O moldoveancă a ajuns polițistă în SUA

Moldoveanca a câștigat „biletul norocos” și a ajuns peste Ocean pentru a vedea în realitate „visul american”. Acum, Mirabela Punga spune că este îndrăgostită de munca sa în sistemul judiciar din SUA, fiind, în același timp, și polițistă.

separator

Mirabela Punga a ajuns în anul 2012 din sudul Republicii Moldova, fiind născută în satul Leca din raionul Cantemir, în statul american Dakota de Nord. Norocul a venit după ce a participat la loteria „Green Card” și a câștigat. Fără să ezite prea mult, a mers cu soțul și băiețelul lor în „țara tuturor posibilităților”, iar primele impresii au fost cu totul neașteptate. Mirabela spune că nu găsise America pe care o văzuse la televizor. Știa limba engleză foarte puțin și totul era nou pentru ea. A fost ajutată de moldovenii care erau deja stabiliți cu traiul în Dakota, care au găzduit-o împreună cu familia ei pentru 2 săptămâni, ulterior având posibilitatea să închirieze un apartament. „Soțul și-a găsit imediat un job și astfel am fost salvați. Totul este diferit aici. Ești nevoit să schimbi totul, începând cu modul de gândire și terminând cu alimentația. Statul te ajută inițial să te adaptezi, pentru că nu ai surse de venit. Primele 3 luni am achitat pentru chirie doar 35 de dolari până a apărut o sursă de venit – salariul”, își amintește tânăra.

Își mai amintește și acum că nu i-a fost ușor să se integreze, începând viața de la capăt cu trei valize. Mirabela spune despre americani că sunt dispuși să te ajute, binevoitori și zâmbesc când comunică.

După ce acasă a făcut studii în domeniul relațiilor internaționale, științelor politice și administrative, a ajuns să fie funcționar public și ulterior manager de resurse umane într-o companie de vinificație, însă în SUA s-a ciocnit de realitatea dură în care nu era posibil să lucreze în același domeniu. A fost nevoită să accepte orice post de muncă, angajându-se inițial în calitate de casieră la o benzinărie, a învățat limba, a cunoscut comunitatea și a încercat să demonstreze oamenilor din SUA că este capabilă de mai mult. Apoi, a ajuns să aibă grijă de pacienți la un spital unde are și până în prezent un program parțial de muncă. În căutarea noilor oportunități, Mirabela a decis să studieze la Academia de Poliție, a renunțat din cauza barierelor lingvistice, dar spune că a fost o experiență de neuitat.

Tânăra este convinsă că „visul american” există pentru cei care muncesc.

„Sunt de 5 ani aici și sunt angajată la două posturi de muncă bine plătite. Activez și ca polițistă în cadrul „Sherriff Department in Nelson County”. Am o casă în care să locuiesc, dau în chirie mai multe apartamente și călătorim în locuri din America pe care credeam că o să le văd doar în manualul de Geografie. Am obținut în 5 ani ceea ce nu aș fi putut obține în Moldova în mult mai mulți ani. Aici poți să încerci de toate dacă ai voință”, a destăuinuit Mirabela Punga.

Polițista moldoveancă din SUA spune că nu a vrut nici în ruptul capului să renunțe la ideea de a face parte din sistemul judiciar, a bătut la uși și când a apărut în 2013 un post vacant în cadrul judecătoriei de district, a depus CV–ul și a fost angajată. Potrivit Mirabelei, postul pe care-l ocupă ar echivala în Republica Moldova cu cel de grefier sau funcționar în cadrul unei judecătorii. Astfel, ea spune că este polițist de rezervă, deoarece datorită funcției pe care o deține colaborează cu instituțiile care mențin ordinea publică.

Citește continuarea pe moldnova.eu

 

Putin nu-l mai poate forța pe Zelenski să semneze un acord nefavorabil

Situația de pe câmpul de luptă nu este deloc una atât de dificilă pentru ucraineni, încât Kievul să poată fi forțat să semneze, cu orice preț, un acord de pace nefavorabil cu Putin, se arată într-o analiză publicată de Kyiv Independent.

