Oamenii de la Otaci au rămas fără agoniseala de-o viață: ,,Am ieșit așa cum suntem. Fără nimic”

Locătarii din Otaci spun că au observat demult primele indicii că blocul se va prăbuși. Aceștia se plâng că autoritățile locale, deși știau despre tragedie, nu au întreprins nimic.

separator
„Acum câțiva ani a fost pus acoperișul, iar marginile sunt chiar la colț. Toată apa curgea pe cornișă chiar sub fundament. Șeful gospodăriei comunale nu se uita la asta.” „Acum două zile au apărut crăpături. Casa tremura, nimeni nici nu atrăgea atenție.”

„Au venit și au zis să ieșim afară. De ce nu au zis cu o zi, două înainte ca să reușim să ne strângem lucrurile? A ieșit așa cum suntem, fără nimic. Doar cu copiii. Ei știau în urmă cu patru zile și nimeni nimic nu a zis.”

„O să ne plângem peste tot! Nu doar aici! Peste tot! O să ne strânge toți și o să ne plângem!”

Primarul localității a declarat că recent a fost creată o comisie la fața locului care ar fi stabilit că blocul este avariat și se poate prăbuși. De cealaltă parte, președintele raionului l-a contrazis și a adăugat că de ani buni nu a fost efectuată vreo inspecție. Între timp, 45 de oameni și-au găsit adăpost la rude și vecini, iar o persoană a fost cazată în incinta liceului din preajmă. Blocul se află sub supravegherea continuă a salvatorilor. Câteva persoane, echipate, au fost lăsate să intre în clădire sub supravegherea poliției și slavatorilor pentru a-și lua documentele și lucrurile mai de preț, anunță tv8.md. Experții au ajuns la concluzia că blocul cu nouă etaje nu va mai putea fi reparat, astfel că urmează a fi demolat. Salvatorii au analizat starea clădirii cu un lazer special și consideră că anume nerespectarea regulilor în construcții a dus la prăbușirea blocului.

„Noi pregătim platforma pentru a implica macaraua și tehnica grea. Acum evacuăm garajele care ne sunt în obstacol. Sunt trei plite care atârnă în aer și care urmează să le înlăturăm. Ele sunt cel mai mare pericol la momentul actual”, Mihail Harabagiu, șeful IGSU.

Astăzi au început lucrările de demontare a plăcilor de beton:

alte Articole interesante

Alte Articole interesante