O nouă destinație turistică a apărut în Moldova, grație suportului USAID

Satul Căpriana dispune acum de mai multe destinații turistice, după ce pensiunea „CUIB” și-a deschis ușile. Lansarea unei noi unități de cazare în satul Căpriana, raionul Strășeni va impulsiona dezvoltarea regiunii Codru, din centrul țării și va fortifica eforturile tur-operatorilor locali de a colabora și de a oferi servicii turistice complete.

O nouă destinație turistică a apărut în R. Moldova

Pensiunea este visul lui Vitalie Răilean, care provine dintr-o familie care a lucrat toată viața în domeniul HoReCa. Iar după mai mulți petrecuți în străinătate a decis să revină la „cuibul părintesc” fiind motivat să continue tradițiile familiei și să-și deschidă propria pensiune. Construcțiile unității de cazare au început in pandemie, când membrii familiei au rămas fără muncă.

Lansată în ajunul sărbătorilor de iarnă, pensiunea este amplasată într-o localitate liniștită, cu peisaje idilice, in apropiere de una dintre cele mai vechi mănăstiri din țară – Mănăstirea Căpriana.

Vitalie Răilean, proprietar: „Noi o să ne străduim să dezvoltăm în această zonă turismul, să oferim oaspeților noștri dragoste sufletească, bucate gustoase, deservire bună astfel încât fiecare dintre oaspeți să se simtă ca la mama acasă. Le mulțumesc partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul oferit și pentru dezvoltarea sectorului turismului în Republica Moldova și sperăm că vom mai avea ocazia să colaborăm.”

Lansarea coincide cu încheierea Activității de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA), un proiect EDGE în Moldova, finanțat de USAID, care a avut ca obiective afirmarea și menținerea Republicii Moldova pe harta globală ca o destinație turistică autentică, dezvoltarea infrastructurii și a produsului turistic.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID Moldova: „Știm cu toții că ospitalitatea este un aspect esențial a culturii moldovenilor, iar turismul are un rol important în dezvoltarea unei țări. Republica Moldova poate demonstra Europei și lumii întregi cât de minunată este această ospitalitate, iar astăzi se mai adaugă încă o pensiune în cadrul acestui sector în plină dezvoltare. Crearea acestui loc, unde familiile, prietenii pot să se întâlnească, să se reîntoarcă de peste hotare sau din alte regiuni ale Republicii Moldova, este ceva foarte important. Această idee se regăsește în inimile a multor moldoveni de aici și de peste hotare și cred că este foarte important să reflectăm și să înțelegem importanța acestor inițiative în special acum, când se încheie proiectul care a oferit suport pentru industria ușoară și turism și a asigurat tranziția spre alte inițiative ale USAID.”

Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Culturii: Toată această investiție este importantă din perspectiva, unu, a dezvoltării destinațiilor turistice din Republica Moldova, doi, din perspectiva susținerii afacerilor locale, trei, din perspectiva faptului că produsul turistic național trebuie mult mai bine dezvoltat”. La sfârşitul lui 2021, Ministerul Culturii și Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA) au semnat un acord de parteneriat în scopul dezvoltării sectorului turismului, iar Ministerul s-a angajat să vină cu mai multe acţiuni de promovare şi dezvoltare a turismului în Republica Moldova. Este important să-i motivăm și susținem pe toți cei care vor să investească în dezvoltarea afacerilor în domeniul turismului, să consolidăm produsul turistic național, să promovăm Republica Moldova ca destinație turistică competitivă și autentică. Suportul strategic oferit de USAID vine să consolideze eforturile Guvernului Republicii Moldova de a susține dezvoltarea turismului și de a asigura dezvoltarea comunităților locale prin valorificarea resurselor turistice”.

Natalia Țurcanu, director executiv Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM): „Cu emoții ne uităm la ceea ce se întâmplă, la aceste inițiative frumoase. Deși trăim niște vremuri mai incerte, faptul că ei au avut această dârzenie și curaj de a face asemenea investiții, într-o localitate cu un potențial nevalorificat pe plan turistic, demonstrează că se poate. Orice se poate atunci când este voință, este motivație care vine din interior. Cu siguranță aici toți se vor simți ca acasă, pentru că simțim deja căldura acestui loc.”

Pensiunea „CUIB” este beneficiară a Activității de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA), un proiect EDGE în Moldova, finanțat de USAID și a fost inclusă în programul de granturi pentru susținerea IMM-urilor. Astfel, au beneficiat de o pompă de căldură, de mobilier pentru camerele de hotel și a fost dotată cu 8 biciclete, pentru a diversifica oferta de turism de aventură din regiune și pentru a conecta pensiunea cu alte pensiuni susținute de USAID din regiune.

