O moldoveancă a câștigat titlul Miss Badante Web 2023. Cine este și la ce probe a strălucit

Duminică, 22 octombrie 2023, s-a desfășurat a Roma cea de-a opta ediție a Concursului „Miss Badante International” adresat femeilor de toate naționalitățile care locuiesc în Italia și își desfășoară aici munca în domeniul asistenței bătrânilor, ca menajere, bone sau babysitter, scrie rotalianul.com.

Competiția este concepută și organizată de către Elena Rodica Rotaru, designer român care a lucrat, când a sosit în Italia, ca badante și a vrut să dedice un eveniment anual unei categorii „invizibile, dar fundamentale pentru societatea italiană”. 

Noua Miss Badante 2023 este Elisangela Dos Santos Santano, are 48 de ani și e originară din Brazilia (orașul Salvador). Titlul de „Miss Badante Web 2023” a fost câștigat de Olesea Ciubotaru, 39 de ani, din Republica Moldova, care trăiește și lucrează ca badante la Torino de 6 ani. Pe locul II s-a clasificat Natalya Zhovnir, în vârstă de 46 de ani, originară din Leopol (Ucraina), unde a lucrat ca medic într-un laborator de analize. Românca Ana Drăgan, de 56 de ani, originară din Brașov, a câștigat locul trei.

Competiția, ajunsă la cea de-a opta ediție, s-a desfășurat lângă celebra Via Veneto, în atmosfera fermecată a restaurantului „Le mille e una notte”. Finalistele s-au confruntat pe parcursul a trei probe: o prezentare în costum tradițional din țara lor, proba de talent și, în final, parada în ținută elegantă.

Povestea de viață a fiecăreia a fost emoționantă. Ana Drăgan a dedicat premiul celor doi fii ai săi, gemeni, care lucrează în Anglia:

„Vreau să fie mândri de mine, pentru că sunt o mamă veselă, de ce nu, frumoasă! A fost o zi minunată, am avut ocazia să vorbim despre munca noastră dificilă. Am făcut sacrificii pentru cei dragi, dar familiile de italieni ne-au deschis casele lor, ne-au dat încrederea, iar noi am arătat că ne putem ocupa de bătrânii lor ca de părinții noștri. Colegelor mele le transmit să aibă grijă de sănătatea lor, să privească partea bună a lucrurilor, să se bucure de momentele plăcute!”

Sărbătoarea a fost completată de momente artistice deosebite, precum un mini recital susținut de artista  Marcia Sedoc, originară din Suriname, vedetă TV, cântărețul român Vasile David și Antonio Delle Donne, care, pe lângă prezentarea competiției, a încântat publicul cu vocea lui.

„Pentru mine toate sunt câștigătoare, pentru că vin aici pentru a transmite un mesaj de umanitate, pentru a da vizibilitate muncii lor dar și a arăta ce înseamnă a fi femeie. Femeile sunt puternice! Mă bucur că Miss Badante a devenit cu adevărat o competiție internațională. Am avut concurente înregistrate din 9 țări. O bucurie pentru mine să văd că marele premiu a fost câștigat anul acesta de o doamnă din America de Sud, iar printre câștigătoare se numără și o româncă!” declarat Elena Rodica Rotaru, organizatoarea evenimentului.

Livia Malcangio, Director Relații Internaționale – Secretariatul Summit-ului Mondial al laureaților Premiului Nobel pentru Pace, președintele juriului, a descris competiția astfel:

„O zi fantastică, am avut concurente minunate, venite din diverse țări. Au fost momente de emoție, dar și de distracție, cu lectura de poezie, teatru, dans. Munca pe care o fac este fundamentală, într-o țară ca a noastră, unde media de vârstă a populației este foarte mare”.

