O femeie din Bălți este proprietara celei mai moderne sere din România

Este vorba de Silvia Răileanu în vârstă de 35 de ani, originară din municipiul Bălți. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din Timişoara, după care fără nicio experienţă în domeniul agriculturii, împreună cu soțul, au investit în construcția unei super-sere, scrie agro-business.ro.

separator

Prin acest proiect femeia își propune realizarea unei sere pentru cultivarea celor mai ecologice roșii și ciuperci. Obiectivul a fost inaugurată în localitatea Biled, la aproximativ 30 de kilometri distanță de Timișoara, România.
„Sunt mamă a patru copii, de profesie sunt jurist, dar în ultimii ani m-am ocupat de administrarea unui restaurant pe care-l dețin în Timișoara. Prima dată, împreună cu soțul am dorit să facem un ștrand termal – aici a funcționat în trecut ștrandul de la Biled – și am cumpărat terenul știind că are un puț de apă termală. Dar între timp am fost în Olanda la o expoziție, am văzut foarte multe sere și m-am gândit că ar fi profitabil să facem și noi. Iar lucrul care m-a determinat să investim în seră este faptul că am patru copii și tot timpul am o problemă atunci când le dau legume să mănânce. Acceptau roşiile doar dacă erau gustoase. Atunci am zis: la noi nu sunt roşii și am înțeles că asta e nișa. La noi nu sunt, să încercăm să le facem aici. Roșiile care vin la noi sunt culese de foarte mult timp, stau două, trei săptămâni până ajung pe raft. Noi vrem să culegem roșiile azi și tot azi să ajungă pe mesele românilor. Am făcut un mic calcul şi am ajuns la concluzia că ar fi mai profitabil să fac şi eu o seră. Iată că am ajuns tineri fermieri şi începători în domeniu. Vrem să ne adresăm în special pieţei din Banat, să nu fim obligaţi să mergem cu produsele în altă parte. Doar în Timişoara se consumă mult mai multe roşii decât putem noi produce. Şi toate vin din import”, a povestit Silvia Răileanu.
Întrebată de ce sera poartă denumirea de SUPER, proprietara explică acest nume prin faptul că se dorește „să facă roșii super, roșii cu gust de roșii”. Astfel, în seră în care se vor cultiva roşii crescute în sistem hidroponic, cea mai modernă tehnologie din domeniu agricol.

„Ne-am gândit să facem roşii „cocktail”, pentru că roşia mare din seră nu are un gust bun. În plus, trebuie să vinzi, să scoţi investiţia, trebuie să ai productivitate mare, pentru că şi cheltuielile sunt mari. Pentru început, am calculat să avem, în medie, o producţie de 1,3 tone de roşii pe zi. Răsadurile le vom aduce de la o firmă din Olanda. În seră se cresc roşii bune, nu se vând otrăvuri. Îngrăşământ trebuie să dai şi afară, şi aici. Noi dăm îngrăşământ controlat, totul după o reţetă sigură din Olanda. Pentru culegerea roșiilor va fi nevoie de 15 angajați. Din păcate, între­prinderea individuală nu poate avea decât opt angajaţi, aşa că vom avea şi zilieri. Apa geoter­mală nu o folosim încă la irigare. Cred că în maximum două luni ar trebui să ne iasă licenţa de folosire. În această toamnă am depus dosarul pentru concesionarea zăcământului, iar răsadurile nu le creștem aici, pentru că nu avem experiență, le aducem de la o firmă din Olanda”, a explicat  Silvia Răileanu.

Totodată, toate plantele cultivate în această seră nu vor crește în pământ, ci va fi utilizat un substrat cu durată de viață și grad de oxigenare mare, din coajă de nucă de cocos.

Sursa

Un influent cardinal, odinioară favorit pentru a deveni Papă, este acuzat de agresiuni sexuale

Influentul cardinal Marc Ouellet, citat o vreme printre favoriţi pentru a deveni Papă, este acuzat de agresiuni sexuale, într-o acţiune colectivă în justiţie făcută publică marţi în Canada, scrie agerpres.ro.

Ecleziastul în vârstă de 78 de ani, actual prefect al Congregaţiei pentru episcopi, una dintre funcţiile cele mai importante ale guvernului de la Vatican, ar fi atins în mod nepotrivit o stagiară între 2008 şi 2010, pe când era arhiepiscop de Quebec, potrivit acuzaţiilor cuprinse într-un document din acţiunea colectivă autorizată de Curtea Superioară din această provincie francofonă în luna mai a anului trecut.

