O firmă din Rusia oferă milioane de ruble oricărui soldat care distruge tancuri în Ucraina

O companie rusească a anunţat că va oferi o recompensă de 5 milioane de ruble (72.000 de dolari) primului militar care va distruge sau va captura în Ucraina un tanc fabricat în Occident, după ce Kremlinul a promis că forţele ruse vor distruge orice tancuri occidentale trimise în Ucraina, relatează Reuters.

SUA, Germania şi mai multe alte ţări europene au decis să trimită Kievului tancuri avansate de luptă în următoarele câteva luni pentru a contribui la dezvoltarea capacităţii militare a Ucrainei în contextul în care în curând se împlineşte un an de la declanşarea războiului.

Decizia a fost criticată de Kremlin drept o escaladare periculoasă, iar purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus că tancurile „vor arde” pe linia frontului.

Acum o companie rusă – Fores, cu sediul în Urali, care fabrică agenţi de susţinere pentru fracturarea hidraulică – oferă plăţi în bani militarilor ruşi care „capturează sau distrug” tancurile german Leopard 2 şi respectiv american Abrams.

Compania susţine că va recompensa cu cinci milioane de ruble primul soldat rus care va distruge un tanc de fabricaţie occidentală şi cu 500.000 de ruble (7.200 de dolari) reuşitele ulterioare.

Folosind limbajul utilizat de oficialii ruşi şi de prezentatorii tv care susţin propaganda Kremlinului, Fores afirmă că NATO pompează în Ucraina o cantitate „nelimitată” de arme şi escaladează conflictul.

De asemenea, compania a anunţat o recompensă de 15 milioane de ruble (215.000 de dolari) pentru avioanele de luptă fabricate în Occident, dacă acestea vor fi livrate Ucrainei.

Tancurile nu au fost încă trimise Kievului şi ar putea dura mai multe luni până când cea mai mare parte a livrărilor promise va fi efectuată, notează Reuters.

De la începutul războiului, Ministerul Apărării din Rusia susţine că a distrus sute de arme occidentale.

Kievul a respins aceste afirmaţii, subliniind de pildă că Rusia susţine că a distrus mai multe lansatoare multiple de rachete fabricate în SUA HIMARS decât au fost trimise Ucrainei.

Livrările anterioare de arme avansate occidentale, în special de HIMARS, au fost creditate cu un rol major în schimbarea sorţii războiului de 11 luni, ajutând Kievul să-şi asigure o serie de victorii surpriză şi să împingă înapoi forţele ruse dintr-o parte din teritoriul capturat la începutul invaziei.

Guvernul dublează taxele de traversare a barajului Costești – Stînca

Guvernul majorează taxele pentru mijloacele de transport care traversează barajul Nodului Hidrotehnic Costești – Stînca de pe rîul Prut, scrie noi.md.

O decizie în acest sens ar urma să fie aprobată la ședința cabinetului de miniștri de miercuri, 27 noiembrie. Documentul a fost elaborat și propus de Agenția Proprietăți Publice. Astfel, dacă în prezent taxele variază între 20 și 200 de lei, în funcție de tonajul autovehiculului, noile tarife vor fi între 40 și 400 de lei. Autoritățile își motivează decizia prin creșterea cheltuielilor de întreținere a barajului și lipsa resurselor financiare.

”În ultimii ani Î.S. ”Direcția Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca” înregistrează pierderi din cauza imposibilității acumulării veniturilor proprii necesare ce ar permite acoperirea cheltuielilor anuale de întreținere și reparații curente a barajului Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca. Acest fapt se datorează inclusiv neajustării tarifelor la plata pentru circulația pe baraj a mijloacelor de transport auto care nu au mai fost modificate încă din anul 2008”, precizează autorii proiectului. Majorarea plății pentru trecerea mijloacelor de transport pe barajul Costești-Stînca va contribui la asigurarea acumulării anuale a mijloacelor financiare necesare în mărime de circa 5,7 mln. lei.

Atenție la gheața de pe râuri și lacuri!

IGSU atenționează oamenii despre riscurile formării gheții pe râuri și lacuri în contextul răcirii vremii, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscurile ce pot apărea în contextul înregistrării temperaturilor oscilante și apariției pe unele sectoare ale râurilor și lacurilor din țară a formațiunilor de gheață.

În această perioadă, stratul de gheață de pe bazinele acvatice este foarte subțire, iar acest fapt reprezintă un pericol semnificativ de prăbușire în apă. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea și mersul pe bazinele acvatice. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu opteze pentru activități de schiat și patinat pe gheața lacurilor, fiindcă stratul de gheață este încă unul destul de fragil.

O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care se pot aventura cu jocul în apropierea bazinelor acvatice. Maturii sunt îndemnați să interzică minorilor să desfășoare activități în apropierea lacurilor și râurilor.

În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

Agricultorii pot depune cereri pentru mai multe tipuri de subvenții până pe 19 decembrie

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) atenționează că, până pe 19 decembrie 2024, se desfășoară apelul II pentru subvenționarea în avans, subvenționarea postinvestiții și subvenționarea pe etape, transmite MOLDPRES.

Potrivit MAIA, subvențiile constituie 80% din valoarea proiectului eligibil și nu vor depăși 800 mii lei (40 mii euro). Acestea vor fi acordate pentru activitățile ce țin de prevenirea și de combaterea eroziunii solului, ameliorarea chimică a solurilor, conservarea și sporirea fertilității solurilor terenurilor agricole.

„Dosarul de solicitare a subvenției în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria în care solicitantul va efectua investiția. Criteriile de eligibilitate stabilesc că solicitant al subvențiilor poate fi persoana juridică/fizică sau unitatea administrativ teritorială de nivelul întâi, care deține teren în proprietate, posesie sau folosință, înregistrat în modul stabilit de lege, și urmează să implementeze proiectul într-o unitate administrativ – teritorială de nivelul întâi”, explică sursa citată.

Plățile vor fi efectuate în două tranșe: I Tranșă – 70% din valoarea subvenției, care va fi achitată în condiția prezentării dovezilor cofinanțării din partea Beneficiarului în proporție de cel puțin 20%, din valoarea proiectului investițional; II Tranșă – 30% din valoarea subvenției, se va efectua în baza cererii de debursare, la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative. 

Pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul AIPA la rubrica: Subvenții în avans – îmbunătățiri funciare 2024.

Grupul militar rus Wagner dezvoltă în secret „drone swarm” în cadrul unui acord cu spionii chinezi
Articolul anterior
Șoferii din Londra încurajați cu prime de aproape 7.000 de euro să-și caseze mașinile poluante
Articolul următor