Criteriile de evaluare au fost prezența scenică, originalitatea, creativitatea și ingeniozitatea. Juriul a fost format, pe lângă Livia Malcangio, din: Marcia Sedoc (cântăreață, activistă pentru drepturile femeii), Michelangelo Letizia (jurnalist Paese Roma), Dr. Roberto Rosati (Doctor, Dentalcare), Massimo Meschino (patronul concursului “Una ragazza, un ragazzo, un bambino per lo Spettacolo”, promotor al incluziunii sociale), Zoriana Belei (Miss Badante Web 2021), Roberto Mercuri (co-fondator FashionLuxury.info).

Ionela Mihaela Dumitru, consultant fiscal care de ani de zile desfășoară campanii de informare privind drepturile îngrijitoarelor, în calitate de președinte al juriului Web, a anunțat câștigătoarea:

„Este Olesea Ciubotaru, din Republica Moldova, care a totalizat 19 puncte. Vreau să subliniez că au participat doamne din șapte țări: Ucraina, România, Albania, Republica Moldova, Georgia și Peru. Sarcina noastră nu a fost deloc ușoară. Mulțumesc tuturor participantelor, și în special doamnei Elena Rodica Rotaru care a recunoscut această oportunitate de a pune în valoare munca grea de îngrijitoare”. Din juriul web au mai făcut parte Marianna Soronevych, jurnalistă ucraineană, (Gazeta Ukrainska) și Rodica Ciobotaru, asistent familiar și colaborator la publicații românești.

Iată care sunt premiile acordate: Premiul III – O cină la restaurantul „Le mille e una notte” oferită de restaurant, Premiul II – Un sejur pentru un weekend în satul medieval Sabina din San Polo di Tarano, oferit de organizator Elena Rodica Rotaru si sponsorul Salvatore Braca (la Holiday House de Elena Rodica Rotaru), Premiul I WEB si Premiul I in prezenta – Un sejur de weekend pe splendida insula Ventotene, oferit de Pandataria Film si Elena Rodica Rotaru. Sponsorul Dentalcare a acordat o primă vizită de control și un tratament de curățire dentară tuturor participantelor. 

Locuitorii din municipiul Chișinău pot solicita închiderea ghenelor de deșeuri din scările blocurilor de locuințe

Primăria Chişinău informează că, dacă cetățenii sunt deranjați de mirosul și disconfortul creat de ghenele/camerele de stocare al deșeurilor din scările blocurilor, aceștia pot solicita închiderea acestora, prin depunerea unei cereri la Pretura de sector.

„În acest sens, împreuna cu administratorul blocului locativ, trebuie să perfectați o scrisoare, care să conțină semnăturile a peste 70% din numărul total al locatarilor blocului și să o depuneți la Pretura de sector. Ulterior, după recepționarea scrisorii, va fi creată o comisie, în componența căreia se includ reprezentanții DGLCA, Î.M. Regia „Autosalubritate”, Preturii de sector, care vor perfecta o schemă cu locația potrivită pentru a instala o nouă platformă comună pentru stocarea deșeurilor municipale”, se arată în declarația Primăriei Chișinău.

De asemenea, se menționează că în ultima etapă, reprezentanții asociațiilor vor închide ghenele/camerele de stocare a deșeurilor din scara blocului.

De menționat că, în ultimii ani Primăria Municipiului Chișinău a depus eforturi considerabile în vederea modernizării procesului de colectare al deșeurilor, în corespundere cu normele sanitare în vigoare. Astfel, procesul de înlocuire a ghenelor, în favoarea platformelor pentru stocarea deșeurilor, va continua.

„Închiderea tuburilor de colectare a deșeurilor din incinta blocurilor de locuit din municipiul Chișinău va elimina riscul răspândirii rozătoarelor, a mirosului neplăcut, sporind totodată și procesul de colectare și selectare corectă a deșeurilor. De asemenea, prin implementarea acestui Proiect, se va aduce și o îmbunătățire vizibilă a mediului urban”, se mai arată în declarație. 

