O femeie din Glodeni care a cumpărat 120 de vaci, trebuie să întoarcă statului peste 230 de mii de lei

Lidia Gnatiuc din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, în 2016, a cumpărat peste 120 de vaci bavareze, cu ajutorul subvenţiilor acordate de stat. Ulterior, însă, câteva animale s-ar fi îmbolnăvit şi au murit, iar Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a obligat femeia să-i întoarcă statului peste 230 de mii de lei, adică o parte din suma primită în calitate de subvenţii.

separator
„Din cele şapte văcuțe, cinci au murit, din diferite motive, una chiar eu am venit şi am găsit-o moartă. Când au deschis-o, avea probleme cu inima. De ce ar trebui eu să răspund de văcuță aceasta? „, a spus fermiera, Lidia Gnatiuc.

În prezent, femeia îşi caută dreptate în instanţa de judecată. Vacile de la ferma Lidiei Gnatiuc produc anual 740 de mii de tone de lapte. Cu toate acestea, femeia spune că afacerea nu-i aduce venit, ci doar pagube. „Legea subvenționarii este foarte necompetent făcută, nu s-a luat în calcul absolut nimic. Suntem prea constrânşi din diferite motive cu legile de subvenționare”, a spus fermiera, Lidia Gnatiuc.

Contactat telefonic, şeful direcţiei juridice a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a declarat că Lidia Gnatiuc a încălcat condiţiile de subvenționare, iar animalele pentru care trebuie să plătească despăgubiri ar fi fost, de fapt, sacrificate.

„Ca rezultat, pierirea sau sacrificarea animalelor, dacă se demonstrează vinovăţia agentului economic, conform regulamentului de subvenționare se restituie subvenția pentru animalele date. Ei nu au prezentat careva documente justificative, din ce motiv au fost sacrificate animalele acestea”, a spus şeful Direcţiei Juridice AIPA, Dumitru Popovici. Decizia potrivit căreia fermiera a fost obligată să întoarcă peste 230 de mii de lei statului a fost luată ieri de magistraţii Judecătoriei din Glodeni. Fermiera spune însă că o va contesta la Curtea de Apel.

sursa: www.publika.md

Poliția de Frontieră lansează Unitatea de Informații privind Pasagerii

La data de 17 februarie curent, Poliția de Frontieră lansează, în premieră, Unitatea de Informații privind Pasagerii (UIP) o subdiviziune care va avea misiunea de a prelucra datele din Registrul cu numele pasagerilor (PNR). Scopul Unității de Informații privind Pasagerii, creată în cadrul Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, are rolul esențial de a colecta, stoca și prelucra datele din Registrul cu numele pasagerilor (PNR) – ce va conține informații colectate de la companiile aeriene, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

La eveniment a participat ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail – Nichitin, care în discursul de salut a remarcat: ,,Pentru oameni, UIP înseamnă frontiere mai sigure, protecție sporită și o călătorie mai sigură, fără a compromite drepturile și libertățile fundamentale. Această unitate va funcționa cu respectarea deplină a standardelor internaționale în materie de protecție a datelor personale, păstrând echilibrul între securitate și libertate”. 

Susținerea partenerilor internaționali a fost esențială pentru operaționalizarea UIP. În acest sens, șefa Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Ruiz de Azua Ester, a accentuat importanța acestei inițiative: „Este o onoare să particip la lansarea oficială a Unității de Informații privind Pasagerii, un proiect strategic ce marchează un nou început în consolidarea securității naționale a Republicii Moldova și sprijinirea cooperării internaționale în prevenirea și combaterea terorismului și a infracțiunilor transfrontaliere. OIM susține acest demers prin sprijinirea infrastructurii UIP, furnizarea de echipamente și consolidarea capacităților autorităților naționale. Asistența noastră este coordonată îndeaproape cu ONUCT și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, iar angajamentul nostru este de a continua sprijinul atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.”

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca a subliniat că: „Toate statele europene au implementat deja astfel de sisteme pentru securitatea frontierelor lor, iar Republica Moldova face acum acest pas necesar pentru a se alinia standardelor internaționale. Experiența altor țări a demonstrat că utilizarea acestor mecanisme duce la îmbunătățirea controlului la frontieră, la identificarea mai rapidă a riscurilor și la creșterea nivelului de securitate aeriană. Pentru noi, acest lucru înseamnă o mai bună protecție a frontierelor naționale și un sprijin real pentru ofițerii Poliției de Frontieră, care vor avea acces la informații relevante exact atunci când este nevoie”, a subliniat șeful Poliției de Frontieră.