Conform unei analize publicate din surse ucrainene, bazate pe analizarea datelor satelitare, Rusia mai dispunea în aprilie de 3.463 de tancuri stocate în aer liber la diverse depozite de blindate și 1.253 de tancuri la fabrici speciale unde sunt reparate sau recondiționate blindate. În plus, Rusia mai dispunea, conform aceleiași analize, de 2.000 de tancuri în depozite acoperite. Conform Oryx, armata rusă a pierdut până acum în Ucraina 3.942 de tancuri (din care peste 2.800 complet distruse). Industria rusă de apărare se bazează pe două fabrici de tancuri, care pot produce/recondiționa anual în jur de 500 de blindate.

„Vladimir Putin a reafirmat că partea rusă este gata să reia procesul de negociere cu Ucraina fără nicio condiție prealabilă”, a declarat sâmbătă Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse. Cu toate acestea, președintele rus și-a repetat în mod regulat cerințele maximaliste cu privire la Ucraina: controlul asupra celor cinci regiuni ucrainene pe care Moscova le revendică, renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO și demilitarizarea acesteia.

Reacția Kremlinului a venit la puțin timp după ce președintele SUA, Donald Trump, l-a atacat pe Vladimir Putin, pe care l-a amenințat cu sancțiuni, după ce l-a acuzat că „nu vrea să oprească războiul” din Ucraina. Reacția lui Trump – exprimată într-un mesaj publicat pe rețeaua socială Truth Media – a venit după ce președintele american a participat sâmbătă dimineața la funeraliile papei Francisc, unde a avut și o scurtă întâlnire între patru ochi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Nu a existat niciun motiv pentru ca Putin să tragă cu rachete în zone populate de civili, în orașe, în ultimele zile. Mă face să cred că poate că el (Putin) nu vrea să oprească războiul, doar mă duce de nas tot timpul, motiv pentru care trebuie tratat diferit, prin «Sancțiuni Secundare» și «Bancare». Prea mulți oameni mor”, a scris Trump pe rețeaua socială.

Accident grav în ajun de Blajini

Potrivit unui martor care a surprins accidentul, produs la ieșirea din Peresecina, automobil de model Mercedes ML s-a răsturnat într-un șanț, în localitatea Peresecina, raionul Orhei. 

Poliția nu a oferit, deocamdată, detalii.

sursa: unimedia.info

Cea mai mare majorare a prețurilor la locuințe din ultimii 16 ani

Veaceslav Ioniță, spune că piața de la noi este una specifică, iar companiile de construcții nu pot scădea prețul și din cauza intermediarilor, scrie tv8.md. Iar prețurile au crescut anul trecut cu aproape 20 de procente.

În primul trimestru al anului au fost vîndute cu 700 de apartamente mai puțin, față de aceeași perioadă a anului trecut. Veaceslav Ioniță, expert economic: „Pe piața primară în 2024 am terminat cu aproape 1600 de euro metrul pătrat în variantă albă, varianta finală trebuie să mai adăugați 20 la sută și ieșiți aproape la 2000 de euro și piața secundară este 1130 de euro. Observăm că noi din 2009 pînă în 2016 am avut o scădere a prețurilor în municipiul Chișinău, iar în 2024 am avut cea mai mare creștere de preț începînd cu 2008.”

Expertul economic crede că prețurile mari pentru locuințele din Chișinău sînt alimentate de doi factori: scumpirea considerabilă a materialelor de construcție, dar și faptul că între dezvoltatori și cumpărători există intermediari, care-și însușesc și 20 la sută din preț.

În aceste condiții, Ioniță crede că este puțin probabil ca locuințele să se ieftinească. În cel mai bun caz, creșterea va încetini.

Ediția a 13, ep. 1! Surprize, lacrimi și determinare la noul casting Slăbește Sănătos!
Articolul anterior
O mireasă a renunțat la clasicul buchet de flori în favoarea unuia ieșit din tipar
Articolul următor
Close menu