O nouă grădiniță își deschide ușile din toamnă într-o suburbie a capitalei. Va avea 14 grupe și va primi 320 de copii

Grădinița din Sîngera își deschide, din această toamnă, ușile și urmează să primească prima promoție de copii. Instituția are o capacitate de 320 de locuri, iar activitatea educațională va fi organizată în 14 grupe. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei, Ion Ceban, pe rețele.

Foto: Facebook / Ion Ceban

„În ultimii 3 ani, Primăria Chișinău a investit, împreună cu Primăria Sîngera, enorm pentru a finaliza lucrările la una din cele mai mari grădinițe.
În perioada 2019-2022, investiția Primăriei Chișinău în cadrul acestui proiect a fost de peste 20 de milioane de lei, iar a Primăriei Sîngera – de aproximativ 11,7 milioane de lei.
Pentru anul 2023, Primăria Chișinău a preconizat investiții la noua grădiniță din Sîngera, de peste 6 milioane de lei, iar primăria locală, până în luna iulie, a executat lucrări de aproximativ 870 de mii de lei.
La construcția grădiniței s-a ținut cont de cele mai înalte standarde de calitate.
De exemplu, pentru acoperirea podelelor din grupe a fost folosit linoleumul medical, care are capacități antibacteriene și antifungice.În fiecare din cele 14 grupe au fost amenajate blocuri sanitare dotate cu utilaj modern și confortabil pentru copii.
Grădinița va avea o sală sportivă și festivă, unde pentru preșcolari vor fi organizate activitățile de dezvoltare-educare.
La construcția bucătăriei au fost respectate toate standardele de calitate, iar în încăpere a fost montat un sistem de ventilare performant.
De asemenea, grădinița va avea propria spălătorie și uscătorie, unde vor fi montate echipamente moderne și economicoase.
În complex a fost construită și o cazangerie separată, dotată cu o centrală pentru generarea căldurii și două boilere cu o capacitate totală de două tone de apă.
În prezent, pe teritoriul instituției preșcolare se desfășoară lucrări de construcție a pavilioanelor și de amenajare a terenurilor de joacă.
De asemenea, din bugetul municipal au fost alocate surse pentru dotarea noii grădinițe cu mobilierul necesar. În total, în anii 2020-2022, Primăria Chișinău a investit în proiectele de construcție, extindere și reparație a grădinițelor din suburbii peste 56 de milioane de lei”, se arată în mesaj.

Starea de alertă la Aeroportul Chișinău: Cineva a activat intenționat butonul antiincendiu de la etajul 2

Un semnal de alertă de incendiu ar fi pornit intenționat Aeroportul Chișinău la de către persoane necunoscute care ar fi activat butonul antiincendiu la etajul 2 al zonei sterile. Starea de alertă a fost anulată, iar oamenii legii interprind măsuri speciale de investigații pentru a identifica făptașul, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Pompierii au intervenit ĭn urma declanşării alertei de incendiu la Aeroportul Internaţional Chişinău

Ĭn dimineaţa zilei de 10 ianuarie 2025, pompierii IGSU au fost solicitaţi la Aeroportul Internaţional Chişinău, după ce Serviciul 112 a fost anunţat despre declanşarea sistemului de alarmă la incendiu. Apelul a fost recepţionat la ora 8 :40. La faţa locului au fost îndreptate 3 echipe de salvatori. Angajaţii IGSU urmează să meargă în recunoaştere pentru a stabili dacă există vreo o sursă de aprindere, care la moment nu a fost confirmată. Toate persoanele din interiorul Aeroportului au fost evacuate.

Circumstanţele urmează a fi stabilite pe parcurs. În urma situaţiei nimeni nu a avut de suferit.

La ora 09:02, ĭn urma, cercetărilor efectuate de specialişti la faţa locului nu a fost confirmată nici o sursă de aprindere., anunță IGSU.

Până în 2030 va fi dublat numărul de poduri peste Prut

A fost desemnată compania care va elabora Studiului de Fezabilitate pentru patru poduri rutiere noi peste Prut, a anunțat secretarul de stat la ministerul Transporturilor de la București, Irinel Ionel Scrioșteanu, transmite IPN.

Este vorba de podul nou Costești – Stânca al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Botoșani și al raionului Rîșcani.

Podul nou Leova – Bumbăta al cărui amplasament va fi localizat în estul României, la nivelul județului Vaslui și în sud-vestul Republicii Moldova, raionului Leova.

Podul nou Leca – Falciu al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Vaslui și al raionului Cantemir.

Totodată, podul nou Bărboieni – Răducăneni al cărui amplasament este localizat în estul României, la nivelul județului Iași și în vestul Republicii Moldova, la nivelul raionului Nisporeni.

Până în anul 2030 ministerul român menționează că va fi dublat numărul podurilor rutiere existente.

Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri peste Prut este de puțin peste un milion de lei românești fără TVA, pentru fiecare lot în parte, iar sursa de finanțare este asigurată de la bugetul statului român. Termenul de elaborare a Studiului de Fezabilitate este de 12 luni.

Potrivit autorităților construcția acestor poduri peste Prut va duce la eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei, creșterea capacității de transport dintre cele două țări, realizarea conectivității Republicii Moldova cu rețelele europene de transport TEN-T și fluidizarea fluxului de transport mărfuri cu camioanele ce trebuie operate în Portul Constanța.

De astăzi lumina și căldura sunt mai scumpe

Consumatorii vor achita începând cu ziua de astăzi mai mult pentru energia electrică și pentru energia termică. Hotărârile ANRE cu privire la majorarea tarifelor au fost publicate în Monitorul Oficial, transmite IPN.

UPD 11.00 – În știrea inițială s-a strecurat o eroare tehnică: au fost indicate aceleași tarife pentru ambii furnizori de energie electrică. IPN își cere scuze pentru această confuzie. Precizăm că noile tarife pentru consumatorii Premier Energy sunt următoarele:

Pe 3 ianuarie, pentru „Premier Energy” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA, în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 3,02 lei/kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,26 lei/kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,29 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV);

– 3,51 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

– 4,10 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Pentru „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA:  

– 3,10 lei /kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,34 lei /kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,64 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

-4,68 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Tot de astăzi intră în vigoare noul tarif pentru consumul de agent termic. Tariful pentru energia termică livrată de către SA „Termoelectrica” va constitui 2 510 lei /Gcal (+38%). Tariful pentru energia termică livrată de „CET Nord” va fi de 2 126 lei /Gcal (+17%).

În cazul „Comgaz-Plus”, tariful pentru termie va fi de 3 603 lei /Gcal (+1%). Consumatorii „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” vor achita un tarif de 3 222 lei /Gcal (+12%).

Vladimir Zelenski: Oriunde continuă ocupaţia rusă, persistă violenţa şi umilirea oamenilor. Nu putem lăsa niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie
Articolul anterior
„Am trăit două șocuri. Copilul a fost diagnosticat cu autism, iar soțul țintuit la pat după un accident”. Povestea unei moldovence, stabilită în Irlanda
Articolul următor