Ocupanții ruși au bombardat școala de artă din Mariupol, unde se ascundeau aproximativ 400 de oameni

Ocupanții ruși au bombardat școala de artă nr. 12 din cartierul Stânga Mariupol, unde se ascundeau aproximativ 400 de civili. Consiliul orășenesc Mariupol scrie despre asta în Telegram.

Россия сбросила бомбы на школу искусств в Мариуполе / иллюстрация REUTERS

Autoritățile din orașul-port ucrainean asediat Mariupol spun că armata rusă a bombardat o școală de artă în care se ascundeau aproximativ 400 de oameni.

Consiliul orășenesc raportează că clădirea școlii a fost distrusă, iar femei, copii și bătrâni sunt sub dărâmături. Se precizează informații despre numărul victimelor.

„Trupele fasciste ale Rusiei continuă genocidul poporului ucrainean și al civililor din Mariupol”, a comentat consiliul orașului.

Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar

New York are aproape 350.000 de milionari în dolari, nici un alt oraș din lume neavând un număr mai mare.

Practic, unul din 24 de locuitori ai orașului american a ajuns milionar, creșterea din ultimii 10 ani fiind de 48%, transmite spotmedia.ro.

Datele apar într-un nou clasament al Henley and Partners, citat de CBS News.

Orașul New York găzduiește și 744 de oameni cu o avere de peste 100 de milioane de dolari, dar și 60 de miliardari.

Averea totală combinată a locuitorilor orașului este mai mare de 3 trilioane de dolari.

Astfel, New York se află în fruntea listei celor mai bogate orașe.

După New York, Bay Area din California are a doua cea mai mare pondere de milionari – 305.700.

Tokyo (Japonia) a ocupat locul trei, urmat de Singapore.

Cota de milionari ai Londrei a scăzut cu 10% față de 2013, potrivit raportului, ajungând abia pe locul cinci.

Parisul este pe locul 7, fiind cel mai bogat oraș din Europa continentală.

Dubai este de departe cel mai bogat oraș din Orientul Mijlociu, după ce și-a crescut populația de milionari cu 78% în ultimii 10 ani.

Henley and Partners, o firmă care oferă servicii de rezidență și cetățenie, i-a definit pe milionari ca fiind persoane cu o avere lichidă investibilă de cel puțin 1 milion de dolari.

Unele țări au programe speciale numite viza de aur, care le permit străinilor bogați să obțină uşor cetățenia și/sau rezidența. Șapte dintre cele mai bogate orașe din lume se află în țări cu acest tip de programe.

Eșec pentru Elon Musk: Primul implant Neuralink s-a desprins parțial de creierul pacientului

Prima încercare a Neuralink de a-și implanta cipul în craniul unei ființe umane a întâmpinat un eșec neașteptat, după ce dispozitivul a început să se desprindă de creierul pacientului, a dezvăluit miercuri compania.

Eșecul lui Musk: Primul implant Neuralink s-a desprins parțial de creierFoto: Getty

Pacientul, Noland Arbaugh, a fost supus unei intervenții chirurgicale în februarie pentru a i se atașa un cip Neuralink la creier, însă funcționalitatea dispozitivului a început să scadă în decurs de o lună de la implantare, transmite stirileprotv.ro.

Unele dintre firele dispozitivului, care conectează computerul în miniatură la creier, începuseră să se retragă. Neuralink nu a dezvăluit motivul pentru care dispozitivul s-a desprins parțial, dar a declarat într-o postare pe blog că inginerii săi au rafinat implantul și au restabilit funcționalitatea.

Capacitățile diminuate nu păreau să îl pună în pericol pe Arbaugh, iar acesta putea în continuare să folosească implantul, spre exemplu, pentru a juca o partidă de șah pe un computer care îi folosea gândurile, potrivit Wall Street Journal, care a fost primul care a dat vestea despre problema cu cipul.

Posibilitatea de a îndepărta implantul a fost luată în considerare după ce a ieșit la iveală desprinderea, a relatat Journal.