S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete: Scria zilnic în el, chiar dacă era obosită

Regina Elisabeta, care a murit la vârsta de 96 de ani pe 8 septembrie 2022, a avut un jurnal secret. Regretata suverană scris ultima dată în jurnal cu doar două zile înainte de moarte, a spus autorul Robert Hardman, în versiunea actualizată a cărții sale, „Charles III: New King. New Court. The Inside Story”, publicată pe 7 noiembrie, scrie evz.ro.

„Edward a venit să mă vadă”, ar fi fost ultimele cuvinte ale reginei, conform lui Hardman. Este vorba despre Sir Edward Young, secretarul privat al Reginei, care o ajuta să organizeze ceremonia de învestire a miniștrilor noului prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss. Numirea lui Truss, pe 6 septembrie, avea să fie ultimul angajament oficial al suveranei.„Se pare că încă scria în jurnal la Balmoral cu două zile înainte de moarte”, a scris Hardman.„Ultima sa însemnare era la fel de factuală și practică, la fel ca întotdeauna”.

Jurnalul Reginei Elisabeta era un registru al evenimentelor care aveau loc în zilele sale aglomerate. Suverana ar fi spus înainte să moară că n-a avut timp să noteze lucruri foarte personale sau conversații, ci doar evenimente importante. „Nu am timp să notez conversații, doar evenimente”, ar fi spus regina, conform unor surse.

Scria zilnic în jurnal, chiar dacă era obosită

Un fost membru al casei regale a declarat în 2019 că regina scria în jurnal cu un stilou cu cerneală neagră și că fiecare jurnal era marcat cu monograma sa regală și numerotat cu cifre romane. Suverana scria în jurnalul său în fiecare seară „indiferent cât de târziu era sau cât de obosită se simțea”, a spus fostul membru al casei regale. „Era o datorie de neocolit, și scria la birou, niciodată în pat”.

Și Regele Charles are un jurnal, dar „nu mai scrie jurnale narative extinse ca înainte”, a spus un curtean de rang înalt pentru Hardman.

Silviu Prigoană s-ar fi despărțit de soție înainte să moară

Dan Diaconescu a dezvăluit, în cadrul unei emisiuni, că Silviu Prigoană și soția sa, Mihaela, s-ar fi despărțit. Fostul patron de la OTV a explicat ce s-a întâmplat între cei doi soți la ultima petrecere la care au participat împreună, scrie adevarul.ro.

Silviu Prigoană era căsătorit cu Mihaela Botezatu, cea alături de care își găsise liniștea după divorțul de Adriana Bahmuțeanu.

Dan Diaconescu a susținut, marți seara, în timpul emisiunii „Cancan Senzațional”, în timp ce discuta cu Adriana Bahmuțeanu, că Silviu Prigoană s-ar fi despărțit de soția sa.

Ultima mea întâlnire cu el a fost la Palatul Snagov, la nunta lui Horia Ivanovici. Și acolo era și Silviu Prigoană. Ne-am văzut, ne-am îmbrățișat, ne-am salutat. La masa unde el fusese alocat era și doamna Mihaela. Iar el voia să stea la masa mea. Și l-am întrebat: «Silviu, dar tu nu ești la masă cu soția ta?». Și el mi-a zis: «Dacă-ți spun ce mi-a făcut Horia! Eu nu mai sunt împreună cu Mihaela și Horia ne-a invitat separat și ne-a așezat la aceeași masă»”, a povestit Dan Diaconescu la Cancan Senzațional.

Adriana Bahmuțeană a vorbit și ea despre acest lucru. „Nu știu ce să spun exact. M-am întâlnit cu femeia aceasta doar de câteva ori, întâmplător, la mall. Am vorbit cu ea câteva minute. Nu am nimic cu femeia, să fie sănătoasă! Nu am nimic împotriva ei. Ba din contra, acum, în vacanța copiilor, le-am dat procură să meargă cu copiii în Italia. Acum o săptămână, la sfârșitul lui octombrie”, a spus și Adriana Bahmuțeanu.

Cifre dramatice: Sute de copii au fost omorâți de la începutul războiului din Ucraina, iar circa 10.000 au fost deportați în Rusia

589 de copii ucraineni au fost omorâți de la începutul invaziei ruse în Ucraina din 24 februarie 2022. Alți 1681 de copii au fost răniți, iar peste 9000 de copii au fost deportați sau strămutați forțat de pe teritoriul Ucrainei de la începutul invaziei. Datele au fost prezentate de reprezentantul Statului Major Coordonator al Ucrainei privind tratamentul față de prizonierii de război, Petro Iațenko, în cadrul dezbaterilor publice la tema „Care este soarta copiilor ucraineni deportați în Rusia, după decizia Tribunalului de la Haga?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit oficialului ucrainean, autoritățile de la Kiev, în parteneriat cu instituțiile internaționale, au reușit readucerea în familii a 1007 copii ucraineni strămutați ilegal din Ucraina.

