că legătura dintre „formă” și „conținut” este substanțial diferită față de cea din limbajul obișnuit”, ne-a mai dezvăluit tânăra basarabeancă.

Mai jos, redăm una din poeziile lui Lucian Blaga, traduse de către tânăra participantă a concursului:

Beginnings (Lucian Blaga)

When each blood cell within us
turns into a heart,
thereupon our sickness comes.
Yet only love
may dare us in this way.

My blood is a bottomless sea.
Myself with no appearance –
While your apparition is beyond.
Taken above breadths,
you’re like the desolate spirit
aloft primeval waters.

Îi urăm Ozanei Secăreanu mult succes în tot ceea ce face și multă inspirație!

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Un deputat din Găgăuzia, condamnat pentru trafic de influență cu amendă și confiscare de peste 400.000 lei

La 26 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare, în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, de acuzare a unui actual deputat în UTA Găgăuzia, de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pretinsă asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău (art. 326, alin. (2), lit. c) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. 

După cum a fost a anunțat anterior, Procuratura Anticorupție a transmis cauza penală pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în noiembrie 2023.

Urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an. 

Astfel, prin sentința din 26 noiembrie 2024, instanța de judecată a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă de 175.000 MDL. În același timp, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 240.910 MDL, (echivalentul  a 12.000 Euro), în folosul statului, ca și bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Doi șoferi de motocultoare, prinși beți criță în trafic

În satul Vorniceni din raionul Strășeni, un bărbat de 40 de ani din același raion se deplasa la ghidonul unui motocultor având o concentrație de alcool de 1,96 mg/l în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În satul Constantinovca din raionul Căușeni, conducătorul unui motocultor a fost depistat cu o concentrație de alcool de 0,47 mg/l în aerul expirat. Bărbatul are vârsta de 51 de ani și este locuitor al raionului Anenii Noi.

În ambele cazuri bărbații nu erau echipați corespunzător.

De la început anului, în țară au fost înregistrate 43 de accidente rutiere cu implicarea motocultoarelor. În consecință 2 persoane au decedat, iar altele 19 s-au ales traumatisme. În 10 dintre cazuri conducătorii se aflau în stare de ebrietate.

Viitorul contracepției: un prezervativ care să reziste și să fie auto-lubrifiat!
Articolul anterior
Andreea Bălan a aflat sexul copilului
Articolul următor