O pictoriță din R. Moldova și-a expus lucrările la București

La Galeriile FormArt din București a fost vernisată zilele acestea o expoziție de pictură cu genericul „Poem” a artistului plastic Galina Vieru, informează MOLDPRES.

Artista și-a propus să ducă peste Prut – Albastrul de Moldova, prin profunzimile culorii și prin vers. Acest simbol reflectat deja de un deceniu în creația Galinei, cuprinde în sine esența, simbolistica și esteticul arhitecturii vernaculare, cât și legătura spirituală a universului uman cu Dumnezeu.Solicitată de agenție, Galina Vieru a menționat că aceasta este a doua ei expoziție la București și a expus pe simeze 35 de lucrări. „Cu toate că prima expoziție la București am vernisat-o în 2014, acum a fost absolut altceva. Am trăit acele momente pe care mi le-am dorit cu ardoare, la intensitate maximă. Am simțit atât de multă căldură, seninătate, bucurie, care cred eu că se numește… dragoste. M-am simțit mai mult decât acasă. Și acum trec prin mine fiorii acestui vernisaj, care m-au umplut de motivație și vise noi. Datorită sutelor de felicitări și desigur datorită celor prezenți la vernisaj, am obținut o nouă pereche de aripi, dar și după multă muncă, recunosc”, a mai spus autoarea.La vernisaj au luat cuvântul Magda Mihailescu, curatorul expoziției, Marius Tița, jurnalist și critic de artă și omul de afaceri Ion Sturza, care prin discursul său a subliniat rolul artistei în societate și în calitate de activist civic, care promovează valorile naționale și europene. La eveniment au fost prezenți artiști, jurnaliști, oameni de afaceri, iubitori de artă și familia artistei.„Galina Vieru nu este doar un pictor, un poet, este un activist civic foarte important pentru Republica Moldova. Este foarte activă pe rețelele de socializare, are foarte multe expoziții și este un mesager al Patriei noastre, al Republicii Moldova, al tot ce se numește Român într-un sens mai larg și nu în ultimul rând – un mesager al femeilor”, a subliniat Ion Sturza.Iar jurnalistul și criticul de artă Marius Tița a spus că de câte ori citește poeziile Galinei parcă vede o pictură. „Este foarte multă sugestie vizuală puternic cromatică. Ea pornește de la marile gânduri, ajungând la actualități, idealuri și realitate”, a constatat Marius Tița.

În cadrul vernisajului s-a vorbit despre importanța artei în viața societății de azi, despre rolul psihologic al culorii în gândirea umană, despre frumos. S-au citit poeme, iar Galina Vieru în discursul său a accentuat nuanțele identității noastre și importanța apropierii celor două maluri de Prut. Vernisajul a avut loc chiar de ziua ei de naștere, zi în care Bucureștiul a îmbrățișat-o mai cald ca niciodată, primind cu deschidere și aplauze expoziția „Poem”. Pictorița a vernisat prima expoziție personală la București în 2014, cu titlul „Cerul casei mele”.Născută în 1983 în satul Puțintei, raionul Orhei, Galina Vieru a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (2000-2005). A urmat studii de masterat la aceeași instituție (2005-2006). Este deținătoare a numeroase premii naționale și internaționale, unul dintre care este cel al Asociației Culturale „Andromeda” pentru promovarea artelor frumoase.Expoziția va fi deschisă până la 2 iunie.

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Preşedintele Columbiei interzice coridele

Președintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura națională, potrivit agenției AFP citate de g4media.ro.

În fața unei mulțimi adunate în arena de tauri din centrul orașului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită „No more Olé”, menită să pună capăt, potrivit lui Petro, „dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment.

„Cultura, și cu atât mai puțin justiția, nu poate spune că este o cultură să ucizi ființe simțitoare, ființe vii, de plăcere”, a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curții Constituționale din 2018 care a permis luptele cu tauri în orașele și satele cu tradiție taurină.

Columbia se alătură astfel listei țărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

În Ecuador, Franța, Mexic, Peru, Portugalia, Spania și Venezuela se organizează încă lupte cu tauri.

Se modifică regulile de intrare în Israel

Începând cu data de  1 august curent, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, scrie stiripesurse.md.

Astfel, Statul Israel pune în aplicare sistemul ETA-IL https://israel-entry.piba.gov.il/ de verificare prealabilă și pre aprobare a intrării și șederii în Israel a cetățenilor străini. Până la 1 august,  sistemul are caracter pilot, iar odată cu prima zi a lunii august, va funcționa ca sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini care doresc să viziteze Statul Israel cu diverse scopuri.

Potrivit autorităților israeliene, cetățenii străini ai statelor cu regim fără de viză nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile.

În perioada proiectului pilot, adică până la data de 1 august, aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar după – verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 de lei moldovenești.

Un medic ginecolog din Chișinău, condamnat pentru malpraxis și lăsat fără dreptul de a activa. Nu i-a făcut cezariană unei gravide și a extras copilul cu o ventuză, rănindu-l grav
Articolul anterior
Locuitorii din raioanele Drochia, Căușeni și Nisporeni vor beneficia de consultații medicale gratuite
Articolul următor