O chelneriță din SUA a primit un cadou neașteptat în dimineața de Crăciun: un bacșiș de 1.000 de dolari de la un client, relatează ABC News.
Callie Blue, în vârstă de 29 de ani, servea la mese la Gus’s Diner din Sun Prairie, Winsconsin, la ora 6 dimineața, când a început să vorbească cu unul dintre puținii clienți din restaurant la acea oră. Bărbatul i-a lăsat un bacșiș de 1.000 de dolari, transmite Digi24.ro.
Clientul a fost Michael Johnson, președinte și CEO al Boys & Girls Clubs din Dane County. El a declarat pentru presa locală că a vrut să dea banii unor oameni care au nevoie de ei, ca parte a campaniei Pay It Forward (Dă mai departe) a clubului. Doi donatori au dat aproximativ 5.000 de dolari pentru bacșișuri.
Johnson a spus că și-a rezervat ziua de Crăciun pentru a se întâlni cu familiile pe care voia să le ajute. A ajuns la Gus’s Diner pentru că primise un e-mail despre Blue și dorea să-i vadă abilitățile și comportamentul când își servește clienții.
A fost suficient de impresionat de chelneriță pentru a scoate 1.000 de dolari din cei 5.000 pregătiți pentru donații.
Alți 12 chelneri au primit bacșișuri mari de Crăciun, în cadrul acestei campanii, dar Blue a primit cei mai mulți bani pentru că era la muncă în dimineața de Crăciun.
Blue a spus că bacșișul primit este „uimitor” și că va folosi banii pentru a cumpăra hrană pentru cei patru cai ai săi.
Fetița de 10 ani din Strășeni, care s-a rătăcit în pădure, a fost găsită
Toate subdiviziunile Poliției Naționale au fost implicate inclusiv dronele, localnicii și voluntarii, după ce a fost sesizată ieri în jurul orei 19:15 despre dispariția unei fetițe de 10 ani, care s-a pierdut în timpul unei competiții naționale organizată în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca din raionul Strășeni.
Din fericire, fetița a fost găsită la o distanță de 20 km de la locul dispariției, în jurul orei 22.00 Copila a reacționat la strigăte și a venit în întâmpinarea polițiștilor.
„Mulțumim polițiștilor, colegilor din subdiviziuni și tuturor persoanelor care ni s-au alǎturat. În aceastǎ noapte am demonstrat repetat cǎ #Împreunǎ_reușim!
Colegii noștri urmează să stabilească toate circumstanțele, iar fetița va fi consultatǎ de specialiști.”, este scris pe pagina oficială a Poliției Naționale.
AMINTIM:
IERI, competiția a început la ora 13:00, fiind implicați 150 de copii și 50 de adulți din diferite localități, organizați pe grupuri, fiecare participant având harta cu traseul de deplasare.
În jurul orei 16:00 organizatorii au observat ca minora nu a ajuns la finish, moment în care individual au pornit căutările, mai tirziu solicitând ajutor la 112.
Fetița este din raionul Sîngerei și nu avea la ea telefon sau un alt dispozitiv de localizare.
Polițiștilor li s-au alăturat mai mulți localnici și pădurarii.
Boxerul ucrainean Volodimir Mandziuk a murit pe front
Pugilistul Volodimir Mandziuk, maestru al sportului şi membru al Forţelor Armate Ucrainene, a murit pe front. Federaţia Ucraineană de Box făcut anunţul în social media, potrivit Ukrinform, scrie News.ro.
„Volodimir Mandziuk, cu indicativul Vokha, se întoarce acasă la Ternopil „pe un scut”. Un maestru al sportului în box, un cursant al clubului Ring, un multiplu campion şi medaliat la turnee naţionale şi internaţionale, şi un campion al Ucrainei printre studenţi. Un luptător în ring, un războinic neînfricat pe câmpul de luptă”, se arată în mesajul federaţiei ucrainene.
Federaţia menţionează că Volodimir a fost „un om adevărat – onest, de încredere şi sincer”. „Iubea viaţa, avea aspiraţii mari, obiective înalte şi realizări semnificative. A fost respectat de prietenii săi, apreciat de camarazii săi şi a servit drept model de tărie de spirit pentru tineri”.