Reiterăm că Sectorul Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău” este unul dintre cele mai importante puncte de trecere ale frontierei de stat, cu un flux de pasageri în continuă creștere. Această realitate impune nu doar măsuri stricte de securitate, ci și un sistem mai avansat de analiză și prevenție. UIP nu înlocuiește controlul la frontieră realizat de echipele noastre, ci îl sprijină prin furnizarea de informații care pot indica din timp posibile riscuri. Acest lucru ne va permite să alocăm mai eficient resursele și să intervenim acolo unde este necesar, fără a afecta călătorii care respectă regulile.
Subdiviziunea UIP va contribui activ la prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor transnaționale, asigurând totodată schimbul de date cu unități similare din alte state și cu Europol, în strictă conformitate cu normele privind protecția datelor cu caracter personal.

Papa Francisc, internat în spital cu bronșită

Papa Francisc urmează să se afle mai multe zile în spital, a spus Vaticanul luni, 17 februarie, adăugând că medicii de la spitalul Gemelli din Roma au fost nevoiți să-i schimbe tratamentul, din cauza unei „situații clinice complexe”, scrie Europa Liberă.

Serviciul de presă al Vaticanului a spus că rezultatul testelor efectuate în ultimele zile au relevat nevoia unui nou tratament, din cauza evoluției bronșitei de care suveranul pontif suferă, a scris Reuters.

„Toate testele efectuate până în prezent indică o imagine clinică complexă, care va necesita o perioadă adecvată de spitalizare”, se mai spune în comunicatul emis luni.

În vârstă de 88 de ani, Papa se confruntă cu bronșită de mai bine de o săptămână, fiind internat vineri, 14 februarie, la spitalul Gemelli din Roma.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a spus că pontiful „este într-o stare bună”. El nu a precizat dacă papa suferă de o infecție bacteriană sau virală, dar a spus că o actualizare a stării sale de sănătate va fi emisă pe parcursul zilei de luni, 17 februarie.

Medicii pontifului i-au recomandat anterior odihnă completă, fapt pentru care Papa Francisc nu a mai putut susține rugăciunea săptămânală de duminică pentru pelerinii din Piața Sfântul Petru și nici să conducă o masă specială pentru artiști cu ocazia Anului Jubiliar al Bisericii Catolice.

Duminică, 16 februarie, Vaticanul descria starea lui ca fiind „stabilă”.

În timp ce se afla în spital în weekend, papa a continuat să-i sune aproape zilnic pe membrii unei parohii catolice din Gaza, a transmis televiziunea italiană Mediaset.

Unul dintre membrii parohiei a spus că Francisc a sunat atât vineri, cât și sâmbătă și era „în stare bună”, dar suna „puțin obosit”.

Vaticanul a anulat și vizita papei la studiourile de film Cinecitta din Roma, programată pentru luni.

„Mulțumesc pentru afecțiunea, rugăciunea și apropierea cu care mă însoțiți în aceste zile”, a scris papa pe X duminică.

În 2023, Francisc a avut un caz grav de pneumonie, părăsind spitalul după 3 zile și recunoscând diagnosticul după externare, a notat AP. El a fost atunci internat de urgență, după ce a avut dificultăți de respirație și o durere ascuțită în piept.

Poliția caută un bărbat suspectat de furt dintr-o piață din Bălți

Inspectoratul de Poliție din Bălți este în căutarea unui bărbat, fiind bănuit de comiterea unui furt. Potrivit oamenilor legii, la 9 ianuarie, suspectul ar fi profitat de neatenția unei femei de 55 de ani, care lucrează în calitate de vânzătoare la o piață din municipiul Bălți, și i-a sustras pe ascuns portmoneul, în care se aflau acte și bani, scrie safenews.md.

În cele din urmă, bărbatul ar fi plecat într-o direcție necunoscută.

Astfel, autoritățile solicită ajutorul comunității și îndeamnă persoanele care au recunoscut bărbatul din imagini să informeze neîntârziat Poliţia la numerele de telefon: 112, 069944600, 068218216.

Incendiu la un cămin din Chișinău, noaptea trecută: 5 oameni internați în spital
Articolul anterior
Alertă meteo! Val de aer tropical. Temperaturile ajung până la +25 de grade în Europa Centrală şi de Est
Articolul următor