O „lună falsă” urmărește Pământul în jurul Soarelui de 2.000 de ani. Astronomii abia acum au zărit-o

Un asteroid a urmat îndeaproape traseul Pământului în jurul Soarelui în ultimele două milenii, iar astronomii abia acum l-au observat, scrie Insider, citat de Digi24.

Oamenii de știință au descoperit roca spațială, numită 2023 FW13, în luna martie cu ajutorul observatorului Pan-STARRS din Hawaii.

La o primă vedere, asteroidul pare că se află pe orbita Pământului, ceea ce l-ar transforma într-un nou satelit natural, dar acest asteroid se învârte de fapt în jurul Soarelui, potrivit Sky & Telescopes. Doar șansa face ca acest corp ceresc să urmeze aproape același traseu și aceeași viteză cu planeta noastră.

„Pământul, practic, nu joacă niciun rol în mișcarea sa”, a explicat Alan Harris, un cercetător de la Institutul de Științe Spațiale specializat în obiecte care trec prin apropierea Terrei. „Nu este în niciun fel asociat cu Pământul în afară de șansă.”

În aceste condiții, 2023 FW13 este o „cvasi-lună” sau „lună falsă”.

În mod normal, cvasi-lunile rămân în apropierea Pământului doar câteva decenii, dar acest asteroid este mai special. Din datele pe are le-au colectat despre orbita sa, astronomii au calculat că asteroidul s-a aflat în apropierea Terrei încă din jurul anului 100 î.Hr. – anul în care Iulius Cezar s-a născut.

Alte telescoape au confirmat existența asteroidului, potrivit Space.com. Obiectul este lung de 20 de metri, iar, în punctul cel mai apropiat, se găsește la aproximativ 14 milioane de kilometri de Pământ. Prin comparație, Luna (cea adevărată) se află la doar 384.400 de kilometri.

„Vestea bună este că o astfel de orbită nu rezultă într-o traiectorie de impact din senin”, a spus Harris.

Aceasta nu este prima lună falsă a Pământului. În 2016, observatorul Pan-STARRS a descoperit un asteroid (2016 HO3) care ar putea fi un fragment din Lună.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

Nicu Popescu: Republica Moldova va fi pregătită până la sfârșitul acestui an să înceapă negocierile pentru aderare la UE
Articolul anterior
Deputații Șor nu-și primesc leafa de două luni. Care e motivul
Articolul următor