O femeie din Iași, rănită într-un accident provocat chiar de soțul ei, a primit 100.000 de lei despăgubiri

O femeie din Iași, rănită în 2021 într-un accident provocat chiar de soțul ei, a obținut în instanță despăgubiri de 100.000 de lei, echivalentul a (400.000 MDL) . Suma este, însă, de 4 ori mai mică decât ceruse victima pentru multiplele fracturi suferite, de pe urma cărora are de suferit și acum, scrie digi24.ro.

Tocmai de aceea, femeia a contestat decizia Tribunalului, iar cazul a intrat, marți, pe rolul Curții de Apel Iași. Accidentul rutier a avut loc în iulie 2021. Carmen P. și soțul eu circulau pe DN24, dinspre Vaslui spre Iași. Pe raza comunei Satu Nou, bărbatul a adormit la volan. Mașina a părăsit partea carosabilă și a lovit puternic un cap de pod. În urma impactului, femeia a suferit multiple fracturi și fisuri ale vertebrelor. A avut nevoie de mai bine de o lună de îngrijiri medicale și a rămas cu sechele grave.

Potrivit sursei citată, femeia poartă și acum un corset cu o tijă metalică de susținere a coloanei vertebrale, iar cinci vertebre sunt prinse în șuruburi. Durerile de coloană au devenit cronice, iar picioarele îi amorțesc zilnic. Mai mult, din cauza corsetului are o afecțiune dermatologică, iar tulburările depresive se manifestă în continuare. La doi ani de la accident, în septembrie 2023, femeia a dat în judecată firma de asigurări la care soțul său avea încheiată polița RCA și  a solicitat  daune morale în valoare de 414.000 lei. Suma, scrie sursa citată, a fost calculată în baza Ordinului comun nr. 1/2293/2022 al Autorității de Supraveghere Financiară și al Ministerului Sănătății. Ordinul vizează stabilirea despăgubirilor acordate victimelor accidentelor rutiere, în baza unui punctaj stabilit de Institutul de Medicină Legală. Raportul de evaluare traumatologică depus de femeie la dosar stabilea 75 de puncte pentru vătămările fizice și 15 puncte pentru cele psihice. Conform ordinului, fiecare punct de traumă este echivalat cu dublul salariului de bază minim brut pe țară. La data accidentului, acesta era de 2.300 lei lunar (echivalentul a 9.200 MDL), rezultând astfel cei 414.000 lei solicitați, echivalentul a 1.656.000 MDL. De cealaltă parte, reprezentanții companiei de asigurări au contestat punctajul. Ei au întocmit propriul raport de evaluare cu ajutorul unui medic specialist, care a ajuns la un total de doar 20,5 puncte de traumă. Pretențiile femeii, a consider firma, ar fi fost deci mult exagerate, depășind sfera noțiunii legale de „satisfacție echitabilă” și ajungând în cea a „îmbogățirii fără justă cauză”. Cei 414.000 lei solicitați echivalau cu 180 de salarii minime de la data accidentului, echivalentul a 15 ani de muncă. Calculele făcute de cele două părți nu au fost luate, însă, în considerare de magistrații Tribunalului, scrie sursa citată.

Aceștia au precizat și că evaluarea daunelor morale nu este supusă unor criterii legale prestabilite, despăgubirile aflându-se la latitudinea judecătorului, în limitele impuse de contractul de asigurare RCA. Instanța a decis ca femeia să primească despăgubiri de 100.000 lei din partea asiguratorului. Suma a nemulțumit-o pe femeie, care a atacat decizia Tribunalului. Contestația înaintată de ea a intrat marți pe rolul Curții de Apel, această instanță urmând să stabilească primul termen de judecată, mai scrie sursa citată.

Un individ de 34 de ani, suspectat de organizarea jocurilor de noroc ilegale în raionul Florești, a ajuns pe mâna poliției

Ofițerii Direcției investigații ,,Nord” a INI în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Florești, cu suportul mascaților din BPDS ,,Fulger”, au stopat activitatea infracțională a unui bărbat de 34 de ani, suspectat de organizarea jocurilor de noroc ilegale în raionul Florești, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că suspectul organiza săptămânal jocuri de noroc de tip ,,poker” și ,,ruleta rusească”, punând la dispoziția participanților, preponderent persoane de gen masculin cu antecedente penale, droguri pentru consum.

