Olga Manciu a dezvăluit secretul din familia ei, despre care nu a vorbit niciodată până astăzi: ,,Traiesc într-o țară unde oamenii cu autism au job-uri, familie, au tot”

Olga Manciu a făcut dezvăluiri inedite despre viața ei, în cadrul celui mai recent interviu. Stabilită de câțiva ani în Marea Britanie, împreună cu familia ei, bloggerița a decis că acum este momentul să vorbească despre lupta și sacrificiile pe care le-au făcut în calitate de părinți, pentru Vladimir, fiul mai mic al cuplului. ,,Noi tot am depistat, noi știam despre asta încă când eram aici în Moldova”, a mărturisit Olga cu sinceritate.

Olga Manciu a dezvăluit secretul din familia ei. „Cred că e timpul să spun asta deschis, să fie exclusivitate. Vladimir, la noi are autism, eu nu am vorbit despre asta, lumea nu știe despre asta”, a spus Olga, în premieră, la podcastul Titaniei.

Olga a vorbit despre progresele lui Vlăduț în Anglia, țara în care s-a stabilit:

„Vova nu prea are exprimări emoționale, el este un copil căruia îi place foarte mult singurătatea, foarte mult îl iubește pe tatăl lui și doar atunci când el simte necesitatea el este deschis să vorbeasca cu tine, să se joace cu tine, să-ți comunice ceva. E o formă de autism ușoară, dar este autism”.

„Mă bucur că învață la școală în Anglia, pentru că ei au depistat. Bine, noi tot am depistat, noi știam de asta încă când eram aici in Moldova, de asta el nu a mers la grădiniță nici o zi, pentru că știam că o să-l distrugă”.

„La Vladimir deja acum lucrurile stau mult mai bine, încă are probleme cu contactul vizual. Eu nu am spus până acum, deoarece eu știu în ce societate trăim, oamenii nu știu să calibreze cuvintele. Am decis acum să spun, deoarece eu traiesc într-o țară unde asta se acceptă, iar aceasta este o normalitate, unde oamenii cu autism au job-uri, familie, au tot”, a mai adaugat Olga.

Copiii cu autism pot avea o viață normală, o dezvoltare mentală și emoțională bună, care să îi ajute să-și descopere resursele interioare. Olga a povestit cum evoluează lucrurile la ei:

„La început m-am învinovățit pe mine, iar după am înțeles că copilul meu este deosebit, el nu este bolnav, el este deosebit. Autismul nu este o boală, am observat că el e deosebit, el la doi ani vorbea în limba engleza, el la doi ani număra în limba arabă. El nu a privit în viața lui desene animate, el privește calcule, cifre, el într-un moment dat vorbea în opt limbi”.

„Copilul acesta este minunat, el e tot o minune. Există șanse ca în adolescență sau în maturitatea sa totala, acest lucru să îi dispară. Noi acum tot ce facem, atât noi cât și școala, facem așa ca el să aibă o existență confortabilă. Pentru mine, copilul meu e tare bravo, eu sunt sigură că Vova al nostru o să facă ceva la nivel foarte înalt. El e pur și simplu fantastic, eu abia aștept să văd ce o sa ne mai învețe el mai departe”.

Interviul integral poate fi urmărit mai jos:

sursa foto: Instagram/Olga Manciu

Curtea de Apel din Comrat a anulat, ca fiind ilegale, adaosurile la pensiile unor bătrâni, din fonduri extrabugetare finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor

Hotărârea Comitetului Executiv al Găgăuziei privind adaosurile lunare la pensie pentru unele categorie de pensionari, din fonduri extrabugetare finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost anulată ca fiind ilegală. Decizia a fost pronunțată pe 15 mai de Curtea de Apel Comrat, scrie NM.md

Potrivit deciziei judecătorești, Oficiul Teritorial Comrat al Cancelariei de Stat a solicitat anularea hotărârii aprobate de Comitetul Executiv privind sprijinul financiar suplimentar pentru unele categorii de pensionari din autonomia găgăuză. Completul de judecată de la Curtea de Apel Comrat, care a examinat cauza, a dat curs solicitării. Astfel, inițiativa aprobată de Comitetul Executiv a fost anulată ca fiind ilegală.

