Oligarhii ruși, care au devenit magnați în anii 90 după privatizarea marilor întreprinderi de stat și s-au bucurat de protecția dictatorului Vladimir Putin înainte de invadarea Ucrainei, sunt serios amenințați.
Parchetul deschide zeci de dosare în toată Federația Rusă pentru a le confisca bunurile, scrie Bloomberg, potrivit Ziare.com.
Oligarhii sunt nevoiți să caute garanții de la Kremlin că proprietățile lor nu vor fi confiscate și își asigură președintele de loialitate. Dar nu toată lumea este norocoasă.
Cel mai recent exemplu este gigantul rusesc de paste Makfa. Procuratura din Celiabinsk a intentat un proces cu scopul de a „prelua” afacerea de la actualii proprietari – familiile lui Mihail Iurevici și fostul deputat al Dumei de Stat, Vadim Belousov.
Valoarea totală a activului este de aproximativ jumătate de miliard de dolari. Ancheta susține că aceștia au controlat de facto compania în timp ce se aflau în serviciului guvernamental, iar acest lucru este ilegal.
Ambii au părăsit Rusia în urmă cu câțiva ani, după ce le-au fost aduse acuzații separate de corupție, dar au continuat să-și conducă afacerea cu paste din Cipru și Londra.
Acum, acești oligarhi ruși au șanse aproape sigure de confiscarea a proprietăților lor în Federația Rusă, scrie Bloomberg.
De la începutul războiului din Ucraina, procuratura a deschis cel puțin 55 de dosare penale, al căror scop este naționalizarea averilor oligarhilor ruși. Mai mult, vorbim nu numai despre fabrici de paste, ci și despre marile întreprinderi metalurgice și din alte industrie grele.
„A început o redistribuire forțată a proprietății”, spune fostul prim-vicepreședinte al Băncii Centrale a Rusiei, Oleg Viugin.
El adaugă că, în condiții de război, Putin are nevoie de o nouă elită, ceea ce a afirmat în repetate rânduri. Iar pentru asta contează numai loialitatea necondiționată față de dictator.
Putin a abordat subiectul la o întâlnire recentă cu angajații Parchetului General. Deși a spus că nu se poate vorbi de vreo reprivatizare și toate demersurile în acest domeniu trebuie să fie legale, în realitate totul arată diferit.
Bloomberg oferă alte exemple ale începutului procesului de naționalizare a întreprinderilor oligarhilor neloiali lui Putin: aceasta este Uzina Electrometalurgică Celiabinsk, formată din trei fabrici, care reprezintă aproximativ 80% din producția rusă de feroaliaje.
De la începutul anilor 90, a aparținut familiei antreprenorului Iuri Antipov, iar acum, prin hotărâre judecătorească, se află la dispoziția corporației de stat Rostec, care se ocupă, în special, de producția de rachete. Este condus de vechiul tovarăș al lui Putin, Serghei Chemezov.
În decembrie, Kremlinul a preluat controlul și asupra unuia dintre cei mai mari dealeri de mașini din țară, care era deținut de omul de afaceri Serghei Petrov, ce devenise recent un critic al autorităților ruse și a plecat în Austria. Putin nu ezită să ia active de la investitorii minoritari.
O instanță din Perm a aprobat recent confiscarea acțiunilor a peste 2.000 de acționari ai fabricii de magneziu Solikamsk, un producător de metale rare, după ce privatizarea acesteia în 1992 a fost declarată ilegală. Controlul asupra acestei întreprinderi a fost în cele din urmă transferat corporației de stat Rosatom.
„Autoritățile privesc acum afacerile din punctul de vedere dacă sunt loiale sau nu. Cei care sunt considerați neloiali pot vedea că activele lor vor ajunge în mâinile altor oameni”, spune Oleg Viugin, fost prim-vicepreședinte al Banca Centrală a Federației Ruse.