Obiceiul din care s-a născut sărutul ne-ar dezgusta astăzi

Sărutul are o istorie îndelungată. Cea mai veche dovadă a acestei practici la om a fost găsită în Mesopotamia acum mai bine de 5000 de ani. Sunt specialiști în primatologie și antropologie care spun că de fapt sărutul a apărut la om în urma unor obiceiuri dezgustătoare, pentru contemporani, scrie adevarul.ro.

Sărutul este o practică obișnuită a omului contemporan. El poate fi sexual, prietenesc sau părintesc, în funcție de legăturile care există între persoane. Puțini știu însă de unde provine acest obicei și cât de vechi este. Oamenii de știință încearcă să facă lumină în această privință și au emis mai multe ipoteze. Una dintre ele indică faptul că sărutul la om este o practică ancestrală derivată dintr-o activitatea considerată astăzi de-a dreptul dezagreabilă. Mai precis, este vorba despre curățarea pielii și a părului de resturi și paraziții, așa cum fac primatele, rudele noastre din regnul animal. 

Săruturi pasionale încă de la Omul de Neanderthal

Primele dovezi clare ale practicii sărutului la om sunt de acum 5000 de ani, din Epoca Bronzului. Este vorba despre tăblițele de lut din vechea Mesopotamie, pe locul Irakului de astăzi, care descriu aventuri romantice și săruturi cu tentă sexuală atât între zei cât și între muritori. O mare relevanță în acest sens o au poveștile și legendele sumeriene, o veche populație din Mesopotamia, imprimată pe tăblițe de lut, cu 2500 de ani înainte de Hristos.  Sărutul este prezent și în scrierile egiptene, tot din aceeași perioadă.

Cu 1500 de ani ÎHr, scrierile din vechea Indie descriu scene picante în care partenerii se sărută cu multă pasiune. Studiile recente arată totuși că istoria sărutului coboară mult pe axa timpului, până către 100.000 de ani în urmă. Evident, dovezile nu sunt atât de clare ca cele din Epoca Bronzului. Dar există. Troels Pank Arbøll, un specialist de la Universitatea din Copenhaga, autor al unui interesant articol în revista Science, precizează că ar exista indicii că acum 100.000 de ani în urmă hominizii își atingeau buzele sau poate se sărutau în toată regula. Acesta a declarat pentru Scientific American că a observat prezența microbului Methanobrevibacter oralis la oamenii de Neanderthal, dar și la Homo Sapiens, semn că aceștia și-au atins buzele. 

Un obicei ancestral, de la deparazitare la pasiune

Sărutul pasional nu poate fi identificat în toate culturile. Sunt comunități care nu-l practică din motive diferite. Sărutul părintesc sau prietenesc este însă universal valabil. Tocmai de aceea sunt oameni de știință care s-au gândit la faptul că sărutul este de fapt un obicei ancestral al omului, o moștenire evoluționară a speciei. Într-un articol publicat în revista Evolutionary Anthropology, primatologistul și psihologul evoluționar Andriano Lameira de la Universitatea din Warwick a emis o teorie foarte interesantă. Acesta crede că sărutul s-a născut la om ca o reminiscență evoluționară din perioada în care aveam un comportament asemănător marilor primate de astăzi, cimpanzeii sau gorilele.

Pe scurt, este vorba despre toaletare. Cu toții știm cum se toaletează, reciproc, cimpanzeii sau gorilele. Cu ajutorul degetelor, dar și a buzelor, indepărtează paraziții, resturile sau pielea moartă de pe partener. Este un act nu doar de ajutorare în comunitate, dar și un gest de afecțiune, un comportament care indică legăturile de rudenie dintre primate. De la îndepărtarea cu buzele a paraziților și până la sărut a fost un drum lung, dar foarte posibil, precizează Adriano Lameira. Odată ce hominizii au ajuns să nu mai aibă pilozitate pronunțată, ca la australopiteci, de exemplu, obiceiul a fost păstrat ca reminiscență ancestrală, dar redus la un singur gest, acela al sărutului.

Sărutul indica inițial legătura de rudenie, afecțiunea dintre membrii aceleiași familii sau clan. Mai apoi, odată cu timpul, din întâmplare sau joacă, sărutul a căpătat și tentă sexuală. „Relevanța igienică a toaletării reciproce a dispărut la hominizi odată cu pierderea pilozității abundente. Dar, ca vestigiu al acestui comportament ritualic al primatelor ancestrale, obiceiul a fost păstrat în variantă prescurtată cu o etapă finală, aceea a unui sărut. Era un comportament care semnala și totodată întărea legăturile sociale și de rudenie în comunitățile de hominizi”, precizează Adriano Lameira pentru Ancient Origins.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

De ce te trezești înfometat în toiul nopții?
Articolul anterior
Care pâine e cea mai sănătoasă? Mit despre acest aliment ”de temut”, spulberat de un nutriționist
Articolul următor