În rezultatul activității ilegale, bărbatul urmărea scopul estorcării mijloacelor bănești de la participanți, prejudiciind bugetul de stat și încălcând în mod vădit legislația.

Pentru acumularea probelor concludente cu privire la comiterea ilegalităților, polițiștii au descins cu percheziții în imobilul suspectului, unde acesta desfășura activitatea ilegală. Totodată, au fost supuși perchezițiilor corporale și doi bărbați de 46 și 48 de ani, depistați în încăpere.

În timpul perchezițiilor, oamenii legii au depistat mijloace financiare în sumă de 20 700 de lei, 1 000 de euro, 14 aparate de joc, mai multe cărți de joc și fișe pentru poker.

Pe acest caz au fost inițiate două cauze contravenționale pentru ,,încălcarea legislaţiei cu privire la jocurile de noroc” și ,, procurarea ori păstrarea ilegală de droguri, precursori, etnobotanice şi a analogilor acestora în cantităţi mici sau consumul de droguri fără prescripţia medicului”.

În temeiul probelor administrate, urmează a fi stabilită o calificare juridică corespunzătoare.

Poliția continuă cercetările pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea ilegală.

Spectacol de zile mari – O poveste de FOLCLOR, pe 2 Decembrie, la Palatul Național ”Nicolae Sulac”: Circa 200 de artiști vor urca în scenă

Hora mare ne unește în același ritm, aceeași istorie, aceleași valori. Pe 2 decembrie, ne adunăm „SĂ ÎNTINDEM HORA MARE”, la Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Începând cu ora 18:00, organizatorii promit că ne vom delecta cu un eveniment inedit, alături de mari artiști de pe cele două maluri ale Prutului.

Vom avea ocazia să admirăm Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, condus de Edgar și Marcel Ștefăneț, coregraf – Iurie Bivol.

Vor evolua artiștii Cornelia și Lupu Rednic, Nicolae Glib, Adriana Ochișanu, Cornelia Ștefăneț, Marin Ganciu, Robert Târnăveanu, Zorina Bălan, Gelu Voicu, Dumitru Teleagă, Simona Costin, Ionuț Mateș, Cornel de la Chișcău, Laura Erhan.

Participă:

• Baletul Național „JOC”, director general – Marin Gheras, director artistic – Dumitru Bălțătescu

• Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, manager – Iuliana Maria Dragoș, asistenți coregrafi – Lavinia Pașca și Daniel Bota

• Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor”, conducător artistic – Anatol Magdîl

• Capela corală academică „Doina”, conducător artistic și prim-dirijor – Ilona Stepan

Bilete:

📌 Casele Palatului Național. Tel.: 0(22)213544

• iTicket: https://iticket.md/event/sa-intindem-hora-mare

• Afisha: https://m.afisha.md/…/afish…/15228/sa-intindem-hora-mare

• Mticket: https://mticket.md/ro/sa-intindem-hora-mare-1616.html

Eveniment marca „Moldova-Concert”.

ULTIMA ORĂ! Încă o dronă căzută pe teritoriul R. Moldova, chiar lângă Port Mall

Poliția Națională informează că, o altă dronă a fost depistată astăzi în jurul orei orele 11:20. Un cetățean a sesizat oamenii legii despre un obiect zburător găsit la sol în perimetrul Port Mall și Arena Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Autoritățile au reacționat imediat, iar la fața locului se află experții secției tehnico-explozivă a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP pentru examinarea complexă a obiectului de zbor.

Sală de fitness pentru amatori, deschisă la Ciocana! Tinerii pot adopta un stil de viață sănătos
Articolul anterior
”Cea mai frumoasă femeie din lume” a pus taxă! Cât costă să-i spui ”Bună”
Articolul următor