O femeie va fi despăgubită cu 8.000 € pentru că nu și-a putut utiliza locuința, după ce judecătorii au decis că acolo poate locui altcineva

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza Denisenko v. Republica Moldova și Rusia. Cauza se referă la încălcarea dreptului reclamantei la respectarea bunurilor sale în urma emiterii unei ”decizii judecătorești” în autoproclamata ”republică moldovenească nistreană” (rmn), care i-ar fi permis unui terț să locuiască în apartamentul aflat în proprietatea reclamantei, contrar dorinței acesteia.

Potrivit circumstanțelor cauzei, în 2005 soțul reclamantei i-a dăruit acesteia un apartament. În 2009 ”curtea supremă” a ”rmn” a obligat reclamanta să nu creeze obstacole în utilizarea apartamentului respectiv de către acel terț, deoarece ultimul ar fi avut viză de reședință în acel apartament, scrie bizlaw.md.

În fața Curții, reclamanta s-a plâns în baza Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale că nu-și poate folosi apartamentul din cauza deciziilor judecătorești ale pretinselor instanțe de judecată din ”rmn”. De asemenea, ea s-a plâns în baza Articolului 6 din Convenție de durata excesivă a procedurilor judiciare în fața acelor pretinse instanțe, care, de altfel, nu puteau fi calificate drept ”tribunale independente instituite prin lege”.

Cu referire la jurisdicția statelor reclamate, Curtea a reiterat principiile generale menționate în jurisprudența sa cu referire la cauzele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, concluzionând că atât Republica Moldova, cât și Federația Rusă își exercitau jurisdicția în prezenta cauză.

În continuare, Curtea și-a reiterat jurisprudența bine-stabilită și a reținut că niciun element din materialele cauzei nu-i permitea să constate existența vreunui temei legal pentru necesitatea ingerinței în dreptul de proprietate al reclamantei. Prin urmare, ținând cont, de asemenea, de faptul că reclamanta nu se plânsese de pretinsele încălcări ale drepturilor sale în fața instanțelor de judecată constituționale ale Republicii Moldova, Curtea a hotărât că avusese loc încălcarea Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție de către Federația Rusă.

În cele din urmă, examinând materialele prezentei cauze și făcând referire la constatările sale în hotărârile anterioare cu privire la încălcările drepturilor omului în raioanele de est ale Republicii Moldova, Curtea a concluzionat că instanțele de judecată din acea regiune nu puteau fi calificate drept ”tribunale independente instituite prin lege”, hotărând că avusese loc o încălcare a Articolului 6 din Convenție de către Federația Rusă.

Prin urmare, Curtea a acordat reclamantei 5.000 de euro pentru prejudiciul moral și 3.000 de euro pentru costuri și cheltuieli, sume care trebuie achitate de către Guvernul Federației Ruse.

Rezumatul hotărârii a fost efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

Șoferii care comit încălcări nesemnificative vor scăpa doar cu avertisment. În ce condiții?

Șoferii care vor comite încălcări fără urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. O condiție este ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea unei fapte similare. De asemenea, trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior, transmite IPN.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ cele două condiții.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcție, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, precum și conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect. Este vorba și despre nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic a căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Documentul urmează să fie aprobat de Parlament în a doua lectură, care este și finală.

Ion Ceban acuză Guvernul că nu a transferat banii pentru salariile profesorilor din Capitală

O parte din profesorii din capitală ar putea să nu primească salariul pentru luna decembrie, a anunțat edilul capitalei într-un discurs. Ion Ceban acuză Guvernul că nu ar fi transferat municipalității banii pentru salariile și premiile profesorilor, transmite IPN.

„Din 200 de milioane pe care, conform legii, trebuie să fie transferați municipalității pentru achitarea salariilor și premiilor profesorilor – au fost transferași doar 36 de milioane de lei”, a afirmat primarul capitalei. Edilul susține că salarizarea profesorilor este obligația autorităților publice centrale și nu ale celor locale.

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o replică la acuzațiile primarului. „Toate obligațiunile salariale vor fi respectate, procedura de rectificare este una standard și are loc în fiecare an. Îndemnăm primarul să nu dezinformeze și să se asigure de buna gestionare a municipiului”, a declarat ministrul Dan Perciun.

6 seriale coreene pe care nu trebuie să le ratezi
Articolul anterior
Alarmant! Ne așteaptă până la 10 000 de cazuri pozitive de COVID pe zi
Articolul următor