Ca răspuns la războiul pe scară largă declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina, 8.489 de oameni de știință ruși au semnat o scrisoare de condamnare a agresiunii, iar sute dintre ei au părăsit de curând țara, potrivit anchetei „ Proiect ”.
„Acest pas fatal duce la victime umane uriașe și subminează bazele sistemului de securitate internațional existent. Rusia este în întregime responsabilă pentru declanșarea unui nou război în Europa. Nu există scuze rezonabile pentru acest război. Încercările de a folosi situația din Donbas drept scuză pentru a lansa o operațiune militară nu inspiră nicio încredere. Este destul de evident că Ucraina nu reprezintă o amenințare la adresa securității țării noastre. Războiul împotriva ei este nedrept și lipsit de sens”, se spune în scrisoare, conform ziare.com.
Se știe că doar organizația Scholars at Risk, care ajută oamenii de știință din întreaga lume, a ajutat 200 de oameni să părăsească Rusia. Alți 62 de oameni de știință au fost ajutați să plece de Fundația germană Alexander Humboldt.
Jurnaliștii „Proiect” au reușit să stabilească cu exactitate numele a 28 de oameni de știință care au părăsit Federația Rusă după 24 februarie 2022. Printre aceștia se numără președintele Societății de Matematică din Moscova Viktor Vasiliev (a descoperit invariantul de tip finit), astrofizicianul Iuri Kovalev (a făcut o descoperire în studiul găurilor negre), Oleksi Pleșkov, directorul Institutului de Studii Umanitare Istorice și Teoretice O. V. Poletaev al Universității Naționale de Învățământ Superior.
„Întregi domenii științifice s-au oprit, cercetarea pur și simplu nu se desfășoară. Suntem cu ani în urmă”, se plânge astrofizicianul, profesor al Academiei Ruse de Științe Serghei Popov. În 2016, el a primit premiul de stat „Pentru loialitatea științei”, în februarie 2022 a semnat o scrisoare deschisă împotriva războiului, iar în câteva luni a părăsit Rusia.
„Nimeni nu i-a convins pe Popov sau pe ceilalți colegi ai săi să rămână. Dimpotrivă, organizațiile științifice și educaționale au rămas fără specialiștii de înaltă clasă, cum s-a întâmplat în anul 1930 – în urma denunțurilor și spionajului”, scrie „Proiect”.
Oamenii de știință care au părăsit Rusia au început să creeze noi organizații educaționale în străinătate. În Muntenegru, foștii angajați ai Școlii Superioare de Științe Sociale și Economice din Moscova au creat curriculumul de Arte și Științe Liberal. Conducerea recrutează deja studenți pentru cursuri scurte și se așteaptă să transforme programul într-o instituție de învățământ superior cu drepturi depline. Peste 30 de profesori ruși au aplicat deja pentru a lucra în cadrul acestui program.
În Rusia se desfășoară o tragedie demografică. În ultimii trei ani, țara a pierdut cu aproximativ 2 milioane de persoane mai mult decât ar fi trebuit în mod normal, ca urmare a războiului, a bolilor și a exodului. Speranța de viață a rușilor a scăzut cu aproape cinci ani, ajungând la același nivel ca în Haiti.
Și pentru că atât de mulți bărbați în vârstă de înrolare sunt morți sau în exil, femeile sunt mai multe decât bărbații cu cel puțin 10 milioane.
Războiul nu este singura – și nici măcar principala – cauză a acestor probleme, dar le-a înrăutățit pe toate. Potrivit estimărilor occidentale, 175.000-200.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în ultimul an (cifrele Rusiei sunt mai mici). Undeva între 500.000 și 1 milion de oameni, în mare parte tineri și educați, au evitat mașina de tocat carne, fugind în străinătate. Chiar dacă Rusia nu ar avea alte probleme demografice, pierderea atâtor oameni într-un timp atât de scurt e dureroasă. Așa cum stau lucrurile, pierderile cauzate de război pun mai multe poveri pe o populație în scădere și bolnavă. Rusia ar putea intra într-o buclă de condamnare a declinului demografic.
Nicholas Eberstadt, demograf la American Enterprise Institute din Washington, susține că țara prezintă o combinație ciudată de mortalitate din lumea a treia și educație din prima lume. Are unele dintre cele mai ridicate rate de educație în rândul persoanelor de peste 25 de ani din lume. Dar exodul familiilor tinere cu o educație bună erodează acest avantaj. Potrivit ministerului comunicațiilor, 10% dintre lucrătorii IT au părăsit țara în 2022. Mulți dintre ei erau bărbați tineri. Fuga lor dezechilibrează și mai mult raportul dezechilibrat dintre sexe din Rusia, care în 2021 însemna că existau 121 de femei cu vârsta peste 18 ani la fiecare 100 de bărbați.