O pictoriță din R. Moldova și-a expus lucrările la București

La Galeriile FormArt din București a fost vernisată zilele acestea o expoziție de pictură cu genericul „Poem” a artistului plastic Galina Vieru, informează MOLDPRES.

Artista și-a propus să ducă peste Prut – Albastrul de Moldova, prin profunzimile culorii și prin vers. Acest simbol reflectat deja de un deceniu în creația Galinei, cuprinde în sine esența, simbolistica și esteticul arhitecturii vernaculare, cât și legătura spirituală a universului uman cu Dumnezeu.Solicitată de agenție, Galina Vieru a menționat că aceasta este a doua ei expoziție la București și a expus pe simeze 35 de lucrări. „Cu toate că prima expoziție la București am vernisat-o în 2014, acum a fost absolut altceva. Am trăit acele momente pe care mi le-am dorit cu ardoare, la intensitate maximă. Am simțit atât de multă căldură, seninătate, bucurie, care cred eu că se numește… dragoste. M-am simțit mai mult decât acasă. Și acum trec prin mine fiorii acestui vernisaj, care m-au umplut de motivație și vise noi. Datorită sutelor de felicitări și desigur datorită celor prezenți la vernisaj, am obținut o nouă pereche de aripi, dar și după multă muncă, recunosc”, a mai spus autoarea.La vernisaj au luat cuvântul Magda Mihailescu, curatorul expoziției, Marius Tița, jurnalist și critic de artă și omul de afaceri Ion Sturza, care prin discursul său a subliniat rolul artistei în societate și în calitate de activist civic, care promovează valorile naționale și europene. La eveniment au fost prezenți artiști, jurnaliști, oameni de afaceri, iubitori de artă și familia artistei.„Galina Vieru nu este doar un pictor, un poet, este un activist civic foarte important pentru Republica Moldova. Este foarte activă pe rețelele de socializare, are foarte multe expoziții și este un mesager al Patriei noastre, al Republicii Moldova, al tot ce se numește Român într-un sens mai larg și nu în ultimul rând – un mesager al femeilor”, a subliniat Ion Sturza.Iar jurnalistul și criticul de artă Marius Tița a spus că de câte ori citește poeziile Galinei parcă vede o pictură. „Este foarte multă sugestie vizuală puternic cromatică. Ea pornește de la marile gânduri, ajungând la actualități, idealuri și realitate”, a constatat Marius Tița.

În cadrul vernisajului s-a vorbit despre importanța artei în viața societății de azi, despre rolul psihologic al culorii în gândirea umană, despre frumos. S-au citit poeme, iar Galina Vieru în discursul său a accentuat nuanțele identității noastre și importanța apropierii celor două maluri de Prut. Vernisajul a avut loc chiar de ziua ei de naștere, zi în care Bucureștiul a îmbrățișat-o mai cald ca niciodată, primind cu deschidere și aplauze expoziția „Poem”. Pictorița a vernisat prima expoziție personală la București în 2014, cu titlul „Cerul casei mele”.Născută în 1983 în satul Puțintei, raionul Orhei, Galina Vieru a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (2000-2005). A urmat studii de masterat la aceeași instituție (2005-2006). Este deținătoare a numeroase premii naționale și internaționale, unul dintre care este cel al Asociației Culturale „Andromeda” pentru promovarea artelor frumoase.Expoziția va fi deschisă până la 2 iunie.

Ploi puternice, inclusiv cu grindină, și astăzi în R. Moldova

Meteorologii anunță pentru ziua de joi, 13 iunie, „o nouă serie de instabilitate atmosferică” în R. Moldova.

Astăzi sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice, izolat puternice și cu pericol iminent de grindină.

Temperaturile vor coborî ușor și vor oscila între +22..+27°C.

Accident tragic în Capitală: Șoferul unui Mercedes a murit, după ce s-a izbit într-o altă mașină

Acum o oră, Poliția a fost sesizată despre producerea unui gravaccident rutier pe bd. Dacia din capitală.

