O echipă de tineri talentați din Moldova a câștigat marele premiu de 5000 de euro, la un concurs de design organizat de Orange România

Concursul a avut drept scop selectarea celor mai bune proiecte de design de produs, participanții
trebuiau să proiecteze un obiect/o instalație de design ce deține atât o funcție utilitară cât și una decorativă, fiind inspirată de serviciile și produsele furnizate de compania Orange. O echipă de tineri talentați din Republica Moldova a câștigat premiul în valoare de 5000 de euro.

separator

Andrei Gramatschii și coechipierii săi Roman Naghirneac, Vadim Casap și Andrian Jurat, al căror proiect – „ROLL”, a fost recunoscut drept cea mai creativă și curajoasă viziune în design de către juriu. Proiectul a câștigat și un premiu de popularitate, fiind votat de peste o mie de persoane. Alt moldovean, Mihai Stamati, a luat o mențiune specială din partea juriului pentru proiectul Provocarea Offline, care a impresionat prin concept, formă și funcționalitate, menționează tv8.md.

Echipa lui Gramatschi au venit cu ideea unei lămpi Roll, prin care îndeamnă utilizatorul să intre în joc cu forța de gravitație. Roll este o lampă minimalistă cu o boxă bluetooth, senzori climă și un asistent inteligent integrat. Portabilă și cu un design minimalist, ea fiind un minunat cadou pentru cei ce se axează pe simplitate și sunt atenți la detalii. Poate fi folosită ca lampă de lucru, dar și ca obiect decorativ, creând o atmosferă impresionantă în orice încăpere. Lumina caldă va transforma spațiul într-un loc mai primitor, nu va obosi ochii și poate fi folosită ca lumină de veghe. Lampa menține echilibrul datorită sistemului mecatronic interior. Fiind conectată prin Bluetooth, ea poate fi controlată prin intermediul aplicației. Cu ajutorul acesteia poți aprinde lumina, mări sau micșora intensitatea ei, citi datele senzorilor de climă, schimba cântecul sau volumul acestuia, schimba unghiul de înclinare a sursei de lumină. Poți modifica unghiul de înclinare cu ajutorul aplicației de pe device sau mișcând cu mâna brațul lămpii în poziția dorită. Atunci lampa își schimbă centrul de greutate pentru a menține echilibrul în poziția nouă. Datorită construcției sale este creată iluzia depășirii forței de greutate și se obține aspectul „dinamic” al lămpii.

După ce a aflat că este câștigător al concursului Andrei Gramatschii a scris pe pagina sa de facebook: „Vreau să mulțumesc tuturor care ne-au susținut în lupta minților creative, concursul de design Smart Design Challenge organizat de Orange România și Dizainăr! Un mare Mulțumesc organizatorilor pentru oportunitatea de a ne exprima prin obiect și sprijinul acordat. Mulțumesc băieților, Roma Naghirneac Vadim Casap Andrian Jurat ei sunt cei care au crezut și s-au dedicat acestui proiect”.

Proiectul unui alt moldovean, Mihai Stamati, a luat o mențiune specială din partea juriului, care au fost impresionați de conceptul, forma, funcționalitate și execuția deosebită.

„Provocarea offline”, proiectul lui Mihai Stamati, reprezintă un dispozitiv sugerat de stilul de viață online exagerat al societății moderne și este menit să descurajeze obișnuința de „a sta cu nasul în telefon” mai tot timpul, provocându-i pe oameni să aprecieze clipele în care îi au alături pe cei dragi și să comunice cu ei tet-a-tete. Dispozitivul „oferă” fiecărei persoane o marjă de timp în care își poate verifica mesajele și să răspundă la apeluri, dar nu mai mult de 60 secunde în sumă. Aceste date sunt înregistrate de un microprocesor și în cazul în care cineva depășește această limită, pe ecranul central al dispozitivului se activează culoarea care corespunde secțiunii în care a stat telefonul, ceea ce înseamnă că persoana a pierdut provocarea și va plăti întreaga consumație de la masă (dacă e vorba de o întâlnire la cafenea, bar etc.).

Veste bună pentru șoferi! Acum puteți prezenta polițiștilor permisul și actele mașinii în format digital

Poliția vine cu o veste bună pentru șoferi! Grație tehnologiilor informaționale avansate, acum puteți prezenta polițiștilor de patrulare permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al mașinii în format digital, utilizând aplicația EVO, informează unica.md.

Menționăm că, aplicația telefonică #EVO este dezvoltată de Agenția de Guvernare Electronică.

Un cetățean turc, reținut după ce a estorcat 7.000 de euro de la un om de afaceri din Chișinău

Ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant un cetățean al Turciei în momentul primirii unei sume de 7000 de euro de la un om de afaceri din  capitală. Banii ar fi fost estorcați pentru stoparea unor pretinse investigații efectuate de poliție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, bănuitul i-ar fi comunicat denunțătorului, care conduce  împreună cu un alt cetățean turc o companie specializată în servicii de call-centru, că Poliția ar investiga anumite aspecte legate de activitatea acestora. Astfel, pentru a-i determina pe oamenii legii să adopte o decizie favorabilă pe marginea investigațiilor, bănuitul ar fi cerut 7000 de euro.

Pe acest caz a fost pornită o urmărire penală în temeiul art. 326 cod penal – traficul de influență. În urma acțiunilor ofițerilor CNA, a fost documentată transmiterea banilor, soldată cu reținerea în flagrant a cetățeanului turc și plasarea acestuia în izolator pentru 72 de ore.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabilă a instanței de judecată.  

Vitezoman surprins cu 180 km/h în apropiere de Peresecina, într-o zonă unde s-au înregistrat 29 de accidente

În această dimineață, polițiștii de patrulare au surprins un șofer de 28 de ani care conducea un Ford cu viteza de #179_km/h, pe traseul R6 (Chișinău-Orhei), în apropierea satului Peresecina, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Șoferul a depășit limita legală cu 89 km/h, iar conform legii, acesta riscă o amendă de până la 5.000 lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de la 60 la 90 de zile.

Amintim că acest segment de drum este unul cu risc sporit de accidente!

De la începutul anului, în această zonă s-au înregistrat 29 de accidente rutiere, în urma cărora o persoană și-a pierdut viața, iar altele 10 au suferit traumatisme.

Timp de trei zile, mai mulți chișinăuieni vor rămâne fără gaze naturale. Află care sunt adresele vizate
Articolul anterior
În ultima săptămână, a crescut drastic numărul copiilor afectați de viroze. Cum se manifestă boala?
Articolul următor