O fostă refugiată din Turcia are cele mai mari șanse să fie următorul prim-ministru al Olandei

Olandezii ar putea fi conduși după alegerile parlamentare de miercuri de o persoană foarte diferită de actualul prim-ministru, veteranul Mark Rutte. O fostă refugiată din Turcia, Dilan Yeşilgöz, care i-a urmat lui Rutte în fruntea partidului VVD, conduce în sondaje și ar putea deveni prima femeie prim-ministru din istoria Olandei, scrie Digi24, conform Politico.

Cursa este foarte strânsă – trei partide se luptă pentru a câștiga cele mai multe locuri în parlament. Rivalul cel mai mare al lui Yeşilgöz, Pieter Omtzigt, a dat însă de înțeles că nu își dorește să ocupe postul de prim-ministru.

Acest lucru face să fie și mai probabil ca Yeşilgöz, actualul ministru al justiției, să conducă următorul guvern.

Yeşilgöz, care se descrie ca fiind obsedată de muncă, nu vorbește foarte mult despre cum este să fii femeie în lumea politică. Are umor și este plină de energie în public, în ciuda dificultăților mari pe care le întâmpină la locul de muncă.

Partidul ei, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), ocupă primul loc în sondajul realizat de Politico, după ce Yeşilgöz a preluat conducerea, dar este la egalitate cu partidul lui Omtzigt.

A scăpat din Turcia cu barca după lovitura de stat din 1980

Yeşilgöz a promis că va rezolva problema valului de imigranți – un subiect ce afectează de mult politica țării. Lidera VVD a spus că propria ei experiență ca refugiată i-a format opinia față de imigranți.

Tatăl ei, Yücel Yeşilgöz, un sindicalist de stânga, a scăpat din Turcia și a cerut azil politic în Olanda după lovitura de stat din 1980. Dilan a scăpat cu barca pe insula grecească Kos în 1984 împreună cu mama și sora ei – avea doar 7 ani la acea vreme. Mai târziu a devenit o refugiată și a primit azil în Olanda.

„Există un influx prea mare de oameni, nu doar persoane care cer azil, dar și muncitori migranți și studenți internaționali, ceea ce înseamnă că nu avem capacitatea de a ajuta adevărații refugiați”, a spus Yeşilgöz.

Yeşilgöz are un munte de obstacole de depășit înainte să poată câștiga în alegeri. VVD merge umăr la umăr în sondaje cu noul partid al outsiderului de centru Omtzigt, Noul Contract Social. Alianța dintre verzi și stânga condusă de Frans Timmermans are și ea o șansă bună la alegeri, cu 15% din voturi în sondaje.

În calitate de ministru al justiției, Yeşilgöz a fost descrisă ca fiind un negociator dur și un comunicator puternic care face doar trei lucruri în afară de muncă: doarme, face sport și mănâncă sănătos.

Dar în timp ce Rutte nu a divulgat niciodată prea multe despre viața sa privată, Yeşilgöz a fost mult mai deschisă și a vorbit despre viața sa de cuplu, lupta cu o boală imunitară și reticența ei de a face copii.

Are de înfruntat un munte de provocări. „Nu mă voi lăsa intimidată”

Spre deosebire de Rutte, care a fost văzut de multe ori mergând la întâlniri cu bicicleta, Yeşilgöz trebuie să fie escortată cu mașina peste tot și protejată de o echipă de securitate din cauza poziției sale de ministru al justiției. În ultimul timp, mai mulți miniștri olandezi au primit amenințări, iar unul dintre candidații la alegeri a fost lovit în cap cu o sticlă.

„Este o mare parte din viața mea și asta este foarte greu. Dar aleg să merg mai departe, să nu mă dau bătută, pentru că nu mă voi lăsa intimidată”, a spus Yeşilgöz.

„Strict” și „corect” reprezintă cei doi piloni principali ai felului în care Yeşilgöz vrea să abordeze UE. Aici intră și criteriile pe care statele candidate pentru aderarea la UE trebuie să le respecte – o dezbatere ce se aprinde deja, în special în privința intrării Ucrainei în familia europeană.

Cu toate că VVD conduce în sondaje, cursa este departe de a se fi terminat. Principala provocare pentru Yeşilgöz în timpul campaniei electorale a fost să convingă alegătorii că ea dorește schimbarea cu toate că partidul ei este la putere de mai bine de un deceniu.

„Când vezi că mulți oameni cu joburi și venituri normale nu dorm noaptea din cauza facturilor… nu pot spune că lucrurile au mers bine pentru toată lumea”, a spus Yeşilgöz.

Întrebată dacă Rutte își dorește acum să conducă NATO, după ce fostul lider VVD a fost văzut împreună cu Jens Stoltenberg la Bruxelles luna aceasta, Yeşilgöz a râs: „Oriunde ar ajunge, acea organizație va fi foarte norocoasă să îl aibă.”

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Despăgubire record de 1,3 milioane de euro pentru un cetățean român mort într-un accident rutier în Italia. Familia sa va primi şi o pensie lunară de 3.400 de euro
Articolul anterior
Miliardarul care donează în fiecare an aproape 900 de milioane de dolari. Continuă o tradiție pe care a început-o în urmă cu 17 ani
Articolul următor