La fața locului polițiștii au stabilit preliminar că un Mercedes, a ieșit pe contrasens și s-a ciocnit cu un Ford.

În urma impactului, șoferul Mercedesului de 53 de ani a decedat pe loc.

Poliția a pornit un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Fiți prudenți la drum, o secundă poate lua totul.

Mai multe organizații obștești îndeamnă cetățenii să lupte împreună cu propaganda rusească

Asociația Veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tighina” îndeamnă cetățenii să lupte împreună cu propaganda rusească promovată de către unii politicieni din țară și a chemat cetățenii să aleagă calea europeană la referendumul din 20 octombrie.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele asociației, Anatolie Caraman, a remarcat că după 2 ani de rezistență, rezervele umane și tehnice în Ucraina practic s-au epuizat, iar populația este demoralizată și obosită. Schimbările din Ucraina pun și Moldova într-o situație complicată, creând o stare de neîncredere în ziua de mâine. Dacă nu rezistă Ucraina, și Moldova va deveni prada Moscovei, potrivit albasat.md.

Anatolie Caraman a chemat toți oamenii de bună credință să se implice în procesul de contracarare a propagandei rusești, explicând celor dezorientați și mințiți că populația de aici poate trăi mai bine doar în componența civilizației occidentale. El a adăugat că cea mai scurtă cale spre UE și securitatea colectivă se poate face prin adevărul istoric de reîntregire cu Țara-mamă.

„Tiras-Tighina” cere Serviciului de Informații și Securitate să acționeze ferm pentru neutralizarea tuturor forțelor destabilizatoare, extremiste create de spionajul rusesc. Poliția și Procuratura să neutralizeze persoanele care se manifestă necenzurat pe Tik-Tok în favoarea oligarhului fugar Ilan Șor și influențează negativ educația copiilor. În acest sens, Asociația intenționează să transmită instituțiilor respective un pachet de materiale colectate.

Alexandru Banari, membru al Consiliului de administrare și juristul asociației, a spus că guvernarea a întârziat cu luarea măsurilor împotriva „trădătorilor care subminau politica statului moldovenesc”, care trădează interesele naționale și pun mai presus interesele de grup și de partid. El a îndemnat organizațiile obștești de veterani să se pronunțe în mod deschis până la referendum, dacă susțin sau nu plebiscitul.

Președintele Asociației Traco-Geții, Vasile Nastas, a declarat că asociația pe care o reprezintă susține cursul european, cu dorința de a ajunge în UE prin România. În opinia sa, de-a lungul anilor, mai mulți trădători care au fost la conducere au infiltrat în organele statului și conducerii Armatei Naționale alți trădători. Asociația condamnă trădătorii și vrea ca statul Republica Moldova să condamne trădătorii. Printre trădători l-a numit și pe ex-președintele Igor Dodon, despre care a spus că mergea la Moscova și „se sfătuia acolo”.

Președintele Asociației de cultură și drept „Transnistria”, Anatol Croitoru, a spus că membrii asociației susțin aderarea țării la Uniunea Europeană. „Pe 20 octombrie vom participa activ pentru susținerea referendumului european, să aducem țara noastră în marea familie europeană”, a declarat Anatol Croitoru.

Președinta Asociației Veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tighina”, Filiala Europeană, Ludmila Bălțatu, a îndemnat toți basarabenii să fie uniți, iar drumul pe care se îndreaptă să ducă spre Europa, spre Țara Românească și un viitor mai bun.

Un medic ginecolog din Chișinău, condamnat pentru malpraxis și lăsat fără dreptul de a activa. Nu i-a făcut cezariană unei gravide și a extras copilul cu o ventuză, rănindu-l grav
Articolul anterior
Locuitorii din raioanele Drochia, Căușeni și Nisporeni vor beneficia de consultații medicale gratuite
Articolul următor