O zi care a schimbat cursul politic! 16 ani de la evenimentele din 7 aprilie, care au zguduit întreaga țară: Ancheta penală este încă în desfășurare

Se împlinesc 16 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009 – o zi care a marcat istoria Republicii Moldova. Deși a trecut peste un deceniu și jumătate, evenimentele rămân învăluite în controverse, iar victimele continuă să aștepte dreptate. Nicio persoană nu se află în detenție pentru abuzurile comise atunci, iar ancheta penală este, în continuare, în desfășurare, scrie moldova1.md.

Într-un răspuns pentru Teleradio-Moldova, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că urmărirea penală este activă în dosarul nr. 2009038033, care include mai multe cauze conexate ce vizează evenimentele din Piața Marii Adunări Naționale și din apropierea Parlamentului și Guvernului. „Au fost efectuate și se efectuează în continuare un volum mare de acțiuni de urmărire penală, au fost audiați martori, efectuate confruntări, ridicări, măsuri speciale de investigații, în vederea stabilirii tuturor datelor și aflării adevărului pe caz. În prezent, urmărirea penală pe acest dosar este în curs de desfășurare”, precizează procurorii, menționând că alte detalii nu pot fi făcute publice din cauza protecției datelor și a confidențialității anchetei.

Nicio pedeapsă cu executare

De-a lungul anilor, autoritățile au dat asigurări că cetățenii vor afla adevărul despre ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009, însă până în prezent, niciun vinovat nu își ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise. Din cele 108 plângeri depuse la Procuratură, doar 58 de cazuri au ajuns în instanță, iar condamnările au fost simbolice – trei polițiști au primit sentințe cu suspendare, iar unul a fost amendat.

Singura persoană recunoscută vinovată de moartea tânărului Valeriu Boboc este fostul polițist Ion Perju, care a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Deși sentința este definitivă, acesta nu a fost încarcerat nici până astăzi.

R. Moldova, condamnată la CtEDO și obligată să plătească

Republica Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 10 cauze legate de evenimentele din 7 aprilie, iar alte câteva zeci de cereri sunt pe lista de așteptare. Până acum, statul a achitat circa 5 milioane de lei sub formă de despăgubiri, inclusiv în urma unor înțelegeri amiabile cu tinerii torturați.

Potrivit datelor oficiale, în 31 de cazuri, procurorii s-au autosesizat din materialele apărute în presă sau declarațiile victimelor, iar în alte 71 de cazuri au fost pornite dosare penale – majoritatea pentru tortură, exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

O zi care a schimbat cursul politic

Pe 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în stradă pentru a contesta victoria Partidului Comuniștilor în alegerile parlamentare din 5 aprilie. Protestul, anunțat ca fiind pașnic, a degenerat rapid în violențe, devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției, incendii și pierderi materiale în valoare de aproximativ 146 de milioane de lei.

În noaptea dintre 7 și 8 aprilie, zeci de tineri au fost reținuți, iar mulți au fost maltratați în comisariate. Valeriu Boboc a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către forțele de ordine. Un an mai târziu, a fost decorat post-mortem cu „Ordinul Republicii”.

Reparații, reconstrucții

Clădirea Parlamentului a fost reparată abia în 2016, după mai multe amânări din lipsă de fonduri. Edificiul Președinției a fost reconstruit cu sprijinul Turciei și inaugurat în 2018, în prezența președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Coincidență sau nu, în aceeași perioadă, șapte cetățeni turci – profesori ai Liceului „Orizont” – au fost ridicați de autoritățile moldovene și expulzați ilegal în Turcia, fapt criticat dur de organizațiile internaționale.

În anul 2012, Parlamentul a decretat 7 aprilie drept „Ziua Libertății”, de comemorare a tinerilor care au manifestat pașnic în numele libertății și democrației.

O delegație a Congresului SUA vine la București pentru întâlniri cu oficialii români

O delegație a Congresului Statelor Unite va ajunge în România pentru discuții cu președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și cu premierul Marcel Ciolacu, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale și după blocarea de către SUA a ridicării vizelor pentru români, au declarat duminică, 13 aprilie, surse politice pentru Libertatea.

ora 10.00 – întâlnire cu președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni ora 12.30 – întâlnire cu parlamentari români ora 16:00 – întâlnire la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu și cu mai mulți miniștri ora 18.00 – cină informală la Vila Dante găzduită de Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București

În total, 8 membri ai Congresului SUA vor veni în România, mai precis patru republicani și patru democrați.

Vizita congresmenilor SUA la București va fi cu numai trei săptămâni înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, programat pe 4 mai, dar și după ce SUA au blocat intrarea României în programul Visa Waiver.

Reuniune despre securitatea din Marea Neagră, organizată în Turcia. Rusia și Ucraina vor participa la discuții, potrivit CNN Turk

O reuniune a reprezentanților delegațiilor Rusiei și Ucrainei pe probleme de securitate în Marea Neagră va avea loc la Ankara în perioada 15-16 aprilie, potrivit CNN Turk, care citează surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale din Turcia.

