O cetăţeană a Marii Britanii şi Republicii Moldova, Marina Vasilieva, a rugat-o pe preşedintele Maia Sandu să asigure „respectarea legii în cazul decesului mătuşii sale, Marietta Reabţeva”.
Ea a declarat luni, la o conferinţă de presă susţinută la Infotag, că „nu încearcă în niciun caz să substituie activitatea anchetatorilor profesionişti şi imparţialitatea sistemului judecătoresc”.
„În privinţa decesului rude şi acum, câţiva ani mai târziu (din octombrie 2018), rămân multe întrebări. Organele de drept nu se grăbesc să le dea răspunsuri şi chiar frânează în mod deliberat ancheta.
Mătuşa mea s-a stins din viaţă pe 4 octombrie, după ce a semnat un acord de întreţinere pe viaţă cu medicul ei de familie.
Documentul nu presupunea numai îngrijirea atentă din partea medicului, ci şi transferul către acesta a dreptului de proprietate asupra apartamentului de la Botanica”, a spus Vasilieva.
Potrivit acesteia, s-a aflat că, cu opt zile înainte de moarte, femeia a orbit şi, de asemenea, a fost diagnosticată cu cancer în stadiu inoperabil.
„În ultimele luni, de ea a avut grijă acel medic şi ce i-a administrat în condiţiile acestor diagnosticuri nu se ştie. De asemenea, nu se ştie cât de adecvată a fost mătuşa când a semnat documentele pentru proprietatea imobiliară în favoarea unei alte persoane”, a declarat Vasilieva.
După cum a declarat avocatul Roman Stici în timpul unei conferinţe de presă, există într-adevăr multe întrebări în acest caz.
Stici a mai spus că a fost efectuată o expertiză a documentelor perfectate pentru proprietatea imobiliară, pentru a afla cât de adecvată era Marietta Reabţeva înainte de a le semna.
„Grafologul a concluzionat că documentul a fost semnat „în circumstanţe neobişnuite”. Ne-ar plăcea ca specialistul în scris de mână să ne explice în instanţă ce vrea să spună prin această formulare”, a spus avocatul.
Avocatul consideră că este foarte important să se ia o decizie corectă în acest caz.
„Acest poate crea un precedent. Avem sute de bătrâni singuri. Rudele lor sunt în străinătate, nu sunt întotdeauna în apropiere. Câţi pot deveni victime, dacă acest medic, la mai bine de trei ani de la tragedia lui Reabţeva, rămâne nepedepsit şi va intra totuşi în dreptul de proprietate asupra apartamentului din capitală? Acest lucru nu poate fi permis”, a spus Stici.