Creatorul de modă Claude Montana s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani

Creatorul de modă Claude Montana, care s-a impus drept o figură proeminentă a modei anilor ’80, a murit vineri la vârsta de 76 de ani la Paris, a aflat AFP de la apropiaţii acestuia.

Creatorul de modă Claude Montana a murit la vârsta de 76 de aniFoto: adevarul.ro

„Spitalul Bretonneau din Paris m-a informat despre decesul său în această dimineaţă”, a declarat pentru AFP o persoană din anturajul desginerului, atrăgând totodată atenţia asupra marii singurătăţi care-l înconjura pe creatorul de modă, aflat sub tutelă, transmite adevarul.ro.

.Intrat în atenţia publicului în anii ’70 şi îndrăgit în anii ’80, Claude Montana a cunoscut consacrarea în 1990 când a trecut pragul casei de modă Lanvin, care sărbătorea atunci 100 de ani de existenţă. Acolo a obţinut două premii „Dé D’or”, cea mai înaltă distincţie din lumea modei. Şi-a creat propria marcă în 1979.

Prezentările sale descrise ca „mari spectacole”

Montana, o prezenţă mai degrabă discretă şi un obişnuit al seratelor de la clubul parizian la modă „Le Palace”, devine atunci unul dintre designerii-vedetă din Paris. Prezentările sale teatrale sunt evenimente, fiind descrise drept „mari spectacole” de către Christian Lacroix.

După ce a refuzat propunerea Dior de a deveni directorul său artistic şi de a se ocupa atât de haute couture cât şi de pret-a-porter, el se alătură casei Lanvin, care doreşte să-şi revitalizeze colecţiile.

Căsătorie convențională cu un manechin american

Pe data de 21 iulie 1993, Claude Montana se căsătorește cu modelul american Wallis Francken – celebră pentru rolurile din seria Emanuelle. Căsătoria a fost una convențională, cei doi se cunoscându-se de aproximativ 18 ani, ea fiind de multe ori muza creațiilor sale. În 1996 Wallis moare după ce cade trei etaje de la apartamentul din Paris.

Creatorul are probleme de sănătate şi, în 2008, este bătut cu brutalitate în propria casă de un fost dansator de go-go întâlnit într-un club de noapte, o agresiune de la care rămâne cu sechele grave. De asemenea, trebuie să se confrunte cu un proces sordid, în care agresorul îl acuză că i-a transmis hepatită B.

„Da, moda îmi lipseşte… îngrozitor”, mărturisea el în 2016 pentru magazinul Gala. „Sunt un veteran acum. Am fost uitat”, adăuga designerul.  

Medalie de bronz pentru Moldova la Campionatul European de Tir cu Arcul

Echipa feminină Under 21 a urcat pe podium la Campionatul European din Varazdin, Croatia.

R. Moldova a obținut bronzul la Campionatul European de Tir cu Arcul

Potrivit Federației de Tir cu Arcul, reușitele prezintă o dovadă a muncii asidue a sportivilor moldoveni.

„Bronz pentru Republica Moldova la Campionatul European de tir cu arcul Under 21!

Echipa feminină Under 21 a Republicii Moldova a obținut astăzi o performanță remarcabilă la Campionatul European din Varazdin, Croația, cucerind medalia de bronz.

Succesul echipei este rezultatul dedicării și talentului sportivelor: Nicoletei Clima și Nikoli Streapunina de la Clubul Sportiv Central „Dinamo”; Kassandrei Berzan de la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale.

Medalia de bronz obținută de echipa Under 21 este o dovadă a muncii asidue și a potențialului ridicat al sportului feminin din Republica Moldova și din cadrul Clubului Sportiv Central „Dinamo”!

Felicitări echipei și antrenorilor pentru această performanță extraordinară!”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții Federației de Tir cu Arcul.

Luptătorul moldovean Eldar Rafigaev a obținut bronzul la Jocurile Mondiale de Combat
Articolul anterior
ATENȚIE! Poșta Moldovei avertizează cetățenii în privința unor escrocherii
Articolul următor