O femeie, beată criță la volanul unui taxi. Riscă o amendă de 125 000 de lei

Astăzi dimineață, polițiștii de patrulare au stopat la intersecția străzilor Maria Drăgan cu Meșterul Manole din sectorul Ciocana al capitalei, un Ford condus neuniform, care aparține unei companii de taxi, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că la volan se afla o femeie de 32 de ani din capitală, vizibil în stare de ebrietate avansată.

Testul la alcool a confirmat ebrietatea acesteia, rezultatul fiind 1,59 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Conform noilor modificări legislative din 7 septembrie 2024, aceasta urmează a fi sancționată cu amendă în mărime de până la 125 000 de lei sau cu închisoare de la 1 la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Nouă din zece părinți din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp

Nouă din zece părinți și îngrijitori din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp: rezultatele studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează vaccinarea copiilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Peste 88% dintre părinți și îngrijitori au vaccinat copiii la timp conform calendarului de imunizare, 7,6% au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce 2,2% nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin. Sunt rezultatele Studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova, realizat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Sănătate Publică și UNICEF. Lideri de opinie, experți în domeniul sănătății și membri ai comunității s-au adunat marți, 17 septembrie, în cadrul unui eveniment public pentru a analiza și discuta provocările și soluțiile legate de vaccinare.

Conform datelor, majoritatea părinților (74,4%) au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor (81,1%), iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului.

Mai mult de două treimi dintre părinți consideră că au primit informațiile necesare despre vaccinare, însă 24,6% cred că lipsa informațiilor a fost un obstacol în luarea deciziilor. Totodată, părinții și îngrijitorii au mai multă încredere în recomandările pediatrilor și medicilor de familie și cele oferite direct de Ministerul Sănătății.

De mai puțină încredere se bucură liderii religioși (8,3%), rețelele sociale (14,9%) și mass-media (8,3%), atunci când vine vorba de vaccinare.

Cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au membrii familiei (52,1%), medicii (62,1%) și membrii comunității (30,9%). Responsabilitatea percepută de părinți cu privire la vaccinarea copiilor este una ridicată, 71,2% consideră că nevaccinarea poate dăuna sănătății copilului.

Cu referire la lucrătorii medicali, 80,5% menționează că vaccinează conform calendarului de vaccinare, iar 78,7% reușesc întodeauna să convingă părinții să-și vaccineze copiii. Totuși, 17,3% dintre lucrătorii medicali recomandă părinților să administreze vaccinul mai târziu decât vârsta recomandată. De asemenea, atunci când vine vorba de vaccinare, lucrătorii medicali au manifestat un grad înalt de încredere în informațiile oferite de autoritățile în sănătate și în programele de educație medicală continuă.

Concluziile studiului demonstrează că îngrijorările privind siguranța și eficiența vaccinurilor au fost printre cei mai influenți factori determinanți psihologici ai comportamentului de vaccinare în rândul părinților și îngrijitorilor, iar părinții ezitanți au fost mai predispuși să aibă convingeri și viziuni alternative asupra sănătății copilului. Influența socială a membrilor familiei determină în mod semnificativ acceptarea vaccinării de către părinți/îngrijitori și că membrii familiei au fost printre cele mai de încredere și utilizate surse de informații.

„Astăzi, datorită Programului Național de Imunizare, a fost posibil să prevenim mai mult de 300 de decese printre copii. Cu toate acestea, chiar dacă  înregistrăm rezultate frumoase, pandemia COVID-19 a contribuit la scăderea ratei de imunizare de la 92% la 87%  în Republica Moldova. Deci avem încă de lucrat la acest capitol, avem reușite mari la unele vaccinuri, la altele mai puțin. În contextul Programului Național de Imunizare, ne-am propus un șir de activități care sunt necesare pentru a atinge acel obiectiv de peste 95%”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Angela Paraschiv.

În cadrul unui panel de discuții, moderat de directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, jurnaliști, medici și membri ai societății civile au abordat soluțiile pentru schimbarea comportamentelor legate de vaccinare, venind cu recomandări și propuneri inclusiv pentru eliminarea barierelor și combaterea stereotipurilor în acest domeniu. Toate soluțiile discutate se vor regăsi într-un Plan de intervenții de lungă durată de schimbare socială și comportamentală în imunizare, integrat în Programul Național de Imunizare 2023-2027.

Menționăm că Studiul este unul transversal, realizat prin intermediul rețelei de cercetare colaborativă a echipei Euro Health Group, al Biroului de Țară al UNICEF în Moldova și al echipei CIVIS, sub supravegherea Biroului Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Sondajul a inclus 1053 de părinții/îngrijitorii adulți ai copiilor cu vârsta sub 5 ani care locuiesc în Moldova și 1023 de lucrători medicali, fiind realizat în perioada 28 octombrie 2023 – 24 februarie 2024.

