O expoziție de tablouri pictate de elevii Școlii de Arte din localitatea Coșnița, raionul Dubăsari, va fi găzduită de Parlament în perioada sărbătorilor de iarnă. Selecția de 20 de desene, cu genericul „Magia sărbătorilor de iarnă”, prezintă obiceiurile și tradițiile de iarnă din satele moldovenești, văzute prin prisma copiilor de azi.
Copiii și tinerii, împreună cu profesoara lor, Elena Panuțî, au pictat imagini care reflectă bucuria sărbătorilor de iarnă, precum și obiceiurile și tradițiile strămoșești, păstrate de la bunici.
Fiecare lucrare este o incursiune în copilăria de altădată și prezintă istoria satului în prag de iarnă. Copiii s-au inspirat din cărțile pe care le-au citit, din istoria satelor în care locuiesc, din obiceiurile păstrate de la bunici.
Elementele tradiționale ale sărbătorilor de iarnă – bucuria cetelor de colindători, zăpada, bradul, decorațiunile și spiritul Crăciunului – au prins viață și culoare în creațiile copiilor, realizate în tehnici mixte, cu efecte spontane din guașă și acuarelă.
„Creațiile copiilor au fost realizate cu bucuria că acestea vor fi expuse la Parlamentul Republicii Moldova și admirate de o lume întreagă. Bătrânul Nistru ce curge lin la vale cuprinde strâns destinele copiilor din trei sate mioritice – Coșnița, Pohrebea și Pîrîta – prin magia artei. Istoria satului în prag de iarnă, acolo unde miroase a gutuie, mere și nuci, și unde colindătorii vestesc nașterea lui Isus Hristos, unde bunica își așteaptă la geam cu nerăbdare revederea cu scumpii ei nepoți – toate prind viață prin culoare”, a menționat profesoara de arte plastice Elena Panuțî.