O delegație a Congresului SUA vine la București pentru întâlniri cu oficialii români

O delegație a Congresului Statelor Unite va ajunge în România pentru discuții cu președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și cu premierul Marcel Ciolacu, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale și după blocarea de către SUA a ridicării vizelor pentru români, au declarat duminică, 13 aprilie, surse politice pentru Libertatea.

ora 10.00 – întâlnire cu președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni ora 12.30 – întâlnire cu parlamentari români ora 16:00 – întâlnire la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu și cu mai mulți miniștri ora 18.00 – cină informală la Vila Dante găzduită de Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București

În total, 8 membri ai Congresului SUA vor veni în România, mai precis patru republicani și patru democrați.

Vizita congresmenilor SUA la București va fi cu numai trei săptămâni înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, programat pe 4 mai, dar și după ce SUA au blocat intrarea României în programul Visa Waiver.

Asalt surpriză, în spatele liniilor inamice din Kursk: Depășite în raport de 3 la 1, forțele speciale ucrainene susțin că au eliminat un întreg pluton nord-coreean

Forțele speciale ucrainene susțin că au eliminat un pluton de soldați nord-coreeni în timpul unor lupte corp la corp în regiunea rusă Kursk, în timpul unui atac surpriză, o ciocnire rară între trupele Kievului și cele din Phenian care luptă alături de armata rusă, potrivit publicației Defence Express, preluat de hotnews.ro

Misiunea a avut loc luna trecută, dar a fost făcută publică recent din motive de securitatea operațională, conform sursei citate.

Operațiunea transfrontalieră a fost surprinsă în imagini video înregistrate de drone și camere video de corp.

Potrivit imaginilor, cel puțin un militar ucrainean a fost rănit în timul luptelor.

Asaltul a fost efectuat de forțele speciale ucrainene din Regimentul 6 Ranger care erau depășite numeric cu 3 la 1.

O echipă de opt militari ucraineni, sprijinită de drone de recunoaștere, a descins cu un blindat Humvee, pe teritoriul inamic din Kursk.

Folosind tranșee capturate ca acoperire, trupele speciale ucrainene au intrat în luptă directă cu o unitate nord-coreeană de trei ori mai mare.

În ciuda dezavantajului numeric și a focului de artilerie, ucrainenii au menținut inițiativa și superioritatea tactică pe tot parcursul luptei, neutralizând în cele din urmă toți cei 25 de soldați nord-coreeni.

Forțele speciale ucrainene s-au retras cu succes după îndeplinirea misiunii, potrivit Defence Express.

Atenție, urmează imagini cu un puternic impact emoțional!

Un cetățean român a fost reținut de FSB în Rusia și este acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei

Un cetățean al României, în vârsta de 23 de ani, a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) fiind acuzat de acțiuni de spionaj în favoarea Ucrainei. Potrivit unui comunicat al instituției de la Moscova, acesta a transmis informații cu privire la amplasarea unor instalații de apărare aeriană situate în orașul Soci, regiunea Krasnodar, Rusia. 

Bărbatul a depus deja mărturie, transmite agenția rusp de presă RIA Novosti, și a declarat că a văzut o unitate de apărare aeriană pe drumul de la Soci la Adler. A marcat locația pe o hartă și a trimis-o unui supraveghetor al serviciilor de informații ucrainene, pe nume Volodimir, mai scrie sursa citată.

„Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, care a fost implicat în activități de informații în favoarea serviciilor speciale ale Ucrainei. S-a stabilit că, în vara anului 2024, la indicațiile serviciilor de informații ucrainene, acesta a cules și transmis informații cu privire la amplasarea unor instalații de apărare aeriană situate în orașul Soci. În schimb, serviciile speciale ale Ucrainei i-au promis cetățeanului român, la solicitarea acestuia, că îl va ajuta să părăsească în siguranță Rusia și să se alăture formațiunii de voluntari a AFU pentru a participa la ostilitățile împotriva țării noastre”, se arată într-un comunicat al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei. 

În document se mai precizează că împotriva persoanei reținute a fost deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute la articolul 276 din Codul Penal al Rusiei, „Spionaj”.

Acesta riscă pâna la 20 de închisoare. 

Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), nu a venit cu un răspuns referitor la acest caz.

O delegație a Comisiei de la Veneția va efectua o vizită de documentare în R. Moldova, cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție

O delegație a Comisiei de la Veneția va efectua, în perioada 29 – 30 aprilie 2025, o vizită de documentare în Republica Moldova. Aceasta este organizată cu scopul pregătirii opiniei de follow-up pe marginea proiectului legii cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative.

Membrii delegației au planificate discuții cu deputații din majoritatea și opoziția parlamentară. De asemenea, agenda conține include întrevederi cu reprezentanții sistemului judecătoresc și ai Procuraturii.

În mod special, discuțiile se vor axa pe amendamentul înregistrat de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, care ajustează prevederile proiectului de lege în conformitate cu avizele recepționate și propunerile expuse în cadrul consultărilor publice. Astfel, se propune instituirea unor instanțe judecătorești specializate – Colegiul specializat anticorupție al Judecătorii Chișinău și completele specializate anticorupție ale Curții de Apel Centru. Potrivit autorilor, constituirea unor complete anticorupție distinse în cadrul colegiilor deja existente necesită eforturi mai mici și este mai puțin costisitoare decât crearea unui colegiu separat.

Judecătorii care vor activa în Colegiul specializat al Judecătorii Chișinău și în completele anticorupție ale Curții de Apel Centru vor examina cauzele care vizează infracțiunile de corupție la nivel înalt și cele conexe actelor de corupție. La fel, vor efectua controlul judiciar al actelor Autorității Naționale de Integritate, prin care se constată diferențăa substanțială între veniturile obținute, cheltuielile realizate și averea dobândită.

Proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative a fost votat în prima lectură la 30 noiembrie 2023. Anterior, Comisia de la Veneția a mai expus o opinie asupra acestei inițiative legislative.

Reuniune despre securitatea din Marea Neagră, organizată în Turcia. Rusia și Ucraina vor participa la discuții, potrivit CNN Turk
Articolul anterior
Premieră medicală la nivel mondial: Primul copil din lume născut prin fertilizare in vitro realizată cu ajutor AI
Articolul următor
Close menu