Implantul lui Arbaugh a început să întâmpine probleme la sfârșitul lunii februarie, potrivit postării de pe blogul Neuralink, când un număr nedivulgat de fire ale cipului „s-au retras din creier, ceea ce a dus la o scădere netă a numărului de electrozi eficienți”. Acest lucru a scăzut numărul de biți pe secundă al dispozitivului, care este în esență un indicator al modului în care implantul își poate îndeplini sarcinile.

Neuralink, companie deținută de Elon Musk și evaluată anul trecut la aproximativ 5 miliarde de dolari, a lăudat pe larg succesul primului său implant, poziționându-se ca lider mondial în tehnologia cipurilor cerebrale. Deși dispozitivul se află încă în stadii incipiente, dezvăluirea companiei aduce mai multă atenție asupra naturii netestate și complicate a procedurii experimentale.

Implanturile Neuralink funcționează prin încorporarea în craniu a unui mic recipient care găzduiește un cip de procesare și o baterie, împreună cu 64 de fire fine care se conectează cu țesutul cerebral și interacționează cu semnalele neuronale pe care acesta le trimite. Arbaugh, care este tetraplegic, poate controla cu ajutorul implantului său dispozitive informatice precum o tastatură sau un cursor de mouse.

Arbaugh a lăudat implantul în timpul unei demonstrații din luna martie și a spus că acesta „i-a schimbat deja viața”, precizând totodată că nu a fost perfect și că „s-au confruntat cu unele probleme”.

Înainte ca Neuralink să efectueze primul său implant la om, a experimentat pe scară largă timp de ani de zile pe animale, inclusiv oi, porci și maimuțe. Autoritățile de reglementare au lansat mai multe investigații cu privire la practicile companiei în aceste laboratoare de testare pe animale, la începutul acestui an afirmând că au descoperit probleme de control al calității și de păstrare a înregistrărilor la un centru de cercetare din California.

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Bălți, renovată integral

La Spitalul Clinic Bălți a fost a renovată complet secția de Anestezie și Terapie Intensivă, iar potrivit conducerii instituției medicale, medicii vor putea să-și desfășoare activitatea în condiții mai sigure.

Potrivit unui reportaj marca Tvn.md, secția de Anestezie și Terapie Intensivă este una din cele mai mari secții care au fost renovate în R. Moldova și numără circa 20 de locuri pentru pacienți.

„Această secție este mai importantă de fapt pentru locuitorii municipiului Bălți și pentru populația din nordul țării, dar bineînțeles că este foarte importantă pentru colectivul acestui spital unde ei vor putea să-și desfășoare activitatea în condiții mai sigure”, a spus Gheorghe Brînza, directorul Spitalului Clinic Bălți.

Angajații spun că secția de ATI avea nevoie urgent de o renovare capitală, menționând că înainte, dotarea cu aparataje nu era la nivelul cuvenit.

„La începutul COVID-ului să spunem așa că noi aveam patru-cinci aparate pentru respirație mecanică în municipiul Bălți, astăzi la fiecare pat, dacă vorbim despre secția dată, 20 de paturi, 20 de aparate pentru respirație mecanică”, a spus Axentie Vețu, șeful Departamentului ATI la SC Bălți.

Acum secția este dotată după standarde europene, iar proiectul total de renovare a secției de ATI a costat 29 de milioane de lei.

„Timpurile sau pe timpul meu de activitate asigurările spitalului au fost diferite. La diferite perioade istorice, dar administrația spitalului tot timpul a găsit resurse și utilaj pentru a înzestra întâi și întâi terapia intensivă și urgența. Ceea ce s-a făcut acum, ultima reparație este una nu că frumoasă, este o reparație contemporană, este o reparație cu înzestrare, cu utilaj medical de stil european, performant, de ultima performanță și asta este o mândrie pentru noi”, a spus Andrei Uncu, medic anestezist.

Astăzi are loc echinocțiul de primăvară. Ce înseamnă fenomenul?
Articolul anterior
De când a început conflictul, mii de ruși au plecat din Sankt Petersburg cu destinația Helsinki
Articolul următor