Adunarea Ofițerilor din Rusia a publicat un apel deschis către compatrioți și autoritățile ruse, în care a declarat ,,inadmisibilitatea provocării războiului de dragul menținerii puterii”. Apelul a fost semnat de președintele organizației, general-colonelul Leonid Ivashov, de asemenea istoric, lector la MGIMO și Universitatea Lingvistică de Stat din Moscova, șef al Academiei de Probleme Geopolitice, fost șef al departamentului principal de cooperare militară internațională a Ministerului Apărării, relatează mk.ru.
„Noi, ofițerii Rusiei, cerem președintelui Federației Ruse să renunțe la politica criminală de provocare a războiului”, se arată în apel și se afirmă că, în urma unei astfel de politici, țara „se va pomeni de una singură împotriva unității forțelor Occidentului”.
De asemenea, ofițerii i-au cerut lui Putin „să creeze condiții pentru implementarea în practică a articolului 3 din Constituție”, care prevede, printre altele, imposibilitatea uzurpației puterii.
„Și să demisioneze”, este a treia cerere.
În plus, ofițerii fac apel la militarii pensionați și din rezervă, precum și la toți cetățenii Federației Ruse, „cu recomandarea de a fi vigilenți… de a se opune activ propagandei și declanșării unui război”.
Se vorbește și despre necesitatea „prevenirii unui conflict civil intern”.
În apel, autorii încearcă să înțeleagă de ce Rusia, conform spuselor lor, s-a regăsit „în centrul unei catastrofe amenințătoare”. Anterior, țara ducea războaie pentru că era nevoită, dar acum nimeni nu o amenință din exterior, subliniază autorii.
Și, în același timp, autorii enumeră amenințările interne – „zonele vitale, inclusiv demografia, se degradează constant”, precum și „rata de dispariție a populației bate recordurile mondiale”.
Potrivit ofițerilor, problema constă în neprofesionalismul puterii.
„Situația escaladată în jurul Ucrainei este… mercenară pentru unele forțe interne”, scriu autorii apelului.
Ei exprimă, de asemenea, opinia că „încercările prin ultimatum și amenințări… de a impune ca ,,Federația Rusă și conducerea ei să fie iubite” sunt lipsite de sens”.
Semnatarii concluzionează, de asemenea, că autoritățile ruse își înțeleg incapacitatea de a scoate țara din „criza sistemică”, care amenință „o revoltă a poporului”.
Prin urmare, autorii cred că, cu sprijinul oligarhiei, oficialilor corupți, „atragerea presei și a forțelor de securitate”, statul încearcă să „activeze linia politică” încercând de fapt să distrugă statalitatea și să „extermine populația”, iar războiul va rezolva aceasta problemă – ,,pentru a-și păstra ceva timp puterea antinațională”, se spune în apel, „și pentru a păstra bogăția furată de la popor”.