O moldoveancă a fost aleasă președinte a Adunării Generale a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale

Ambasadoarea Tatiana Molcean, reprezentanta permanentă a Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU și alte organizații internaționale la Geneva, a fost aprobată în calitate de președinte a Adunării Generale a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI).

O ambasadoare a RM, numită președinte al Adunării Generale a OMPIFoto: MAEIE

Potrivit Ministerului de Externe, mandatul va fi exercitat pe parcursul a doi ani și va debuta imediat după finalizarea lucrărilor celei de-a 62-a runde de Adunări OMPI, care se desfășoară în aceste zile la Geneva (4 – 8 octombrie 2021).

Este o premieră pentru diplomația Republicii Moldova când un reprezentant al țării preia o funcție de asemenea nivel în cadrul unei organizații internaționale din sistemul ONU. 

Prezidarea Adunării Generale a OMPI va oferi posibilitatea Republicii Moldova de a aplica în practică obiectivul politicii externe de conectare activă la agenda priorităților globale.

„În mod aparte, voi continua efortul de facilitare a interacțiunii dintre aplicarea în practică a instrumentelor de protecție a proprietății intelectuale și soluționarea prin inovare, transfer de tehnologii și comerț a problemelor acute din domeniul sănătății. Prioritate va fi acordată, de asemenea, promovării inovării în rândul tinerilor, dar și aspectelor de gen”, a declarat ambasadoarea Tatiana Molcean.

Parlamentul invită 100 de tineri din toată țara să participe la simularea procesului decizional al Uniunii Europene

În perioada 28-30 martie, Parlamentul Republicii Moldova va găzdui cea de-a doua ediție a „Model European Union Moldova” (MEU Moldova), un eveniment care va aduna 100 de tineri din toată țara pentru a simula procesul decizional al Uniunii Europene. Participanții vor prelua roluri de europarlamentari, comisari europeni, consilieri politici și jurnaliști, având ocazia să dezbată și să negocieze propuneri legislative, să învețe cum se formează alianțe politice și cum se adoptă deciziile la nivel european, scrie godnews.md.

În ajunul sesiunii plenare, participanții vor avea ocazia să participe la ateliere de formare intensive, axate pe mecanismele instituționale ale UE, tehnici de negociere și discurs public.

Tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani care doresc să participe trebuie să completeze un formular de înscriere până pe 16 februarie.

Prima ediție a MEU Moldova, organizată în aprilie 2024, a fost un succes, reunind peste 80 de tineri care au propus 48 de amendamente legislative și au adoptat o rezoluție finală.

Un aparat de zbor fără pilot a încălcat spațiul aerian al Moldovei

Un aparat de zbor fără pilot a încălcat, noaptea trecută, spațiul aerian al Republicii Moldova. Informația a fost confirmată de Ministerul Apărării. Potrivit sursei citate, zborul neautorizat a fost detectat și supravegheat de către sistemele de monitorizare a spațiului aerian din dotarea Armatei Naționale, transmite IPN.

Cazul a fost înregistrat puțin după miezul nopții. Aparatul de zbor  a avut următorul traseu: localitatea Pavlivca, Ucraina – comuna Carmanova- orașul Maiac- Grigoriopol. Ulterior a părăsit spațiul aerian al Republicii Moldova pe aceeași traiectorie.

Nu este primul caz când spațiul aerian al Republicii Moldova este survolat neautorizat. De la începutul războiului în Ucraina, mai multe rachete și drone au încălcat spațiul aerian deasupra Moldovei. Totodată, au fost cazuri când bucăți de drone au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Ministerul Apărării are în dotare un radar antiaerian achiziționat în 2023, însă acesta este de rază medie și nu are capacitatea să detecteze dronele și toate tipurile de rachete.

Taxa de 10 lei lunar pentru salubrizare în municipiul Chișinău rămâne în vigoare

Taxa de 10 lei lunar pentru salubrizare în municipiul Chișinău rămâne în vigoare. Potrivit primarului Ion Ceban, decizia aprobată de consilierii PAS și PSRM nu anulează taxa. „Nimic absolut nu s-a schimbat în această privință și, chiar dacă  s-ar fi schimbat, oricum taxa este percepută pentru anul precedent de gestiune, nici măcar nu vorbim de anul în curs”, a menționat edilul, citat de IPN.

Ion Ceban susține că, dacă va fi nevoie, se va merge și în instanța de judecată.

„Pe unii consilieri PAS și socialiști nu i-am văzut să se revolte că facturile la gaz, care au crescut cu 3000, 4000 de lei, dar i-a deranjat 10 lei taxa pentru salubrizare. Scopul a fost în continuare cumva să blocheze activitatea Primăriei”, a menționat Ion Ceban.

Taxa pentru salubrizare în municipiul Chișinău, în mărime de 10 lei lunar sau 120 de lei anual, a fost anulată la ședința CMC din 28 ianuarie, cu votul a 26 de consilieri: 19 consilierii ai fracțiunii PAS, 6 consilierii ai PSRM și consilierul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Victor Chironda.

Consilierii celor două fracțiuni vizate, PAS și PSRM, au menționat că decizia aprobată este legală și că orice tentativă a Primăriei Chișinău de a bloca acest proces este un abuz administrativ.

Mesajul lui Mark Zuckerberg pentru internauți după întreruperea de 6 ore. Cauza nu a fost încă descoperită
Articolul anterior
Două SUV-uri s-au ciocnit violent la Orhei. Una s-a răsturnat, iar şoferul a ajuns la spital
Articolul următor