Potrivit reprezentantului Statului Major Coordonator al Ucrainei privind tratamentul față de prizonierii de război, de la începutul invaziei ruse în țara vecină 589 de copii ucraineni au fost omorâți, iar 9546 au fost preluați forțat din familiile ucrainene și deportați în Rusia.

„1681 de copii au fost răniți de la 24 februarie 2022. De asemenea, datele Procuraturii Generale a Ucrainei arată că 589 copii au murit de la începutul invaziei la scară largă. De asemenea, numărul de cazuri cunoscute de deportări sau de strămutare forțată a copiilor este de 9 546. 1007 copii au fost readuși acasă din deportate. Noi am reușit să salvăm peste 1000 de copii. Este un subiect foarte sensibil pentru noi. Ong-urile ucrainene și avocatul pentru drepturile copilului depun eforturi pentru a asigura reîntregirea familiilor și pentru a-i primi pe copiii ucraineni înapoi din prizonieratul rus”, a spus reprezentantul Statului Major Coordonator al Ucrainei privind tratamentul față de prizonierii de război, Petro Iațenko.

Potrivit oficialului ucrainean, singura modalitate de a combate fenomenul barbar de deportare și de strămutare forțată a copiilor ucraineni este încetarea războiului și retragerea completă a armatei ruse de pe teritoriul ucrainean. Petro Iațenko face apel la solidaritatea tuturor statelor lumii și spune că dacă Ucraina nu va fi sprijinită în fața agresiunii ruse, războiul s-ar putea extinde, vizând și alte state.

„Statul care a comis invazia trebuie obligat să se întoarcă pe teritoriul său și să respecte acordurile internaționale semnate anterior. E vorba de acordurile care prevăd integritatea teritorială a Ucrainei. Înțeleg că acum acest subiect pare de domeniul fantasticului, dar subiectul deportărilor, prizonierilor, torturii, genocidului, nu trebuie să-și aibă locul în Europa secolului 21. Se pare că sistemul dreptului umanitar internațional a clacat și noi vedem asta. Toate țările lumii trebuie să înțeleagă că invazia din Ucraina este o tentativă de a distruge sistemul de securitate din întreaga lume. Dacă nu vom fi susținuți de celelalte state ale lumii, Ucraina se una singură nu se va descurca. Am văzut că președintele Vladimir Putin a vizitat Mongolia unde a fost semnat un acord, acolo Putin trebuia arestat, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a mai spus Petro Iațenko.

Reprezentantul Statului Major Coordonator al Ucrainei privind tratamentul față de prizonierii de război spune că Organizația Națiunilor Unite trebuie să fie mai vocală în raport cu crimele de război comise de Rusia. Potrivit oficialului ucrainean, Rusia nu-și dorește doar ocuparea teritoriilor ucrainene, ci distrugerea identității poporului ucrainean.

„Rusia continuă să țină copiii ucraineni în izolare informațională și comite un genocid în raport cu poporul ucrainean. Pentru copiii care se întorc acasă din prizonieratul rus noi avem programe speciale de reabilitare și reintegrare. 161 copii s-au aflat în Centrul pentru Protejarea Drepturilor Copilului, psihologii lucrează cu acești copiii și-i ajută să se reintegreze în societatea ucraineană. Rusia nu încearcă doar să ne ocupe teritoriile, Rusia încearcă să ne distrugă cultura și identitatea. Este un genocid. Rusia încearcă să reeduce copiii din teritoriile temporar ocupate. Este o crimă groaznică de război. Noi trebuie să fim uniți, Ucraina nu trebuie izolată. Dacă Ucraina nu se va descurca cu invazia rusă, această problemă poate viza și alte țări. Toate țările lumii trebuie să ne ajute și astfel se ajută pe ele însele. Copiii ucraineni trebuie să se întoarcă acasă, în familiile lor, la limba și cultura lor. Ucraina are nevoie de cât mai multe acte oficiale confirmative ale acestor crime, avem nevoie de mediatizarea acestor cazuri, reprezentanții ONU trebuie să vorbească despre asta”, a punctat oficialul ucrainean.

Dezbaterea publică la tema „Care este soarta copiilor ucraineni deportați în Rusia, după decizia Tribunalului de la Haga?” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Moldova va renunţa la radioul FM şi va trece la radioul digital DAB+
Articolul anterior
Cum profită escrocii de pe urma soldaților dispăruți
Articolul următor