Mandziuk s-a alăturat Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei în toamna anului 2024.
Militarul a murit în luptă la 9 aprilie şi va fi înmormântat la Ternopil în 13 aprilie.
Duminica Floriilor//Cel mai important obicei pe care credincioșii trebuie să îl respecte în ziua Intrării Domnului în Ierusalim
Sărbătoarea de Florii este celebrată în fiecare an cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Praznicul marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și este considerat momentul de început al Săptămânii Patimilor, scrie digi24.ro
Din Duminica Floriilor încep să se organizeze Deniile, slujbele care amintesc momente din viața lui Hristos, iar credincioșii respectă mai multe obiceiuri și tradiții până în ziua Paștelui.
Sărbătoarea de Florii mai este denumită și Duminica Patimilor, a Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox și zi cu delegare la pește.
Obiceiuri și tradiții de Florii
Crenguțele de salcie sfințite în ziua de Florii Multe dintre obiceiurile sărbătorii de Florii sunt asociate cu ramurile de salcie, care înlocuiesc crenguțele de finic și măslin cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim.
Credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie pentru a fi sfințite de preot la sfânta Liturghie și, ulterior, le duc și le păstrează în locuințe pentru sporul casei. Ramurile de salcie se pun la icoane, la intrarea în casă sau la adăposturile animalelor pentru ca acestea să fie ferite de boli.
Zi cu dezlegare la pește
Duminica Floriilor este una dintre puținele zile din postul Mare în care este dezlegare la pește.
Potrivit obiceiurilor, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.
De Florii se sărbătoresc toți cei care poartă nume de floare
Ziua de Florii este dedicată și persoanelor care își serbează onomastica, deoarece poartă nume de floare.
Potrivit tradiției, sărbătoriților li se oferă flori ori alte cadouri simbolice.
Credincioșii se spovedesc și se împărtățesc înainte de Săptămâna Mare
Mulți credincioși aleg să se spovedească înainte de Paște, imediat după slujba de Florii. Potrivit tradițiilor strămoșești, persoanele care aleg să se împărtășească în această zi au șanse mari să li se îndeplinească dorințele în scurt timp.
„Încă din ziua de Florii, cu toții simțim că cele șașe săpătămâni de post se termină și urmează o săptămână specială, o perioadă de postire mai aspră. Imediat după duminca Floriilor începe săptămâna Sfintelor Pătimiri, iar de acum mulți oameni aleg să țină post negru, dar și să participe la slujbe de spovedire.”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.
Încep Deniile din Săptămâna Mare
„Deniile încep să se săvârșească în toate bisericile din țară începând cu duminica Floriile. De acum și până în Vinerea Mare, oamenii sunt invitați să participe la slujbele speciale denumite Denii. Acestea sunt citiri sfinte care au rolul de a aminti momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și până la Învierea Sa.”, a mai declarat părintele Cazacu.
Ce este interzis să faci în ziua de Florii
De Florii, femeile nu au voie să coase ori să spele haine. În această zi nu sunt recomandate muncile grele în gospodărie.
Ziua în care se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim mai este denumită, în popor, și „Nunta Urzicilor”. Potrivit scrierilor vechi, din această zi înfloresc urzicile și nu mai sunt bune pentru consum.
De Florii nu se plantează copaci. Conform superstițiilor, pomii plantați în ziua de Florii nu vor înflori niciodată.
În Duminica Floriilor nu se consumă carne. Praznicul Întâmpinării Mântuitorului în Ierusalim este în postul Paștelui, iar credincioșii nu au voie să consume carne ori alimente de dulce.
„Duminica Floriilor este o zi în care ar trebui să ne debarasăm de grijle lumești și de tensiunile vremii și să punem mai mult preț pe liniște și pace. Este bine să facem fapte bune pentru noi, dar și pentru alții. Să facem milostenie și să ne împăcăm cu cei cu care, poate, am mai avut conflicte. În aceste zile, să ridicăm ochii spre Cer cu multă nădejde de mântuire.”, a mai precizat Părintele Gabriel Cazacu.