O femeie a vrut să sară în gol de la etajul 16, însă a fost salvată de pompieri

Caz ieșit din comun în Capitală. O femeie a fost salvată de pompieri.

separator

Aceasta a vrut să sară în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit.

Incidentul a avut loc, aseară, pe strada Nicolae Zelinski, din sectorul Botanica. Echipele de intervenție ajunse la fața locului au discutat timp de 30 de minute cu sinucigașa, ca în final să o convingă să renunțe la ideea de a sări.

Oamenii legii urmează acum să stabilească care a fost cauza pentru care femeia a vrut să-și pună capăt zilelor.

sursa

Moldovenii care nu au asigurare de sănătate plătesc mai mult pentru serviciile medicale

Începând cu 1 iulie, cetăţenii Republicii Moldova care nu au asigurare de sănătate plătesc mai mult pentru serviciile medicale. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvern în luna februarie. Vechile tarife nu au fost revizuite din 2011 şi nu acopereau cheltuielile prestatorilor publici de servicii medicale, scrie tvrmoldova.md.

Centrul Republicat de Diagnosticare Medicală din Chişinău oferă peste 780 de servicii medicale. 30% dintre cei care păşesc pragul instituţiei nu au asigurare de sănătate şi sunt nevoiţi să plătească fiecare consultaţie şi procedură.

„550 de lei pentru cap ca să trec un aparat. – Cum vi se par preţurile? – Mari! – Nu sunteţi asigurată? – Nu. Şi nu costă aşa de mult. Preţurile sunt mari. Nu de mult am trecut am achitat 350 iar acum e 350.”


„ Eu am venit pentru vitamin D3, pentru colesterol, pentru zahăr. În total am achitat 480 de lei. Mă aranjează preţurile pentru că la privat e cu mult este mai scump.”

Scumpire serviciilor medicale este simţită şi de cei care cer ajutorul medicilor fără programare.

„ Sunt angajată în câmpul muncii şi am poliţă, dar iată acum fiindcă nu sunt programată la mamolog trebuie să achit. –Cât aţi achitat?- 200 de lei.”


„La glanda teroidă şi ginecologul, 580 de lei. – Cum vi se par preţurile? – Nu chiar bune pentru că am poliţa dar de nevoi. Aici nouă nici nu ne dau. Suntem din raionul Criuleni şi deodată aici nu ne trimit. Te ţin acolo până văd că nu mai poţi şi apoi te trimit aici.”

În timp ce tarifele pentru unele servicii medicale au crescut doar cu câţiva lei, altele s-au scumpit cu peste 70%.

SNC: MIHAELA GALESCU, medic: „În cabinetul dat noi avem ultrasonografia vasculară şi s-au majorat toate patru investigaţii. Dacă de exemplu aveam 346 de lei la investigaţia de ultrasonografie brahiocefalică, acum avem 615 lei costă investigaţia.”


Recalcularea acestor tarife a fost impusă de creşterea preţurilor la energie electrică şi termică, creşterea salarilor şi introducerea metodelor noi de investigaţii şi tratament.

BORIS BĂLUŢEL, director, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală: „ De asemenea, introducerea noilor preţuri va spori accesuol populaţiei la servicii medicale de înaltă performanţă. În timp, toţi îşi reutilează, îşi modernizează instituţiile medicale prin instalarea echipamentelor modern.”

Aceste scumpiri nu îi afectează, însă, pe cei care au asigurare medicală și care vor continua să beneficieze de asistență primară gratuită.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Aceasta nu trebuie să afecteze oamenii absolut de loc. Deci, sunt persoane care nu sunt asigurate, sunt poate şi oameni din afara ţării care vor să vină şi să efectuieze aici operaţii. Noi trebuie să ajustăm acest catalog, tot timpul, la zi. Dar, aceasta nu afectează serviciile gratuite care sunt oferite în sistemul medical.”

Aproximativ 2,5 milioane de persoane din Republica Moldova beneficiază acum de asigurare medicală.

Start înscrierii elevilor la liceele din municipiul Chişinău

Primăria Chișinău informează că, în prima zi de admitere în învățământul liceal, pentru anul de studii 2024-2025, pe platforma escoala.chisinau.md au fost depuse 2110 cereri, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei Capitalei.

”Menționăm că prima etapă de depunere a actelor pentru înscrierea la concursul de admitere în învățământul liceal se va desfășura în perioada 06-15 iulie.

Invităm toți elevii și părinții interesați să acceseze platforma escoala.chisinau.md pentru a depune cererile și a se informa cu privire la pașii următori ai procesului de admitere.”, se mai arată în comunicat.

Peste 60 de incidente cu implicarea copiilor, unele cu final tragic, înregistrate luna trecută

Neatenția celor adulți și aflarea copiilor mai mult timp afară în vacanță, în special pe terenuri de joacă și în zone nesupravegheate, au dus la o creștere a numărului de incidente cu implicarea minorilor în prima lună de vacanță. În iunie, polițiștii au înregistrat 64 de cazuri, dintre care patru au fost fatale – patru minori s-au înecat în timp ce erau la scăldat.

Potrivit Poliției Naționale, în 38 de cazuri înregistrate copiii au consumat alcool, substanțe toxice, pastile sau au suferit traumatisme, după ce peste ei au căzut obiecte grele. De asemenea, 22 de copii au căzut de la înălțime.

„Vârsta copiilor implicați în aceste incidente este sub doi ani şi sunt copii cu vârsta între 3-6 ani. Sunt desfăşurate razii de către angajații poliției şi anume verificarea blocurilor de locuințe, cartierele, blocurile abandonate. Sunt verificate parcurile. Bineînțeles, sunt desfăşurate acțiuni de informare la taberele de odihnă”, a declarat pentru TVR Moldova reprezentantul INSP, Olga Scoropat.

Totodată, în prima lună de vacanță, 131 de părinți au avertizați sau sancționați de polițiști, pentru că nu şi-au supravegheat copiii. Responsabilii de la INSP îndemnă repetat părinții să se asigure că minorii sunt în siguranță, atunci când se află afară, iar dacă sunt la serviciu să-i lase în grija unei persoane adulte. De asemenea, Poliția vine cu recomandări către copii să nu accepte bunuri sau oferte de la persoane străine și să nu vorbească cu necunoscuți în mediul online. În cazul unor situații de risc, părinții şi copiii sunt rugați să sune la numărul unic de urgență 112.

Adolescenta care a picat examenul de BAC este de negăsit. Ce spun poliţiştii și colegii de clasă?
Articolul anterior
Ea este absolventa care a luat 10 la toate examenele de Bacalaureat
Articolul următor