O ţară a învins tulpina Delta după ce a vaccinat 90% din populaţie

Ţara care a învins varianta Delta. Aproape 90% din populație este vaccinată, iar acum imunizează copiii peste 6 ani.

În timp ce lumea se confruntă cu valul 4 al pandemiei, alimentat de varianta Delta, mult mai contagioasă dcât cele anterioare, Chile înregistrează cel mai mic număr de cazuri de COVID-19 din martie 2020. Țara a imunizat 87% din populația eligibilă, iar de săptămâna aceasta sunt vaccinați și copiii cu vârste între 6 și 11 ani, relatază CNN.

Liliana Silva nu credea că e în pericol. Când fratele ei a venit din Germania, unde locuiește, pentru a-și vizita familia în Chile, niciunul dintre ei nu s-a simțit vulnerabil. Bărbatul făcuse carantina obligatorie de 10 zile la Santiago și nu avea simptome de COVID-19, scrie digi24.

Cu toate acestea, în mai puțin de o săptămână, părinții ei, cele trei fiice și o mătușă au fost infectați cu varianta Delta. Ea și soțul ei s-au simțit rău după câteva zile. Aproape toată lumea avea simptome ușoare, cu o durată de 2 până la 4 zile – cu excepția tatălui și a copiilor ei.

„Tatăl meu suferă de leucemie cronică; a avut pneumonie, s-a deshidratat și a fost internat în spital. Dacă nu ar fi fost vaccinat, ar fi murit”, a spus Silva.Dar copiii erau prea mici pentru a fi vaccinați și au făcut o formă mai gravă.

„Fiicele mele au avut febră mare, tuse, vărsături și dureri de cap urâte. Mi-aș fi dorit să fi fost vaccinate, mi-a fost frică tot timpul pentru ele”, a adăugat ea.

Motivele pentru care campania de vaccinare a fost un succes

De când a început imunizarea populației împotriva COVID-19, în februarie, Chile a fost lăudat la nivel internațional pentru campania de vaccinare de succes. Potrivit ultimelor rapoarte ale Ministerului Sănătății, aproape 87% dintre chilienii eligibili sunt complet vaccinați.

Țara sud-americană este, astfel, printre națiunile cu cea mai mare pondere a persoanelor imunizate din toată lume.

Această rată ridicată de vaccinare a dus la scăderea numărului de cazuri, dar Chile nu intenționează să reducă măsurile de precauție. Săptămâna trecută, guvernul a anunțat că țara va deveni una dintre puținele din lume care va aproba vaccinarea cu vaccinul chinezesc CoronaVac pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Imunizarea acestei categorii a început luni.

Fără vaccin, copiii devin vulnerabili

„Se știe că, în țările unde cea mai mare parte a populației adulte a fost imunizată, coronavirusul începe să-i vizeze pe cei care rămân vulnerabili, iar copiii se infectează mai mult, așa cum se întâmplă în Statele Unite”, spune dr. Lorena Tapia, medic pediatru și membru al comitetului de consiliere pentru vaccinuri.

„Trebuie să mergem mai departe cu imunizarea în rândul celor mai tineri”, adaugă ea.

Chile a încheiat contracte cu mai mulți producători de vaccinuri și a participat la testele clinice pentru mai multe dintre acestea, pentru a avea prioritate la achiziții.

„De la început, campania noastră s-a bazat pe avantajul de a avea un portofoliu diversificat de vaccinuri. Acest lucru ne-a permis să nu depindem de disponibilitatea unui singur furnizor, având în vedere cererea mare de vaccin anti-COVID la nivel global”, spune ministrul pentru Știință, Andrés Couve.

Această strategie, combinată cu un sistem de vaccinare bine organizat și un sistem de planificare accesibil, a permis ca procesul de vaccinare să avanseze cu puține întreruperi.

Până în prezent, Chile a primit 36 de milioane de doze pentru o populație de 19 milioane de locuitori, suficient pentru a începe deja să facă a treia doză. În fiecare săptămână, un nou grup de persoane devine eligibil – săptămâna aceasta este administrată a treia doză persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.

Chile a eradicat variola cu 27 de ani mai devreme decât restul lumii

Chilienii s-au bazat întotdeauna pe vaccinuri, iar scepticismul nu a prins rădăcini în această țară. Chile a eradicat variola cu 27 de ani mai devreme decât restul lumii și a fost a treia țară care a controlat poliomielita. Încrederea cetățenilor în vaccinuri a permis, de asemenea, reducerea semnificativă a bolilor copilăriei, ca rujeola, oreionul și rubeola.