Aceste dezvăluiri intervin la trei săptămâni după o vizită a Papei Francisc în Canada, în timpul căreia acesta şi-a cerut scuze pentru abuzurile comise de membri ai Bisericii în pensionate pentru autohtoni.

Această plângere figurează printre mărturiile a 101 persoane care susţin că „au fost agresate sexual” de peste 80 de membri şi angajaţi laici ai diocezei Quebecului, din iunie 1940 până în prezent, arată documentele judiciare.

În cazul lui Marc Oullet, reclamanta, desemnată prin litera „F”, afirmă că a fost agresată de mai multe ori de cardinal. În 2008, potrivit femeii, cardinalul i-a masat umerii „cu forţă”, i-a mângâiat spatele, strângând-o în acelaşi timp „în mod ferm” către el, de mai multe ori. Ea a adăugat că în 2010 ecleziastul a „îmbrăţişat-o” şi „şi-a trecut mâna” de-a lungul spatelui său „până la fese”.

În 2020, „F”, care povesteşte că a fost victima unor agresiuni sexuale din partea unui alt cleric, s-a adresat Consiliului asupra abuzurilor sexuale al diocezei Quebecului. Organizaţia i-a recomandat să-i scrie o scrisoare Papei Francisc. În 2021, Suveranul Pontif a răspuns, numindu-l pe „părintele Jacques Servais să ancheteze asupra cardinalului Marc Ouellet”.

Deocamdată, nicio concluzie a anchetei nu a fost transmisă reclamantei.

Contactat de AFP, Vaticanul nu a reacţionat deocamdată. Marc Ouellet era citat printre favoriţii celui mai recent conclav la finalul căruia cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost ales Papă, în 2013.

În februarie, cardinalul Ouellet a criticat aspru „drama abuzurilor sexuale comise de clerici” şi „comportamentele criminale ascunse prea mult timp pentru a proteja instituţia”, în timpul unui important colocviu la Vatican, în prezenţa Papei Francisc.

În Canada, Biserica Catolică este vizată în prezent de mai multe acţiuni penale colective pentru agresiuni sexuale. În vestul acestei ţări, peste 30 de studenţi au intentat acţiune în justiţie împotriva mai multor responsabili ai unei şcoli creştine, a transmis Radioteleviziunea publică CBC.

Hackerii ruşi au atacat Energoatom

Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a denunţat marţi într-un comunicat un atac cibernetic rus „fără precedent” împotriva site-ului său, precizând că funcţionarea acestuia nu a fost perturbată, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

„Pe 16 august 2022 a avut loc cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei ruse împotriva site-ului oficial al Energoatom”, a declarat operatorul pe Telegram. Site-ul „a fost atacat de pe teritoriul Rusiei”, a adăugat sursa citată.

Grupul rus „Armata cibernetică a poporului” a utilizat 7,25 milioane de roboţi de internet care au atacat site-ul Energoatom timp de trei ore, a dat asigurări compania ucraineană, potrivit căreia această încercare de piratare „nu a avut un impact considerabil asupra activităţii site-ului Energoatom”.

Comandanții ruși, ”din ce în ce mai îngrijorați” în legătură cu securitatea din Crimeea, după cele două explozii de marți

Liderii militari ruși vor fi probabil „din ce în ce mai îngrijorați” în legătură cu securitatea din Crimeea după exploziile raportate marți, potrivit unei actualizări zilnice de informații publicată de serviciile secrete britanice.

Postat pe Twitter, Ministerul britanic al Apărării (MoD) a declarat că atât autoritățile ruse, cât și cele ucrainene au recunoscut că un depozit de muniție a explodat marți în apropiere de Dzhankoi, în nordul regiunii, și că o cale ferată și o stație din apropiere au fost, de asemenea, avariate.

Actualizarea a precizat că presa rusă a raportat, de asemenea, că s-a ridicat fum în apropierea bazei aeriene Gvardeyskoye.

Dzhankoi și Gvardeyskoye găzduiesc două aerodromuri militare rusești cheie în Crimeea, a adăugat MoD.

Și în timp ce „cauza acestor incidente și amploarea pagubelor nu sunt încă clare”, este probabil ca comandanții ruși să fie „din ce în ce mai preocupați” de securitatea în regiunea pe care Rusia a anexat-o în 2014.

sursa: www.g4media.ro

Și în Moldova se poate câștiga decent! Vezi povestea protagonistei noastre
Articolul anterior
Atenție! Un anunț înșelător circulă pe internet. Mai mulți moldoveni au căzut în capcană!
Articolul următor