Guvernul de la Londra intenționează să nu introducă vize pentru cetățenii europeni care vor vizita Marea Britanie după Brexit, în această categorie fiind inluși și moldovenii, cei care dețin pașaportul român.
În schimb, dacă cetățenii din statele UE vor vrea să studieze, să muncească sau să se stabilească pe teritoriul Regatului Unit, acestia vor trebui să aplice pentru un premis, pe care autoritățile de la Londra îl vor introduce după Brexit.
Miniștrii Cabinetului May se confruntă cu întrebarea dacă nu cumva soluția propusă este un fel de “ușă din spate”, care oferă posibilitatea celor care vin în vizită să stea mai mult și să muncească la negru, fără obținerea unui permis.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
În prezent, toți cetățenii din alte țări membre UE sunt liberi să intre în Marea Britanie și să se angajeze fără permis de muncă.
Ministerul britanic de Interne a anunțat că gestionarea migrației înseamnă atât accesul la muncă și la beneficii, cât și abilitatea de a controla toate intrările de la granite. Pe de altă parte, grupul de presiune Migration Watch susține că este o propunere “sensibilă, poroporționată” și că Guvernul va trebui să investească mai mult în controlul imigrației, pentru a limita numărul celor care vor rămâne și vor lucra ilegal în Marea Britanie.
Londra acordă deja vize cetăţenilor din 56 de ţări – de la Statele Unite şi până în Maldive, comentează BBC. Paşapoartele sunt ştampilate la intrare în regat, iar oamenilor li se permite să stea maximum şase luni. Însă ei nu au voie să muncească, să studieze sau să se mute în regat.
”Nu este deloc surprinzător că este avut în vedere un sistem similar în privinţa cetăţenilor UE după Brexit, cu atât mai puţin având în vedere că aranjamentele viitoare ar urma să fie reciproce”, comentează BBC. Cu alte cuvinte, dacă cetăţenii UE vor avea nevoie de vize să vină în Regatul Unit, britanicii vor avea nevoie de vize pentru ca să călătorească în UE.
Citește mai mult pe stirileprotv.ro