O mașină de model Hyundai s-a răsturnat pe șosea, azi dimineață, pe strada Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al capitalei. La volanul mașinii se afla o șoferiță în vârsta de 36 de ani care s-a ciocnit violent cu un microbuz.




O mașină de model Hyundai s-a răsturnat pe șosea, azi dimineață, pe strada Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al capitalei. La volanul mașinii se afla o șoferiță în vârsta de 36 de ani care s-a ciocnit violent cu un microbuz.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de intensificări ale vântului pe întreg teritoriul țării.
Astfel, în perioada 14 aprilie, ora 13:00 – 15 aprilie, ora 22:00, în special pe parcursul orelor diurne, sunt prognozate intensificări ale vântului din sud-est, cu rafale ce vor atinge viteze de 15-20 m/s, transmite Știri.md.
Riscuri:
Recomandări:
În seara de Florii, interiorul bisericii Adormirii Maicii Domnului din satul Gârbova, raionul Ocnița, a fost parțial cuprins de flăcări.
Martorii cred că incendiul ar fi fost provocat fie de un scurtcircuit, fie de folosirea necorespunzătoare a sobei din lăcașul de cult, transmite Știri.md cu referire la observatorul.md.
În urma incidentului au fost deteriorate picturile murale și câteva elemente de decor din biserică.
Potrivit informaţiilor, lucrările de reparaţie în interiorul lăcaşului de cult urmează a fi efectuate în această săptămână.
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii este interzisă prin lege. Ritualul nu este susținut nici de Biserică. „Ceea ce ar trebui să ardă în conștiința și în inima fiecăruia dintre noi este flacăra Lui Hristos cel Înviat”, afirmă preotul Octavian Moșin, scrie agora.md.
Preotul Octavian Moșin, de la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău, a reiterat că acest ritual este periculos pentru sănătate.
Îmi amintesc de semenii mei, cum se aduna o cantitate enormă de anvelope. E foarte periculos când stai aproape de foc, pentru că pe mulți am văzut rănindu-se, mulți au ajuns în Noaptea de Înviere chiar la spital.
Octavian Moșin spune că acest obicei se trage, cel mai probabil, din perioada sovietică.
Oamenii de bună credință nu puteau participa la slujbă, fiind o restricționare. Acea perioadă era cumva o sărbătoare în afara sărbătorii. O altă versiune ar fi că păgânii care vin din alte culturi și religii și-au găsit locul în afara slujbei, tocmai în astfel de ruguri, care niciodată n-au fost specifice creștinismului.
Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, arderea anvelopelor prezintă riscuri semnificative pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor.
”În cadrul procesului de ardere, sunt eliberate în atmosferă zeci de substanțe chimice periculoase, printre care monoxidul de carbon, oxizii de sulf și de azot, dioxinele, furanii, metalele grele, benzenul și hidrocarburile aromatice policiclice.”