Nu este precizat cine anume va participa la întâlnire și dacă aceasta va fi directă.

Moscova și Kievul nu au anunțat oficial vizita reprezentanților lor la această reuniune.

De la începutul anului, părțile au negociat prin intermediari.

La rândul său, Ministerul turc al Apărării Naționale a informat că va organiza la Ankara, în perioada 15-16 aprilie, o reuniune cu reprezentanți militari ai țărilor străine pe probleme de securitate în Marea Neagră. Cu toate acestea, componența delegațiilor nu este specificată.

„O reuniune privind problemele de securitate din Marea Neagră în lumina unei posibile încetări a focului între Rusia și Ucraina va avea loc în perioada 15-16 aprilie la sediul Comandamentului Forțelor Navale Turce. La aceasta vor participa reprezentanți militari ai țărilor străine și se va discuta aspectul naval al planificării militare pentru menținerea păcii în Marea Neagră”, a informat serviciul de presă al departamentului, citat de TASS.

Reprezentanții SUA au purtat discuții separate cu delegațiile rusă și ucraineană în Arabia Saudită în perioada 23-25 martie.

În urma discuțiilor, SUA au raportat că au convenit cu părțile beligerante o încetare a focului în Marea Neagră.

Kremlinul a declarat că Rusia va înceta focul în Marea Neagră numai după ridicarea sancțiunilor împotriva Rosselkhozbank, precum și a producătorilor și exportatorilor de alimente și îngrășăminte.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, comentând acest lucru, a declarat că reprezentanții ruși „au început deja să manipuleze” și „încearcă să răsucească acordurile”.

Președintele american Donald Trump a declarat că administrația sa studiază condițiile înaintate de Kremlin.

Trump vine cu noi declarații despre pacea în Ucraina

La o zi după ce a părut să critice lipsa de acțiuni ale Rusiei în ceea ce privește o încheiere a războiului din Ucraina, președintele american Donald Trump a revenit cu un mesaj vehement privind negocierile de pace, scrie hotnews.ro

„Cred că Ucraina-Rusia ar putea merge în direcția bună și veți afla destul de curând. Există un punct în care trebuie să faci sau să taci. Vom vedea ce se întâmplă”, le-a declarat Trump, sâmbătă, reporterilor aflați la bordul Air Force, potrivit Reuters.

„Rusia trebuie să se miște. Prea mulți oameni mor, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens – Un război care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată și nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte”, a declarat Trump, vineri, într-o postare pe platforma Truth Social.

În aceeași zi, trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff a efectuat o călătorie neanunțată la Santk Petersburg pentru a se întâlni cu mai mulți oficiali ruși, inclusiv cu președintele Vladimir Putin. După încheierea discuţiilor, Kremlinului a transmis că cei doi au discutat aspecte ale unei soluţionări a conflictului din Ucraina, fără să facă alte precizări.

Discuțiile de la Moscova au avut loc într-un moment în care dialogul dintre SUA și Rusia menit să convină asupra unei încetări a focului în Ucraina pare să fi stagnat din cauza dezacordurilor privind condițiile pentru o pauză completă a ostilităților.

SUA continuă eforturile pentru încheierea războiului din Ucraina

În finalul lunii martie, Casa Albă a anunțat că a intermediat un acord de încetare parțială a focului între Rusia și Ucraina, vizând Marea Neagră și infrastructura din sectorul energiei.

Cu toate acestea, de atunci au fost raportate numeroase încălcări ale înțelegerii, iar Kievul și Moscova încă nu au căzut de acord oficial asupra termenilor. Între timp, Putin a semnalat că este reticent în a accepta o încetare deplină a ostilităților.

Donald Trump a părut să își schimbe tonul în ultimele săptămâni, declarând pentru NBC News că este „foarte supărat” pe Vladimir Putin după multiplele încercări americane de negociere a unui armistițiu.

Președintele SUA a amenințat, de asemenea, că va introduce tarife de 50% împotriva țărilor care cumpără petrol rusesc dacă Moscova nu va fi de acord cu o încetare a focului. Rusia și Belarus nu sunt vizate de taxele anunțate în această lună de liderul de Casa Albă.

De partea cealaltă, Rusia a continuat să vorbească într-o notă optimistă despre schimbarea din relațiile cu SUA și despre discuțiile care se desfășoară. Vineri, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a spus că Washingtonul încearcă să abordeze „cauzele primare” ale conflictului și a descris într-un registru pozitiv poziția lui Trump.

Mai mulți bărbați din R. Moldova și România, riscă pușcărie în Belgia, după ce au încercat să fure un seif dintr-o librărie
Articolul anterior
Trei morți într-un accident de la Cluj unde este implicat un microbuz din Moldova
Articolul următor
Close menu