O refugiată din Ucraina și-a văzut obiectele din casă furate cu tancul de ruși

O refugiată ucraineancă, aflată acum în Marea Britanie, a spus că și-a recunoscut obiectele din casa ei din Ucraina, într-o poză publicată după ce rușii au făcut noi cuceriri în estul țării, care par să fi fost furate de soldații invadatori și transportate pe un tanc, scrie BBC.

Alina Koreniuk a spus că o cutie care apare în poză conține un boiler nou pe care ucraineanca l-a cumpărat cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului, dar pe care nu a mai apucat să îl monteze, transmite Radio Chișinău.

Koreniuk și copiii ei au părăsit Ucraina pe 8 aprilie și au fost primiți de o familie din Marea Britanie care locuiește în Nottinghamshire.

Poza a fost făcută în a doua parte a lunii mai și arată un tanc rusesc care traversează o zonă rezidențială recent bombardată din Popasna, oraș din regiunea Lugansk cucerit de ruși pe 8 aprilie.

Mulți ucraineni care locuiau în zone ocupate de ruși s-au plâns că le-au fost furate obiectele din casă. Când s-au retras de la Cernobîl, soldații ruși ar fi luat cu ei diverse obiecte mai mult sau mai puțin valoroase, cum ar fi computere, ceainice sau aparate de cafea, mai târziu ucrainenii acuzându-i că ar fi luat chiar și material radioactiv.

Koreniuk a spus că poza a fost făcută pe o stradă aflată la doar cinci minute de locuința ei.

Soțul ucrainencei, primul care a observat obiectele furate

Primul care a remarcat obiectele furate a fost soțul femeii. „El a spus: Vezi ceva ciudat la această poză? M-a întrebat dacă am văzut ceea ce a văzut el în [poză]”, a povestit Koreniuk.

În afară de boiler, alte obiecte de pe tanc includ o față de masă din casa de vară a familiei, cearceafuri cu personaje Disney pentru copii și o pătură roșie, a spus femeia.

Cuvertura de pat a fost folosită pentru a ascunde ceva, a adăugat Koreniuk, care crede că sub ea se afla probabil un televizor sau alte aparate electronice care au fost lăsate în urmă de familia ei atunci când au fost obligați să își abadoneze casa.

Koreniuk nu a fost surprinsă de ce a văzut în poză. „Reacția noastră a fost că vor fura orice nu au distrus. Ne așteptam ca locuințele din Popasna să fie prădate, ni s-a spus de multe ori despre asta.”

Koreniuk s-a mutat în Southwell, Nottinghamshire, cu fiicele ei de 12, respectiv 8 ani, Kristina și Olga, beneficiind de programul guvernamental britanic „Case pentru Ucraina”. Gazdele lor sunt unele dintre primele persoane care s-au înscris în acest program.

Koreniuk a fost nevoită să lase în urmă un câine când rușii au invadat

Koreniuk, ofițer de poliție și fost psiholog de copii, a plecat din Popasna împreună cu copiii ei din 24 februarie, ziua în care rușii au invadat. Bombardamentele începuseră deja în regiune.

Familia ei a luat foarte puține lucruri din casă atunci când au plecat. Mama ei a fost nevoită să lase în urmă un câine de companie, care a fost omorât între timp ori de schijele unei bombe care a explodat în preajmă ori de forțele de ocupație.

Mama, bunica și soțul ei au rămas în Ucraina, dar sunt în siguranță.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Embargoul petrolier al UE va afecta Rusia mai mult decât Europa, arată o analiză Reuters
Articolul anterior
Mesajul Maiei Sandu, de 1 iunie: ,,Avem datoria să le oferim tuturor copiilor din Moldova o copilărie fericită”
Articolul următor