O femeie s-a pomenit cu o moștenire considerabilă după moartea unei rude, de peste ocean, de care nu știa

O femeie din Canada a moștenit în mod neașteptat o mică avere după ce o rudă din Marea Britanie despre care nu știa nimic a murit fără să lase testament. Christine Woodey, din Bristol, a murit singură în Spitalul Southmead, în februarie 2021, scrie digi24.ro.

Nu avea rude apropiate și nici n-a lăsat testament. Danny Curran, de la Finders International, o firmă de genealogie testamentară, a fost însărcinat de Consiliul orașului Bristol să-i găsească rudele care ar putea să-i moștenească averea. Căutările l-au condus la o familie răspândită din Marea Britanie și până în Canada. Sandra Vanstone, de 63 de ani, din Canada, al cărei tată era văr cu Christine, a fost identificată drept unul dintre beneficiarii averii deținute de defunctă.

„Am primit din senin o scrisoare de la Finders International. Nu știam ce să cred… Dar pentru că nu mi s-au cerut date personale sau bani am presupus că moștenirea era autentică”, a spus Sandra.

„Am sunat la biroul din Londra al Finders International și am fost destul de surprinsă de vești. Nu auzisem niciodată de Christine și nu știam că aveam așa o rudă. Știam că în familia mea s-au rupt niște legături, dar nu am reușit niciodată să le restabilesc”, a declarat femeia pentru Bristol Post.

„Înțeleg că tatăl meu, Raymond Woodey și Christine erau veri primari. Tatăl lui Christine și bunica mea erau frați. Din păcate, tatăl meu a murit, așa că nu știu dacă o cunoștea sau își amintgea de verișoara lui Christine”, a mai spus Sandra. Sandra și părinții ei s-au mutat în Canada pe când avea 10 ani. De atunci s-au pierdut multe legături de familie, iar ea n-a știut niciodată de existența lui Christine și nu și-a cunoscut alte rude apropiate rămase în Marea Britanie. Christine a fost singurul copil al lui Henry Churchill Amesbury, care a lucrat ca inginer de avioane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și al lui Mildred Collins. Cei doi s-au căsătorit în 1939, s-au stabilit la Bristol, iar după câțiva ani s-a născut fiica lor. Sandra a mai aflat de la Finders International că o mătușă, Evelyn Amesbury, a fost o infractoare celebră. În 1923, aceasta adunase o listă de 57 de condamnări pentru diverse fapte. Chiar dacă Evelyn provenea dintr-o familie foarte respectabilă, a ajuns după gratii. Mătușa Evelyn nu a avut niciodată copii, s-a căsătorit la 76 de ani și a trăit până la 95 de ani.

„A fost un proces interesant, care m-a ajutat să adun informații despre familia mea. Am fost în mod deosebit intrigata de povestea mătușii Evelyn”, a spus Sandra. Sandra a primit moștenire 15.000 de lire sterline de la Christine. „Christine nu făcuse testament și, întrucât nu avea niciun copil, inițial nu se știa nimic despre alte ruse apropiate. În aceste situații, autoritățile trebuie să depună toate eforturile pentru a găsi rudele și apelează la firme cum este a noastră”, a spus Danny Curran, de la Finders International. „Fără testament nu vom ști niciodată care au fost ultimele dorințe ale lui Christine, dar suntem încântați că am găsit rude care îi vor moșteni toate posesiunile și care acum pot să reînnoiască legăturile”, a mai spus Danny Curran.

Euro poate deveni monedă de referință pe piața valutară din Moldova

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a anunțat că euro ar putea deveni moneda de referință a BNM. La prezentarea raportului despre inflație, Anca Dragu a explicat că aceasta ar fi o măsură utilă pentru intervențiile pe piața valutară, la stabilirea cursului de schimb și în stocarea rezervelor valutare, scrie IPN.

Potrivit șefei BNM, posibilitatea de a trece de la dolarul american la euro se datorează volumului mai mare de comerț al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Peste 65% din comerțul exterior al țării noastre este realizat cu state europene.

„Acest proces ar aduce beneficii atât populației, cât și mediului de afaceri din țară, consolidând în același timp stabilitatea financiară și subliniind angajamentul Republicii Moldova de a continua integrarea europeană”, a precizat Dragu, asigurând că până la sfârșitul anului vor apărea mai multe detalii în acest sens.

Se apropie ziua! Remanierile din Guvern vor fi anunțate luni

Remanierile în cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean vor fi anunțate săptămâna viitoare. Premierul a declarat că luni, 18 noiembrie, va organiza o conferință de presă la care va face anunțurile de rigoare, transmite IPN.

„În aceste zile după scrutin, împreună cu mai multă lume, am analizat și am pus în discuție schimbările pe care trebuie să le facem în guvernare și cine anume trebuie să conducă efortul în sensul acestor schimbări. Pe 18 noiembrie, luni, voi organiza o conferință de presă la care voi anunța schimbările corespunzătoare”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței de Guvern.

Înainte de turul II al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a vorbit despre remanieri guvernamentale, care ar urma să fie făcute până la finalul acestui an. În timpul unei dezbateri electorale, președinta a recunoscut că există domenii restante în activitatea executivului, ceea ce va determina remanieri în viitorul apropiat. Șefa statului a declarat că, dacă unii membri ai echipei guvernamentale au încălcat legea, instituțiile statului sunt încurajate să ia atitudine și să sancționeze orice abuz.

Acum o săptămână, premierul a declarat că va anunța schimbările în executiv în decurs de 10 zile, lucru care nu s-a întâmplat. Însă în această perioadă, Andrei Spînu și-a prezentat demisia din funcția de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

Lansare de carte la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală: ”Rost și rânduială în satul românesc”

Miercuri, 20 noiembrie, începând cu orele 14:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită să participați la lansarea cărții ”Rost și rânduială în satul românesc”, a sociologului ieșean Eugen D. Neculau (1900-1974). Volumul editat de etnograful Marcel Lutic și de redactorul Petronela Cotea-Mihai cuprinde tot ceea ce este mai important în opera etno-sociologică a autorului, textele fiind prezentate între anii 2018 și 2023 în rubrica cu același titlu de la Radio Iași.

Eugen D. Neculau este fondatorul Universității Populare de la Ungureni – Botoșani, instituție rurală de mare anvergură care a ființat în nordul Moldovei în perioada 1927-1948, fiind, potrivit specialiștilor în domeniu, „un mare complex cultural-economic-gospodăresc, unic în toată țara”. În plan științific, Neculau a studiat cu multă acribie și pricepere trecutul celor 12 sate din zona Ungureni, reușind să elaboreze monumentala lucrare Sate pe Jijia de Sus (având peste 5500 de pagini), rămasă în manuscris la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași.

Din 2003 încoace, o parte din opera sa a început să vadă lumina tiparului sub auspiciile Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” Iași și ale Muzeului Etnografic al Moldovei. Prezentul volum se înscrie în aceeași strategie de aducere în atenția specialiștilor, dar mai ales a marelui public, a operei științifice a unuia dintre cei mai originali și mai puțini cunoscuți sociologi români din ultimul veac.

Prezentarea cărții va fi făcută de editorul Marcel Lutic. 

Sunteți așteptați cu drag!

Închisoare pentru individul care a anunțat despre ”minarea” blocului în care locuiește Maia Sandu
Articolul anterior
Un băiat de 13 ani din Cantemir a mers la școală cu o țigară electronică. Ce amendă ”a înhățat” tatăl
Articolul următor