O instalație de răcire a cireșelor a apărut în premieră, în Moldova. Ce avantaje are?

Primul echipament de răcire a cireșelor cu hydrocooling a fost dat în exploatare de către o companie, membră a Asociației Moldova Fruct. Hydrocoolingul este un echipament, instalat în premieră în Republica Moldova, care timp de 7 minute răcește cireșelor cu ajutorul unui jet de apă rece.

separator

Echipamentul a fost prezentat producătorilor de fructe în cadrul unui seminar organizat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

După răcire, cireșele sunt depozitate în frigider, ulterior ele sunt trecute prin linia de calibrare pe apă și sunt împachetate în ambalajul solicitat de cumpărător. Dacă anterior fermierii puteau vedea astfel de echipamente doar peste hotare, astăzi echipamentele moderne post-recoltare pentru fructe sunt disponibile în întreprinderile agricole din Republica Moldova.

Sistemul inovativ permite răcirea cireșelor într-o perioadă scurtă de timp și asigură păstrarea acestora pentru o perioadă de până la 30 de zile, ceea ce îi oferă producătorului posibilitatea să livreze constant pe piață și să negocieze prețuri avantajoase în extra-sezon.

„Cireșele necesită răcire rapidă, imediat după recoltare. Temperatura sâmburelui trebuie, în decurs de 2 ore, să ajungă de la 29-30 la +4 grade. Fiecare întârziere de jumătate de oră, micșorează termenul de păstrare a fructelor cu o zi”, a spus Iurie Fală, director al Asociației Moldova Fruct.

De menționat că, cireșele răcite în camere frigorifice fără apă au un temen de păstrare de cel mult 7-9 zile. Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

sursa

Intră în vigoare codul galben de ploi puternice. Există risc de inundații, potrivit hidrologilor
Articolul anterior
Pe 27 iulie, va avea loc cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului
Articolul următor
Alte articole interesante