O femeie din Criuleni, terorizată de fostul soț, după decizia de a divorța. Instanța tergiversează procesul, iar ea a ajuns la capătul răbdării

A avut o viață de coșmar alături de fostul soț, iar când a decis să divorțeze, a constatat că adevăratul calvar abia a început. Este povestea tristă a unei femei de 48 de ani dintr-o localitate din raionul Criuleni, care își caută liniștea, dar nu o poate recăpăta din vina banală a sistemului judecătoresc de la noi din țară. Obosită de torturile psihologice sistematice la care a fost supusă timp de 23 de ani, de cel care îi jurase că o va face fericită, Maria, care de altfel este funcționar public, a decis să pună capăt căsniciei toxice care, spune ea, a distrus-o.

Fiind mereu preocupată de grijile cotidiene, serviciu cu responsabilități, poverile grele ale gospodăriei duse doar pe umerii ei și grija celor doi copii, femeia accepta de nevoie situația. După tot acest coșmar, nici măcar nu-și mai amintește dacă între ea și soțul ei a existat vreodată dragoste. Ambii de aceeași vârstă, dintr-un sat și chiar foști colegi de clasă. Tot ea a fost cea care l-a susținut să-și continuie studiile, ulterior l-a ajutat cu locul de muncă și lista nu se încheie aici, pentru că i-a oferit mai mult decât poate o simplă soție.

Dar se pare că toate eforturile ei nu au fost prețuite, ci dimpotrivă l-au făcut să se simtă confortabil să nu aibă niciun aprot în familie, pentru că avea cine. Paradoxal, dar pe lângă toate, acesta era tot timpul nemulțumit de orice făcea femeia. Ajunsă la capătul răbdării, aceasta nu a mai putut tolera nici infidelitatea acestuia și nici umilințele insuportabile la care o supunea.

Am fost un cal, nu femeie. Umilită și batjocorită în cel mai jostnic hal. Zilnic îmi arăta că sunt un nimeni. Mă făcea vinovată de toate și mă domina psihologic.”, ne-a spus printre lacrimi Maria.

Și când a găsit în ea curajul să pună capăt acestui calvar, nu s-a gândit nicio clipă că divorțul o va costa și mai mult – un proces interminabil. 

În data de 15 decembrie 2023, Maria a depus cererea de divorț, fără partajarea averii dobândite de cei doi (pentru că asta ar fi însemnat un proces îndelungat), la Judecătoria din Criuleni, însă desfacerea căsătoriei nu a fost pronunțată nici până în prezent. După ce preț de aproape trei luni procesul, care în mod firesc ar fi trebuit să se încheie deja, acesta abia începuse. Culmea este că timp de mai bine de jumătate de an, au avut loc tocmai patru ședințe de judecată, pentru care, apropo, se cheltuie bani publici. Prima ședință a avut loc în 4 martie, a doua – în data de 15 mai, a treia – în 23 mai, a patra – în 6 iunie, iar încă una a fost stabilită pentru luna iulie a acestui an. la toate acestea a fost prezent și fostul șoț, pentru că așa îl numește deja femeia, și de fiecare dată instanța de judecată a dat curs cererilor verbale ale acestuia de a fi amânat, atenție – fără un motiv temeinic.

Au fost depășiți toți termenii legali, cu tot cu perioada de reflectare. Nu pot să înțeleg de ce un proces de divorț este tergiversat la infinit? Nu am cerut partaj! Copiii sunt majori! Nu vreau decât să scap odată de tot acest coșmar și să-mi recapăt liniștea. Nu-mi voi schimba decizia!”, a spus femeia pentru unica.md.

Cel mai ciudat în povestea Mariei este faptul că aceasta a activat în cadrul Judecătoriei din Criuleni, este o persoană din sistem, dar nu se poate ajuta pe ea însăși în situația în care s-a pomenit. Pentru că a simțit ceva ciudat în tot acest răstimp, femeia a înaintat o cerere de recuzare a judecătoarei, însă i-a fost respinsă:

Este incredibil că în ziua de astăzi se întâmplă asemenea lucruri. Nici avocatul nu mă poate ajuta. Tot ce pot să cred este că are intenția de a mă distruge moralmente, definitiv, or între el și judecătoare ar exista ceva”, spune Maria.

Pentru că nu mai vede capătul, femeia a depus recent o petiție la Consiliul Superior al Magistraturii și speră că inspecția judiciară o va examina cu maximă atenție, pentru a-și putea găsi, în sfârșit, liniștea.

NOTĂ! Redacția unica.md a expediat o scrisoare în adresa Judecătoriei din Criuleni pentru a afla motivele pentru care este tergiversat procesul în cazul Mariei și suntem în așteptarea unui răspuns oficial.

Întrucât protagonista a solicitat anonimatul, numele în articol a fost schimbat.

Eleva din municipiul Soroca care a obținut media 10 la bacalaureat: ,,Este ceea ce mi-am dorit”

Iana Gherman este singura elevă din municipiul Soroca care a reușit să obțină media 10 la bacalaureat. Tânăra spune că a muncit mult pentru aceste rezultate, iar acum are planuri mari de viitor.

Eleva este absolventa Liceului Teoretic „Constantin Stere” din Soroca. Tânăra a studiat la profilul real în clasă francofonă, așa că toate examenele le-a susținut în limba franceză.

Deși a muncit mult și era convinsă că va lua note bune, vestea că este singura elevă din Soroca cu 10 pe linie a luat-o prin surprindere, notează Moldova 1.