Grădina Zoologică din Chișinău își reia programul obișnuit pentru vizitatori

Grădina Zoologică din Chișinău anunță revenirea la programul său normal de funcționare începînd din această săptămînă, conform declarației administratorului Roman Crețu, anunță Noi.md.

Astfel, luni va fi zi sanitară, iar vizitatorii nu vor avea acces în această zi pe teritoriu.

„Totodată, odată cu scurtarea zilei, vom reduce treptat timpul de vizitare a Grădinii Zoologice. Dacă ziua se va scurta mai rapid decît ne așteptăm, programul de vizitare va fi ajustat în consecință,” a precizat Roman Crețu. Începînd cu data de 1 noiembrie, programul de vizitare a Grădinii Zoologice va fi limitat pînă la ora 17:00. Reprezentanții Grădinii Zoologice își așteaptă vizitatorii să se bucure de timpul petrecut în acest loc.

Un nou serviciu la ASP: tranzacțiile de vânzare-cumpărare a mașinilor vor putea fi efectuate online

Tranzacțiile de vânzare-cumpărare a vehiculelor, care deja sunt înmatriculate în Registrul de Stat al Vehiculelor, se vor putea face online fără a fi nevoie ca cetățenii să se deplaseze la subdiviziunile de înmatriculare auto ale Agenției Servicii Publice /ASP/. Noul serviciu de transcriere online a dreptului de proprietate asupra vehiculelor a fost anunțat astăzi de către ASP, informează moldpres.md

Pentru a accesa noul serviciu, ambele părți semnatare ale contractului de vânzare-cumpărare a automobilului trebuie să dețină semnătură electronică calificată. 

Prevederea se conține în hotărârea Guvernului privind digitalizarea serviciilor de înmatriculare a unităților de transport, votată astăzi de către Executiv. Serviciul va fi disponibil în termen de 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Potrivit ASP, la această etapă de implementare a serviciului, în calitate de vânzător poate fi o persoană fizică sau juridică, care deține în proprietate un vehicul, sau un reprezentant împuternicit prin MPower de către proprietar. În calitate de Cumpărător, poate fi doar o persoana fizică.

Serviciul este disponibil pentru tranzacțiile care nu implică schimbarea numărului de înmatriculare și nu include opțiunea de preschimbare a plăcilor de înmatriculare. Această opțiune urmează a fi elaborată în următoarele versiuni, a precizat ASP. Totodată, serviciul este disponibil pentru tranzacționarea vehiculelor care nu sunt supuse unor restricții legale.

Pentru a accesa noul serviciu, persoanele care vând un automobil trebuie să acceseze site-ul servicii.gov.md, în banda de căutare să scrie „transcrierea online a dreptului de proprietate asupra vehiculelor” și să activeze butonul „solicită”. Ulterior, beneficiarul urmează să se autentifice pe platforma de dezvoltare a serviciilor electronice, să completeze câmpurile aferente serviciului și să semneze electronic proiectul contractului de vânzare-cumpărare.

Sistemul va efectua o verificare prealabilă de eligibilitate a vehiculului pentru tranzacționare, iar cumpărătorul va primi o notificare prin email și va avea la dispoziție cinci zile calendaristice pentru a examina Contractul de vânzare-cumpărare și a accepta oferta.

După finalizarea procedurii de către Cumpărător, cererea va fi procesată de ASP: vehiculul va trece printr-o serie suplimentară de verificări pentru a se asigura că nu există restricții sau interdicții asupra acestuia. În cazul unui rezultat favorabil, executorii vor valida cererea și vor transmite comanda pentru perfectarea certificatului de înmatriculare pe numele noului proprietar. Din acest moment, transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculelor este considerată finalizată. Despre acest fapt vor fi notificați Vânzătorul și Cumpărătorul – noul proprietar al vehiculului tranzacționat.

Contractul în format electronic, semnat de ambele părți, va deveni imediat disponibil pentru accesare și descărcare în Cabinetul personal MCabinet al Vânzătorului și al Cumpărătorului. Suplimentar, pentru Cumpărător, în calitate de proprietar nou al vehiculului tranzacționat, va fi generat implicit un certificat de înmatriculare provizoriu emis în format electronic, care va fi expus în aplicația mobilă EVO și Cabinetul personal.

Aeroportul Internațional Chișinău va oferi serviciul de întâmpinare cu „Pâine şi Sare”
Articolul anterior
Încălcările nesemnificative ale șoferilor vor fi sancționate prin avertisment
Articolul următor