Oligarhii ruși au știut de război din timp și s-au grăbit să ascundă bunurile

Oligarhii ruși au știut din timp data invaziei ruse a Ucrainei și au început să transfere bunuri pe numele celor dragi pentru a evita sancțiunile. La astfel de concluzii au ajuns Trezoreria SUA FinCen, o agenție de combatere a crimelor financiare, într-o anchetă asupra acțiunilor marilor afaceri rusești în ajunul războiului, relatează BBC.

Vladimir Putin dismisses US list that seeks to 'threaten' Russia |  Financial Times

Agenția se referă la rapoartele altor structuri care au raportat tranzacții suspecte pe conturile și fondurile unui număr de ruși. FinCen se concentrează pe tendințele observate în rapoartele Actului privind secretul bancar (BSA) din martie 2022 până în octombrie 2022. Vorbim despre oligarhi ruși, oficiali de rang înalt și persoane implicate în listele de sancțiuni. Pe baza a 454 de rapoarte care detaliază activități suspecte de zeci de miliarde de dolari, agenția a identificat trei tendințe majore:

  • Oligarhii ruși au mutat sau au transferat fonduri și active în timpul invaziei ruse, transferându-le în cercul lor interior sau în membrii familiei.
  • Oligarhii ruși la începutul anului cumpărau bunuri imobiliare străine sau bunuri scumpe: bijuterii sau artă.
  • Mai mulți oligarhi au început să transfere fonduri din conturi din Rusia în conturi din alte țări, inclusiv SUA, cu puțin timp înainte sau în timpul invaziei ruse.

FinCen crede că oligarhii au acționat după o schemă similară cu cea urmată de Roman Abramovici. În ianuarie, British Guardian  , citând documente de la compania cipriotă Meritservus, a raportat că miliardarul, cu puțin timp înainte de începerea războiului, a transferat active de cel puțin 4 miliarde de dolari către șapte copii, dintre care cel mai mic are nouă ani.

Înainte de invazie, Abramovici deținea cel puțin 10 trusturi în Cipru și Jersey. În februarie, a început reorganizarea lor. Copiii miliardarului au devenit acționari ai marilor companii rusești și proprietari de proprietăți scumpe. Procedura de reorganizare s-a încheiat în ziua începerii războiului – 24 februarie.

După izbucnirea războiului din Ucraina, guvernele britanice și ale Uniunii Europene au impus sancțiuni împotriva lui Abramovici, acuzându-l că profită de pe urma legăturilor cu Vladimir Putin. Abramovici neagă legăturile cu Kremlinul.

Rapoartele FinCen și BSA sunt folosite de REPO (Elitele Ruse, Proxies și Oligarhii Task Force) pentru a căuta bunurile rușilor care fac obiectul sancțiunilor. De la începutul războiului, a blocat sau înghețat active rusești de peste 30 de miliarde de dolari și a restricționat sever accesul rușilor sancționați la sistemul financiar internațional.

sursa

Primarul de Șoldănești și alți angajați ai administrației publice locale, cercetați de CNA într-un caz de corupție

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Bălți anunță despre cercetarea primarului or. Șoldănești în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Bănuitul, în comun cu alți angajați ai Primăriei, ar fi perceput sistematic remunerații ilicite de la reprezentanții unor agenți economici în scopul favorizării acestora în procesele de achiziții publice organizate de primărie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, primarul orașului Șoldănești, contabila-economist și alți membri ai Comisiei de achiziții au fost documentați de CNA în mai multe episoade în care au primit mijloace financiare de la unii beneficiari ai contractelor de achiziții publice, încheiate în cadrul unor proiecte de dezvoltare a localității. În procesul investigațiilor s-a constatat că bănuiții ar fi încasat de la părțile beneficiare câte 10 la sută din valoarea contractelor.

În aceste zile, au avut loc acțiuni de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucție, la biroul, domiciliul și automobilul primarului or. Șoldănești, dar și la alte persoane vizate în cauza penală. La această etapă, toate persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În prezent, cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Gazul s-ar putea scumpi: Anunțul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, transmite știri.md.

În prezent, specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri.

„În acest context, anunțăm că membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 27 noiembrie 2024, la ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, au precizat reprezentanții ANRE.

Potrivit solicitării S.A. „Moldovagaz”, tariful la gaz ar putea crește cu circa patru lei sau cu aproape 40 la sută. Așadar, acesta ar urma să fie 16,36 lei/m3 (fără TVA).

De menționat că, în prezent, tariful la gaz este de 12,15 lei/m3.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Forumul Economic Mondial de la Davos 2023. Liderii lumii se adună în Elveţia pentru a decide viitorul planetei: Maia Sandu, printre participanţi
Articolul anterior
Cum conviețuiesc rușii și ucrainenii în Bali: „Îmi pare rău, suntem din Moscova”
Articolul următor