Decizia judecătorească poate fi contestată în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiție.

Precizăm că, pe 6 octombrie, Comitetul Executiv a aprobat un „contract de sponsorizare”, privind sprijinuri financiare suplimentare pentru pensionarii din Găgăuzia, din fonduri extrabugetare. Astfel, persoanele din Găgăuzia care primesc o pensie mai mică de 3 000 de lei urmau să beneficieaze de plăți suplimentare, în valoare de 1 000 de lei, lunar.

Într-un mesaj pe rețelele de socializare, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul a declarat că mijloacele financiare pentru adaosurile la pensii vor fi oferite de Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

Un ofițer din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat s-a stins din viață. Colegii sunt îndurerați

Serviciului de Protecție și Pază de Stat a anunțat azi despre decesul unui dintre colegi, Denis Curjos. Instituția a venit cu un mesaj de condoleanțe.

”Cu profundă tristețe anunțăm despre decesul colegului nostru, Denis Curjos, căpitan al Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

Denis Curjos a fost un ofițer de protecție onest și devotat, îndeplinindu-și cu onoare misiunile încredințate. Pe lângă abilitățile sale profesionale, Denis a fost un om cu un suflet generos și un prieten de nădejde pentru toți cei care au avut privilegiul să îl cunoască.

Ne exprimăm întreaga compasiune și transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate, precum și tuturor celor care l-au cunoscut. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției.

Başcana Găgăuziei îl dă în judecată pe președintele Parlamentului Igor Grosu

Bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, propulsată în funcție de partidul declarat neconstituțional Șor și cu statut de învinuită pentru acceptarea finanţării din partea unui grup criminal organizat, l-a acționat în judecată pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, scrie stiripesurse.md.

O cerere în acest sens a fost depusă în data de 20 mai, pe cale civilă, într-un proces de apărare a onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale. Acțiunea în instanță intervine după ce speakerul Grosu, a spus la Pro TV Chișinău că Guțul nu ar avea șanse să devină membră a Guvernului, deoarece „ legea nu prevede ca bandiții să devină membri ai Guvernului”.

Pe 16 mai, Guțul a pierdut în primă instanță procesul de apărare a onoarei împotriva președintei Maia Sandu. Cererea sa a fost refuzată de magistrata Natalia Russu, care a concretizat că Guțul nu va mai putea să se adreseze repetat în judecată „cu aceeaşi acţiune, împotriva aceluiaşi pârât și cu acelaşi obiect şi aceleaşi temeiuri”.

Evghenia Guțul a atras recent atenția asupra faptului că președinta Maia Sandu nu a semnat decretul de confirmare a sa ca membru al Guvernului Republicii Moldova, așa cum prevede legea din 1994. Maia Sandu a comentat  că „o persoană care lucrează pentru o grupare criminală, o persoană care face declarații împotriva propriei țări nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova”.

În investigația Bașcaniada: ofensiva rusă pentru șefia autonomiei găgăuze, portalul Anticoruptie.md a deconspirat faptul că  „lumea rusă” a avut și are încă o influență puternică în regiune, iar majoritatea liderilor de opinie și politici nu-și ascund „legăturile periculoase” cu administrația de la Kremlin. Rusia a fost prezentată ca un garant al binelui social și al viitorului sigur și în retorica Evgheniei Guțul, susținută de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară, scrie

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, examinează cauza în care guvernatoarea regiunii găgăuze și o secretară din cadrul Oficiului Central al fostului Partid „Șor”, Svetlana Popan, sunt inculpate pentru acceptarea finanţării din partea unui grup criminal organizat.

Cele două învinuite nu au recunoscut faptele comise. Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57.500 la 92.500 de lei sau cu închisoare de la doi la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la doi la cinci ani.

Marcela Paladi este o luptătoare: primii pași făcuți fără ajutor
Articolul anterior
Maraton pentru deținuții politici de Ziua Rusiei
Articolul următor