O tânără din satul Pepeni a luat patru de 10 la examenul de Bacalaureat

Anul acesta, 11 elevi din țară au luat doar note de 10 la examenul de Bacalaureat, iar unul dintre aceștia este Adriana Butcu, tânăra și-a făcut studiile la liceul „Alexandru Agapie” din satul Pepeni, raionul Sângerei.

separator
Acest lucru este unul îmbucurător în condițiile în care, se știe, învățământul de la sate se află într-un declin în ultimii ani. Profesorii cu vocație rămân tot mai puțini, tinerii specialiști nu sunt motivați să se angajeze în mediul rural. Or, succesul Adrianei se datorează și profesorilor săi și nivelului bun de pregătire a elevilor la liceul din Pepeni.

„Nu m-am așteptat să primesc 10 la toate examenele. Înainte de a afla rezultatele eram foarte îngrijorată, dar după ce le-am văzut, m-am bucurat enorm”, a declarat Adriana pentru diez.md.

Adriana a absolvit profilul umanist, prin urmare, a susțint examene la limba română, limba engleză, istorie. Familia tinerei o susține mult și se bucură de reușitele ei, proaspăta absolventă, la rândul său, se simte fericită când îi vede zâmbind.

„Mama e extrem de mândră de mine. E plăcut, pentru că zâmbește mereu și mă simt și eu bine, de parcă am făcut ceva foarte frumos.”

Vacanța de vară, Adriana o va petrece alături de familie și oamenii dragi, dar și mărindu-și bagajul de lecturi.

„Vara aceasta doresc sa mă bucur cât mai pot de prezența familiei și oamenilor dragi în viața mea, căci am impresia că studenția va face multe schimbări în cadrul acestor relații. De asemenea, aș vrea să mă odihnesc și să călătoresc puțin, combinând totul cu lectura. Din cauza examenelor, m-am axat pe romane/lucrări românești și articole legate de istorie, deci mi-aș dori mult vara aceasta să mă întorc la genul meu preferat de cărți și să îmi măresc bagajul de lecturi.”

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Proceduri noi la calcularea indemnizației pentru concediul medical
Articolul anterior
Un asfințit spectaculos surprins în Capitală. Foto!
Articolul următor