Restricții relaxate – dar nu foarte mult

Rata de pozitivare rămâne în mod constant sub 1%, ceea ce a determinat guvernul să slăbească progresiv restricțiile – dar nu foarte mult. Interdicția de circulație după ora 22:00 a fost mutată la miezul nopții – suficient pentru a permite multor chilieni să simtă că în sfârșit au din nou libertate.

Vaccinarea a jucat un rol cheie în prevenirea unui nou val, spun experții, dar nu este suficient. De aceea, guvernul nu a ridicat încă toate restricțiile. Purtarea măștii de protecție este încă obligatorie, la fel ca distanțarea socială în locuri publice și școli. Frontierele nu sunt complet deschise, iar călătorii încă se confruntă cu restricții semnificative.

Aceste acțiuni au permis chilienilor să controleze tulpina Delta până acum. Dar cu COVID-19, incertitudinea predomină.

Medicul pediatru Lorena Tapia, subliniază, de asemenea, că în Chile 52% dintre copiii de vârstă școlară sunt supraponderali sau obezi, ceea ce crește riscul de a dezvolta forme grave de COVID. Există, de asemenea, un număr semnificativ de copii cu boli respiratorii.


Noi reguli la susținerea examenelor auto

Cadrul normativ în domeniul obținerii dreptului de a conduce vehicule și a emiterii permisului de conducere a fost modificat. Noile reguli au intrat în vigoare în data de 17 noiembrie. Potrivit Agenției Servicii Publice (ASP), odată cu aplicarea acestora, procedura de obținere a permisului de conducere pentru unele categorii de vehicule va fi simplificată și adaptată la necesitățile cetățenilor, scrie bizlaw.md.

Astfel, candidatul care deține dreptul de a conduce un vehicul cu transmisie mecanică (spre exemplu categoria B sau C) și care dorește să obțină o categorie superioară (spre exemplu: cutie mecanică, categoria C sau D), atunci când va merge la ASP să susțină examenul practic pentru o categorie superioară, va susține proba pe un autovehicul cu transmisie automată/semiautomată.

De asemenea, persoanele care au permis de conducere pentru categoria B, vor obține automat dreptul de a conduce vehicule din subcategoriile (AM/motoretă/scooter).

În același timp, persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B de cel puțin 24 luni, vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria (A1/motocicletă ușoară), fără a susține examene în acest sens la ASP, cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruirea practică în conducerea vehiculului din această subcategorie, conform unui program de formare autorizat/acreditat potrivit legislației, în cadrul unei unități de instruire specializate.

Noile reguli mai prevăd că persoana care a absolvit unitatea de instruire a conducătorilor de vehicule (adică școala auto) dovedită prin deținerea a certificatului de absolvire înscris în registrul de stat al unităților de instruire a conducătorilor de vehicule (RUICVF), are la dispoziției un an de zile de la data absolvirii pentru a susține întregul proces de examinare (atât teoria, cât și practica). În cazul în care candidatul nu se încadrează în termenul de un an de zile, acesta este obligat să facă cursuri suplimentare la școala auto. Astfel, dacă într-un an de zile candidatul nu susține proba teoretică, acesta va fi nevoit să facă cursuri suplimentare de teorie și să reia procesul din nou. În cazul în care, candidatul nu susține proba  practică, el va face cursuri suplimentare de practică și va relua procesul din nou.

Pe cine a schimbat premierul Recean în Guvern

Premierul Dorin Recean a anunțat, aseară, schimbările operate în Guvern. Dar acestea par mai mult rocade decât remanieri guvernamentale, scrie jurnal.md.

Astfel, vicepremierul Vladimir Bolea a fost mutat de la MAIA la MIDR, în locul lui Andrei Spînu, care și-a depus mandatul la 11 noiembrie. În fruntea MAIA, vine antreprenoarea Ludmila Catlabuga.Schimbările au vizat și MAI. În locul lui Adrian Efros în postul de ministru a fost numită Daniela Misail-Nichitin, care a exercitat până acum funcția de secretar de stat la MAI.Noii miniștri vor depune jurământul azi, la ora 10:00.Remanieri guvernamentale au fost cerute de președinta Maia Sandu, după victoria sa recentă în alegerile prezidențiale. Ea a spus că a auzit pretențiile cetățenilor, astfel că vor fi făcute remanieri în guvern.

Criză de muncitori în agricultură: Fermierii din țară vor să aducă angajați din Asia

Problema forței de muncă este acută în agricultură. Fermierii se plâng tot mai des de lipsa muncitorilor și, în unele cazuri, rămân cu roada pe câmp, neavând cine să o strângă. Așa s-a întâmplat cu un cultivator de roșii din raionul Anenii Noi. Tone de legume au putrezit, pentru că nu a găsit oameni care să le culeagă. Cei care dețin terenuri mai mici spun că, deși cu greu, dar se descurcă. Din această cauză, tot mai mulți fermieri se gândesc să apeleze la muncitori din Asia sau Africa, scrie tv8.md.

