O grupare care exploata prin muncă badante în Italia, destructurată

Operațiune moldo-italiană. O grupare internațională care exploata prin muncă „badante” a fost destructurată.

În urma investigațiilor efectuate de către ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a INI, ai Serviciului de Informații și Securitate, procurorii Procuraturii Generale, și organele de drept a Italiei, în cooperare cu agențiile EUROJUST, EUROPOL, în componența unui grup de urmărire penală, pe parcursul anului 2021 a fost anihilată o grupare criminală specializată în trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă a femeilor din Republica Moldova în Italia, schie echipa.md.

Membrii grupării cetățeni ai R. Moldova cât și a Italiei, folosindu-se de vulnerabilitatea victimelor determinată de situația economică precară, prin înșelăciune, sub pretextul angajării la un loc de muncă în calitate de „badante”, cu un salariu de 600 – 700 euro în Italia, recrutau femei din diferite localități ale R. Moldova.

Ajunse în țara de destinație, victimele erau întâlnite de către membrii grupării, după care erau cazate, li se ridicau pașapoartele, erau transportate la locurile de muncă din diferite localități și exploatate prin muncă, în calitate de „badante”, fără a le fi achitat salariu promis pe deplin. Victimele erau supuse violenței fizice și psihice, realizate inclusiv prin amenințarea cu răfuiala fizică și prostituarea forțată.

Doar în perioada ianuarie-mai a anului curent, grupul criminal a organizat 16 deplasări dintre Italia și Moldova, în pofida restricțiilor de călătorie în legătură cu situația epidemiologică din ambele state.

Gazele ar putea ajunge la preţuri inaccesibile la iarnă
Articolul anterior
Sportivele noastre au câştigat argint la Campionatul Mondial de Canotaj
Articolul următor