O moldoveancă a ajuns directoarea unei biblioteci publice din Norvegia

Lia Ciobanu Andersen (39 de ani) a plecat din R. Moldova în 2008, pentru a face studii în Norvegia. În prezent, este directoarea bibliotecii din Ålesund, un oraș cu peste 65.000 locuitori. Ea spune că funcția o onorează, biblioteca reprezentând pentru norvegieni „o importantă arenă a democrației”, scrie Europa Liberă.

Pentru Lia, abia ajunsă ca studentă în Norvegia cu 16 ani în urmă, cel mai greu a fost să se obișnuiască cu nopțile și zilele polare, când soare nu răsare și, respectiv, nu apune timp de 24 de ore consecutive. Acestora li s-a adăugat faptul că nu știa limba norvegiană și că era, pentru prima dată, pe cont propriu într-un loc cu totul străin.

În schimb, încă de pe atunci, vizita des biblioteca locală. A putut să observe cum acolo veneau oameni diverși, interesați de învățare, dezbateri sau, pur și simplu, socializare. „Norvegienii iubesc bibliotecile și le vizitează des”, spune ea.

Lia a coborât din autobuzul cu destinația Volda, acolo unde era universitatea la care urma să învețe științe sociale – Høgskulen i Volda, într-o duminică de august a anului 2008, cu o săptămână mai devreme decât ceilalți studenți. Împrejurimile i-au trezit dubii că acesta era locul unde trebuia să se oprească: nu vedea în depărtare decât o singură persoană, iar restul peisajului de sat nu i se asocia nicidecum cu cea a unei localități care găzduiește o universitate. Își imaginase că Volda e unul din acele orașe mari, în care mușuroaie de oameni se află în permanentă mișcare.

Mai târziu, avea să descopere că deschiderea unor instituții superioare de învățământ în zone rurale face parte dintr-o strategie a statului norvegian, menită să reanimeze satele depopulate și, totodată, să ofere studenților condiții avantajoase de cazare și studii.

„Îmi era greu să mă obișnuiesc cu nopțile de acolo, nu puteam să dorm prima perioadă. În schimb, frumusețea naturii mi s-a părut a fi din afara acestei lumi, iar oamenii, contrar stereotipurilor, foarte deschiși”, povestește Lia.

Secretul a fost să facă ea primul pas și să fie sinceră. Așa, a învățat, inclusiv din interacțiunile cu localnicii, limba norvegiană, cultura și regulile societății de acolo. A ajutat-o mult în procesul său de adaptare și faptul că făcea voluntariat, care este foarte încurajat în Norvegia.

După primul an, în care a studiat limba norvegiană și la universitate, a urmat un curs de master în Psihopedagogie specială, alături de studenți norvegieni și a început, totodată, să muncească într-un oraș din apropiere: Ålesund. Ulterior, a făcut un al doilea master, la aceeași universitate, de această dată în Leadership și organizare publică. Se mutase, între timp, cu traiul la Ålesund.

Astfel, orașul în care și-a găsit primul post de muncă i-a devenit casă. Începând cu 2023, a fost șefă de departament pentru cinci biblioteci, având grijă de personal, dezvoltare și colaborări. Din luna octombrie a acestui an, a devenit directoarea bibliotecii publice din Ålesund, având în subordine șase biblioteci, inclusiv una dintr-un penitenciar. E un post pentru care a concurat doar cu norvegieni, care aveau și multă experiență în leadership.

Citiți continuarea AICI.

Rețea de falsificare a actelor, destructurată! O persoană reținută

Cu referire la cazul din data de 19 aprilie 2024, din punctul de trecere a frontierei Leușeni, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest au descoperit șapte acte de identitate și permise de conducere, aparent emise de autoritățile din Bulgaria și România, dar care prezentau semne evidente de falsificare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Investigațiile au continuat sub coordonarea Procuraturii Hîncești, cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Comrat și al Direcției acțiuni speciale la frontieră. În cadrul acțiunilor de urmărire, au fost efectuate percheziții la domiciliile persoanelor pe numele cărora figurau actele false, dar și la locuința persoanei la care acestea au fost descoperite inițial. În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate mai multe probe care confirmă existența rețelei de falsificatori, inclusiv mai multe telefoane mobile ce conțineau probe concludente. De asemenea, a mai fost depistat un act de identitate bulgăresc, care nu aparținea persoanelor implicate și prezenta, la rândul său, semne de falsificare.

Suspectul principal, identificat ca fiind responsabil pentru confecționarea documentelor false, a fost reținut. Potrivit probatoriului acumulat, acesta ar fi solicitat suma de 1750 de euro pentru documentele falsificate, sumă ce includea și taxa de livrare. În prezent, acesta se află în arest preventiv pentru 30 de zile.

Mijlocul de transport în care au fost găsite actele false a fost indisponibilizat pe teritoriul Sectorului Poliției de Frontieră Leușeni, până la clarificarea completă a circumstanțelor acestui caz. Autoritățile continuă investigațiile pentru a demasca întreaga rețea de falsificatori.

Episcopul Marchel, amendat pentru că a promovat-o pe Victoria Furtună în electorală

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, cunoscut cu numele de mirean Nicolae Mihăescu și-a primit amenda pentru propagandă în biserică. Pedeapsa pecuniară în mărime de trei mii 500 de lei i-a fost aplicată luni, 28 octombrie de către Polițiști, scrie nordnews.md.

Potrivit oamenilor legii, fața bisericească și-a găsit „osânda” conform Art. 52 Alineat 2 din Codul Contravențional al Republicii Moldova:

Efectuarea agitației electorale de către organizațiile necomerciale, sindicate, patronate, reprezentanții cultelor religioase sau ai părților lor componente, desfășurată inclusiv în lăcașele de cult, în cadrul campaniei electorale  se sancționează cu amendă de la 50 la 70 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 200 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 250 la 400 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.”

Prelatul subordonat Patriarhiei Ruse, care susține războiul de agresiune al armatei ruse asupra Ucrainei, a declarat că nu va contesta amenda.

Săptămâna trecută, când trebuia să se prezintă în fața ofițerilor de la Inspectoratul Național de Investigație de la Bălți, Episcopul Marchel a invocat că are probleme de sănătate, pe care ar fi dobândit-o în urma inspectării unui acoperiș dezmembrat din satul Răuțel.

Carambol la intersecția străzilor Albișoara cu A. Pușkin din Capitală: 4 automobile implicate

Cu puțin timp în urmă poliția a fost sesizată despre producerea unui grav accident rutier la intersecția străzilor Albișoara cu A. Pușkin, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Conform informațiilor preliminare, oamenii legii au stabilit că în accidentul rutier au fost implicate patru mașini de marca Toyota, Opel, Ford și Lada.

În urma impactului șoferul din Lada, un bărbat de aproximativ 60 de ani a decedat la fața locului.

Polițiștii stabilesc, la moment, circumstanțele în care s-a produs coliziunea.

Rețea de falsificare a actelor, destructurată! O persoană reținută
Articolul anterior