O moldoveancă cere ajutor de la președintele țării. Mătușa ei a donat apartamentul medicului său și a murit în condiții suspecte

O cetăţeană a Marii Britanii şi Republicii Moldova, Marina Vasilieva, a rugat-o pe preşedintele Maia Sandu să asigure „respectarea legii în cazul decesului mătuşii sale, Marietta Reabţeva”.

Ea a declarat luni, la o conferinţă de presă susţinută la Infotag, că „nu încearcă în niciun caz să substituie activitatea anchetatorilor profesionişti şi imparţialitatea sistemului judecătoresc”.

„În privinţa decesului rude şi acum, câţiva ani mai târziu (din octombrie 2018), rămân multe întrebări. Organele de drept nu se grăbesc să le dea răspunsuri şi chiar frânează în mod deliberat ancheta.

Mătuşa mea s-a stins din viaţă pe 4 octombrie, după ce a semnat un acord de întreţinere pe viaţă cu medicul ei de familie. 

Documentul nu presupunea numai îngrijirea atentă din partea medicului, ci şi transferul către acesta a dreptului de proprietate asupra apartamentului de la Botanica”, a spus Vasilieva.

Potrivit acesteia, s-a aflat că, cu opt zile înainte de moarte, femeia a orbit şi, de asemenea, a fost diagnosticată cu cancer în stadiu inoperabil.

„În ultimele luni, de ea a avut grijă acel medic şi ce i-a administrat în condiţiile acestor diagnosticuri nu se ştie. De asemenea, nu se ştie cât de adecvată a fost mătuşa când a semnat documentele pentru proprietatea imobiliară în favoarea unei alte persoane”, a declarat Vasilieva.

După cum a declarat avocatul Roman Stici în timpul unei conferinţe de presă, există într-adevăr multe întrebări în acest caz.

Stici a mai spus că a fost efectuată o expertiză a documentelor perfectate pentru proprietatea imobiliară, pentru a afla cât de adecvată era Marietta Reabţeva înainte de a le semna.

„Grafologul a concluzionat că documentul a fost semnat „în circumstanţe neobişnuite”. Ne-ar plăcea ca specialistul în scris de mână să ne explice în instanţă ce vrea să spună prin această formulare”, a spus avocatul.

Avocatul consideră că este foarte important să se ia o decizie corectă în acest caz.

„Acest poate crea un precedent. Avem sute de bătrâni singuri. Rudele lor sunt în străinătate, nu sunt întotdeauna în apropiere. Câţi pot deveni victime, dacă acest medic, la mai bine de trei ani de la tragedia lui Reabţeva, rămâne nepedepsit şi va intra totuşi în dreptul de proprietate asupra apartamentului din capitală? Acest lucru nu poate fi permis”, a spus Stici.

Absolvenții vor afla mâine rezultatele la BAC: Au fost constituite 18 comisii care vor examina contestațiile

Comisia Națională de Examene (CNE) a aprobat astăzi constituirea Comisiilor Republicane de Examinare a Contestațiilor pentru sesiunea de bacalaureat. În total, vor activa 18 comisii de examinare a contestațiilor, în care vor fi încadrați circa 220 de profesori evaluatori. Toate cadrele didactice au participat la cursuri de formare organizate de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, scrie jurnal.md.

De asemenea, CNE a aprobat constituirea a două Centre Republicane de Examinare a Contestațiilor în municipiul Chișinău. Reamintim că pe data de 27 iunie, la centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază.

În perioada 27-28 iunie, candidații care nu sunt de acord cu notele obținute pot depune contestații la Centrele de Bacalaureat între orele 9:00–18:00.

În aceeași perioadă, fiecare candidat își va putea vedea, online, notele obținute și testele verificate la adresa bac.gov.md în baza unei parole oferite de instituția de învățământ în care și-a făcut studiile.

Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate, după examinarea contestațiilor, la data de 4 iulie, în Centrele de Bacalaureat.

Automobile de lux de circa 2.000.000 lei, cu scopul de a fi vândute la piese, aduse în țară prin contrabandă. O întreagă schemă, investigată

Polițiștii de frontieră, de comun cu procurorii PCCOCS, anunță finalizarea investigațiilor în dosarul mașinilor introduse în Moldova prin contrabandă, pentru punerea în vânzare a pieselor, în valoare de circa 2.000.000 lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției de Frontieră.

Acestea sunt șapte la număr (de diferite modele – Porsche, Mercedes, BMW, Audi) și au fost introduse ilegal din statele Uniunii Europene, dar și din Marea Britanie. Dintre acestea, patru mașini sunt furate din Marea Britanie, iar trei au fost introduse în Moldova fără ca să figureze în registrul traversărilor frontierei (aspect care și el face obiectul investigațiilor). De asemenea, au fost stabilite și alte mijloace de transport introduse ilegal, prin aceeași metodă, iar oamenii legii urmează să stabilească locul aflării lor.

Reamintim, în același dosar, la începutul lunii mai 2024 au avut loc percheziții în cinci localități, de unde au fost ridicate atât mașini funcționale, cât și spre dezasamblare și piese spre vânzare în valoare de circa 6.000.000 lei. De asemenea, la jumătatea lunii mai autoritățile anunțau anunță încă o captură de mașini dezasamblate și piese de contrabandă, de circa 14.000.000 lei.

Acum, urmare a acestor percheziții, au fost depistate toate cele șapte automobile de contrabandă, iar Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) urmează să trimită dosarul în judecată. În dosar sunt patru învinuiți, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, inclusiv organizatorul grupului infracțional (motivat de perspectiva unui câștig rapid, deși infracțional), care între timp beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Menționăm, în privința unuia din ei Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un dosar penal anunțat public în iulie 2023 – contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Din 1 iulie, 46 de tineri vor urma stagii plătite în cadrul Aparatului Președintelui, Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, ministerelor și altor autorități publice

Din 1 iulie, 46 de tineri vor urma stagii plătite în cadrul Aparatului Președintelui, Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, ministerelor și altor autorități publice. Persoanele selectate au participat, astăzi, la evenimentul de deschidere a celei de-a doua ediții a Programului de stagii plătite în serviciului public, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului.

Secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici, a apreciat interesul stagiarilor selectați și a menționat că tinerii sunt bineveniți în administrația publică, pentru că aceștia au competențele și abilitățile necesare, dar și aduc un suflu nou în sistem. Oficiala a mai subliniat că tinerii au posibilitatea să contribuie la construirea Europei acasă, să vadă din interior cum au loc negocierile cu Uniunea Europeană și să urmărească întregul proces de aderare la blocul comunitar. 

„La baza integrării europene este serviciul public, de competențele și capacitățile administrației publice depinde foarte mult progresul Republicii Moldova pe calea integrării europene”, a declarat Ana Calinici. 

Stagiarii selectați în cadrul programului lansat de Guvern vor primi o bursă lunară neimpozabilă de 3000 de lei. După desfășurarea stagiului cu o durată de 480 de ore și obținerea calificativului „foarte bine”, aceștia vor putea fi angajați fără concurs sau plasați în corpul de rezervă al stagiarilor, pe o perioadă de 12 luni de la eliberarea certificatului de stagiu.

Totodată, 65 de tineri vor urma programul de stagii lansat de Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

O fetiță de 7 ani a ajuns în topul celor mai bogați vloggeri de pe YouTube, conform Forbes
Articolul anterior
Se anunță scumpiri la transportul raional și interraional de pasageri
Articolul următor