„Eu mă simt o persoană căreia i se dădea ușor materia de liceu, am depus efort să învăț, făceam temele, studiam obiectul, dar nu stăteam asupra cărților chiar cu nopțile. Cînd am aflat rezultatele – eram șocată, nu-mi venea a crede, după asta am înțeles că este ceea ce îmi doream eu”, afirmă Iana Gherman.

Tânăra a fost felicitată de directorul Liceului „Constantin Stere” din Soroca pentru rezultatele frumoase.

„Elevii din clasele francofone cu profil real susțin examenela matematică, fizică, chimie, biologie în limba franceză, e greu, dar aceasta nu-i împiedică sa obțină rezultate remarcabile la bacalaureat”, a specificat Vasile Baș.

Media 10 la examenul de bacalaureat, sesiunea 2024, a fost obținută de 47 de elevi de la instituțiile de învățământ din țară. Este vorba despre tinerii din Bălți, Chișinău, Edineț, Soroca, Strășeni, Ștefan Vodă și Ungheni.

Kaleidoscop – mai puternic, mai mult, mai tare!

La data de 22-23 iunie, Grădina Botanică s-a transformat într-un veritabil spațiu muzical, găzduind cea de-a 3-a ediție a festivalului KALEIDOSCOP. 

Evenimentul a reunit peste 20 mii oameni într-o atmosferă unică, iar pe scenă au urcat artiști de excepție care au încântat publicul cu prestații memorabile. 

Printre aceștia s-au numărat Smiley, The Motans, Irina Rimes, Subcarpații, Alternosfera, The Urs, Vescan, Andia și Killa Fonic.

Grădina Botanică, cu peisajul său idilic și diversitatea floristică, a oferit cadrul perfect pentru desfășurarea acestui festival. 

Vizitatorii s-au putut bucura nu doar de muzică de calitate, ci și de frumusețea naturii, într-o sinergie perfectă între artă și mediu. 

iTicket – organizatorul celor două zile magice a reușit să creeze o experiență complexă, care a inclus nu doar concerte, ci și diverse activități interactive și zone de relaxare. 

Standurile de mâncare au răsfățat gusturile vizitatorilor cu o gamă variată de preparate delicioase.

Feedback-ul pozitiv din partea participanților și a artiștilor confirmă succesul răsunător al KALEIDOSCOP-ULUI. Demonstrând că muzica și natura pot coexista armonios.

Datorită acestora, ediția din acest an a fost la cel mai înalt nivel, care a urmat aceeași tradiție, dar care a ridicat așteptările pentru edițiile viitoare. 

Ne revedem, în vara lui 2025.

Partenerul general al evenimentului a fost mastercard, partener principal FINCH, partener TYMBARK, parteneri media Jurnal TV, tv8 și HITFM.

Țara europeană în care cetățenii ruși își doresc să ajungă cel mai mult

Potrivit căutărilor făcute pe Yandex, cel mai popular motor de căutare din Rusia, călătorii ruși sunt cel mai interesați de obținerea unei vize Schengen, o țară de la Marea Mediterană fiind destinația lor favorită.

În ce țară europeană doresc rușii să ajungă cel mai mult. Datele Yandex

Analiștii de la Yandex au analizat căutările făcute în Rusia pentru cerințele de viză ale diferitelor țări din jurul lumii, acestea arătând că Europa rămâne destinația favorită a rușilor, chiar dacă UE a suspendat încă din mai 2022 acordul cu Moscova prin care aceștia puteau obține vize mai ușor pentru intrarea în spațiul comunitar, transmitere la Hotnews.ro.

„Am căzut de acord… pentru suspendarea în totalitate a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia (n.r încheiat în 2007)”, anunța atunci Josep Borrell, șeful diplomației europene. Țările membre ale UE au fost însă prea divizate pentru a se putea pune de acord asupra unei interdicții generale de intrare a cetățenilor ruși în spațiul comunitar.

Datele Yandex arată că, dintre țările din zona Schengen, Italia este țara de care rușii sunt cei mai interesați. Un pic mai rar în căutările privind cerințele de viză apar Germania, Franța, Spania, Bulgaria, Finlanda, Grecia, Ungaria, Polonia și Elveția.

Unele dintre aceste țări au adoptat restricții mult mai stricte decât cele ale UE privind intrarea rușilor pe teritoriul lor.

A doua poziție în clasament, după zona Schengen, este ocupată de China, iar a treia de Statele Unite. De altfel, Rusia a acuzat în luna aprilie compania aeriană Turkish Airlines că refuză din cauza presiunilor SUA îmbarcarea pasagerilor ruși ce vor să ajunge în Mexic și țări din America Latină.

O sursă a declarat pentru Reuters la momentul respectiv că Turkish Airlines „crede că oamenii zboară către America Latină pentru a traversa granița în Statele Unite”.

Biroul de Vamă şi Protecţia Frontierelor din Statele Unite estimează că cel puțin 73.000 de ruși au încercat să intre ilegal pe teritoriul american în ultimii doi ani în contextul  exodului apărut după declanșarea războiului din Ucraina și cu precădere după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea „parțială”  în septembrie 2022.

Sursele Reuters afirmau în aprilie că până la 1.000 de ruși au fost refuzați la îmbarcare de Turkish Airlines de la începutul anului pe Aeroportul Internațional din Istanbul.

Potrivit datelor Yandex privind căutările pentru condițiile de obținere a vizei, clasamentul top 10 al destinațiilor de care rușii sunt cel mai interesați este completat de Japonia, Cipru, Coreea de Sud, India, Marea Britanie, Canada și Sri Lanka.

Fermierii vor putea solicita plăți directe în sectorul zootehnic
Articolul anterior
Un bărbat din Chișinău a cerut mită de peste un milion de lei sub pretextul că poate influența funcționari într-un caz de evaziune fiscală
Articolul următor