O treime din ghețarii incluși în Patrimoniul Mondial vor dispărea până în 2050, arată un nou studiu

O treime din toți ghețarii din siturile incluse în Patrimoniul Mondial sunt pe cale să se topească până în 2050, potrivit unei noi cercetări. Un studiu global important a constatat că schimbările climatice provoacă prăbușirea acestor fluxuri uriașe de gheață.

Dar, chiar dacă s-ar reduce emisiile acum, ghețarii emblematici, de la Dolomiți la Yosemite, vor dispărea din cauza volumului de gaze cu efect de seră eliberat de oameni. Limitarea încălzirii globale la 1,5 C peste nivelurile preindustriale este singura modalitate de a salva cele două treimi rămase din aceste struct uri vitale, spun oamenii de știință.

Pe măsură ce ghețarii continuă să se retragă într-un ritm accelerat, este posibil ca riscurile glaciare, cum ar fi inundațiile provocate de izbucnirea lacurilor glaciare, să crească și să aibă consecințe dezastruoase pentru populațiile și biodiversitatea unor întregi regiuni din aval”, avertizează Tales Carvalho Resende, autorul principal al noului raport UNESCO.

În iulie, cel mai mare ghețar din Alpii italieni s-a prăbușit, declanșând o avalanșă care a ucis 11 alpiniști. Incidentul de la Marmolada este un semn tragic a ceea ce va urma în Dolomiți, unde se preconizează că toți ghețarii vor dispărea până în 2050.

În altă parte în Europa, Mont Perdu din Munții Pirinei – care se întinde între Franța și Spania – va dispărea, de asemenea, în următorii 30 de ani. 50% din omenire depinde direct și indirect de acești giganți de gheață ca sursă de apă pentru uz casnic, agricultură și energie hidroelectrică.

UNESCO supraveghează îndeaproape 18.600 de ghețari din 50 dintre cele peste 1.000 de situri din patrimoniul mondial. Aceștia reprezintă aproape 10% din suprafața totală glaciară a Pământului.

Această listă include cel mai înalt (lângă Muntele Everest), cel mai lung (în Alaska), ultimii ghețari rămași în Africa, precum și unii dintre cei mai mari ghețari din Asia Centrală, Europa Centrală, America de Nord, Anzii de Sud și Noua Zeelandă.

Dar, deși faptul de a fi pe Lista Patrimoniului Mondial reprezintă cel mai înalt nivel de protecție, cu măsuri semnificative de atenuare la nivel local, ghețarii aflați sub supravegherea agenției ONU s-au retras într-un ritm din ce în ce mai accelerat începând cu anul 2000.

Aceste huluburi de gheață care se mișcă încet pierd 58 de miliarde de tone de gheață în fiecare an – echivalentul volumului total anual de apă folosit în Franța și Spania la un loc. Impactul topirii ghețarilor are mai multe fațete, explică Carvalho Resende. Acestea vor duce la schimbări inevitabile în hidrologia locală, precum și în forma habitatelor și a peisajelor.

Topirea ghețarilor poate avea temporar un impact pozitiv, deoarece va fi eliberată mai multă apă din depozitele glaciare. Cu toate acestea, pe termen lung, scurgerea anuală va fi redusă pe măsură ce ghețarii se vor micșora. O astfel de diminuare a scurgerii ghețarilor va avea probabil un impact negativ asupra producției agricole și a securității alimentare și va duce la un stres hidric care ar putea fi exacerbat de creșterea cererii de apă din cauza extinderii terenurilor agricole pentru a hrăni o populație în creștere.”

Unde se topesc cel mai repede ghețarii?

Conform datelor disponibile, ghețarii din toate siturile din Africa incluse în Patrimoniul Mondial vor dispărea până în 2050, inclusiv cei din Parcul Național Kilimanjaro și Muntele Kenya.

În SUA, ghețarii din parcurile naționale Yellowstone și Yosemite vor dispărea până la această dată. Te Wahipounamu din sud-vestul Noii Zeelande este și el pe cale de dispariție, după ce a pierdut aproape 20% din volumul său din anul 2000. În timp ce Three Parallel Rivers din zonele protejate Yunnan din China este ghețarul care se topește cel mai repede de pe listă.

Comunitățile locale vor fi primele care vor resimți impactul negativ al retragerii ghețarilor”, a declarat Carvalho Resende pentru Euronews Green.

Turismul pe ghețari are o importanță deosebită în Europa și va fi foarte afectat de retragerea ghețarilor”.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Fiul unui artist celebru a murit înecat la doar trei ani în piscina locuinței. Părinţii sunt devastaţi
Articolul anterior
Rusia desfăşoară în Belarus avioane dotate cu rachete supersonice, care pot atinge orice capitală europeană
Articolul următor