Imaginile pe care le vedeți au fost filmate de către un fermier din satul Șerpeni, raionul Anenii Noi. Acesta s-a plâns că a rămas cu roșiile pe câmp, în luna octombrie, din cauză că nu a găsit oameni care să le culeagă. 

„Cantitatea e mai mare, deoarece noi atunci am început a le culege. Și dacă până anul ăsta noi mai dovedeam să le ducem pe piață în stare proaspătă, anul ăsta le-am pus pe combină și le-am trimis la prelucrare, la fabrica de la Orhei și de la Budești, la suc. Nu știu de ce, dar oamenii nu prea vor să vină. S-au mai făcut brigăzi și prin alte raioane, dar nu mai vor să lucreze așa cum lucrau înainte. Si mulți s-au dus peste hotare, au rămas aici numai bătrânii care nu mai pot lucra. Găseam noi anul trecut, cu un an în urmă, căram oameni tocmai de la Chiperceni, de la Orhei. Vă dați seama, în fiecare zi, rutiera venea de la Chiperceni la Șerpeni și înapoi, în fiecare zi. Și anul ăsta am mai găsit noi oameni, veneau tocmai din Molovata, din partea cealaltă, din Dubăsari, ne costa rutiera doar 4 mii pe zi, în afară de salariul pentru lucrători. În stat au rămas foarte puțini oameni care vor să lucreze încă”, spune agronomul Victor Cebotaru.

Pentru această situație, agronomul a dat vina pe politicile guvernărilor trecute și actuale.

„Cred că ăsta e totuși, lipsa forță de muncă. Asta este, așa să vorbim, rezultatul guvernărilor stângace, în toate guvernările, inclusiv a lui Recean. Oamenii mai muncitori au plecat peste hotare. Au rămas aici bugetarii și o parte mică din fermieri. Muncitorii calificați nu numai în agricultură dar și din construcții, au plecat peste hotare la muncă. Cu toate că în țară la noi, muncitorii calificați găsesc cam așa salarii ca și în unele unei țări din Europa”.

Totodată, acesta este dezamăgit de faptul că cei care mai sunt în țară nu vor să muncească eficient și, de multe ori, așteaptă să treacă ziua de lucru, indiferent dacă și-au făcut activitatea sau nu.

„Noi îi plătim 400- 450 de lei pe zi. Noi le-am propus o altă variantă, adică să îi plătim la kilogramul cules. Că un om pe zi, poate să culeagă liber 500-600 de kilograme de roșii. Și dacă le-am dat un leu șaptezeci de kilogram, le-am zis că voi puteți să faceți 600, 700, 800 de lei. Cu cât mai mult faci, cu atât mai mult primești. Și mi-au spus că nu, nu ne aranjează așa. Măcar dă-mi 4 sute, 4 sute cincizeci de lei pe zi, dar eu mă uitam cum lucrează. Mergeau zece metri și se așezau cu fundul pe căldare, să șadă în voie, pentru că ei nu vin la lucru să facă bani mulți”.

În momentul de față acesta se află în discuții cu o companie care ar putea să suplimenteze forța de muncă, cu cetățeni aduși din Asia, fiind unica soluție pe care o vede pentru a putea să-și desfășoare activitatea în continuare.

„Noi am căutat variante din țările asiatice, să aducem încoace muncitori, că de altfel nu mai este chip. Mai cu seama în legumicultură, că aici trebuie multă muncă manuală. Am găsit o firmă, care să ne aducă nouă de prin Bangladesh, să facă selectare. Care o să mai rămână în agricultură, va fi neapărată nevoie să aducă de acolo. La noi în țară ăștia bătrâni nu vor să mai lucreze, cei tineri nu au nevoie de agricultură și se duc la oraș. Pe o bună pate dintre cei de prin sate i-am deprins cu ajutoarele sociale și nu se grăbesc să vină la lucru, iar asta e o problemă mare.”

Agricultura, un domeniu afectat de seceta prelungită, boli și calamități, este vulnerabilă și la criza de muncitori. Fermierii sunt tot timpul în căutarea brațelor de muncă, pentru că nu peste tot activitatea pe câmpuri este tehnologizată. Mai puțin sunt afectați de lipsa lucrătorilor cei care dețin afaceri mai mici, pentru că se descurcă datorită rudelor și prietenilor.

Mai mult de o mie de călugări din mănăstirile de pe muntele Atos, infectaţi cu coronavirus
Articolul anterior
Un recidivist care a evadat în urmă cu aproape 30 de ani dintr-o închisoare s-a predat poliției
Articolul următor