Unul dintre complicii crimei din 10 iulie, din sectorul Rîșcani, a fost reținut la data de 30 august în Marea Britanie, iar oamenii legii vor încerca să obțină extrădarea acesteia. De asemenea, un alt complice, care a avut rolul de asigura transportarea pe teritoriul orașului Chișinău, este reținut în Republica Moldova, după ce ieri au fost efectuate percheziții la domiciliul și mașina acestuia. Complicele colaborează cu ancheta, precizează oamenii legii, scrie tvrmoldova.md.
Șeful Inspectoratului General al Poliției și procurorul șef interimar al PCCOCS au venit astăzi cu detalii despre cazul omorului din 10 iulie, menționând că de la comiterea crimei și până astăzi au fost efectuate peste 150 de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație, fiind reconstituit tabloul crimei, practic la minut.
De menționat că bărbatul turc, omorât la 10 iulie în sectorul Rîșcani, avea 40 de ani și se numește Eren Izzet. Acesta se afla în căutare internațională de către Marea Britanie, fiind liderul unei organizații de crime organizate din Londra.
Potrivit oamenilor legii, la data de 15 iunie, cu cursa aeriană Larnaca – Chșinău, în Republica Moldova intră doi cetățeni străini – killerul și complicele nr. 1. Acestea au fost preluate de o cetățeană a Republicii Moldova – considerată complicele nr. 3. Aceasta era, de fapt și concubina primului complice, care avea rolul de a-i transporta pe ceilalți prin Chișinău.
Killerul ar fi procurat bicicleta electrică cu ceva timp înainte de a comite crima. La achiziție, bărbatul a refuzat să își ofere datele pentru a beneficia de reducere, refuzându-se și de garanția pentru bicicletă.
Primul complice deținea un apartament în adiacentul locației unde a avut crima. Pe balconul apartamentului, oamenii legii au găsit instalată o cameră de supraveghere, cu vedere spre zona în care a fost înfăptuită crima. De asemenea, acesta ar fi închiriat și o mașină, care a fost fixată de mai multe ori timp de 3 zile (28-30 iunie) în zona în care a avut loc crima.
La data de 7 iulie, în peisaj apare și complicele nr. 2. Acesta ar fi venit cu mașina din Germania, după care s-a aflat în România timp de patru zile, iar de la Iași ar fi închiriat o altă mașină cu care ar fi venit în Republica Moldova.Acesta este întâlnit de killerul propriu zis, fiind fixați împreună în diferite locații din Chișinău.
La puțin peste o oră de la comiterea crimei, killerul a intrat în Gara de Nord, de unde a plecat spre România, cu o cursă Chișinău – Iași.
Percheziții în cazul omorului unui străin la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei, scrie moldova1.md! Oamenii legii au descins de urgență, aseară, în cazul omorului unui cetățean străin, la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei, pe 10 iulie. Contactat, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Victor Furtună, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că perchezițiile au loc la o adresă din municipiul Chișinău.
„În contextul omorului care a fost comis la 10 iulie în sectorul Râșcani al capitalei, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că polițiștii, în comun cu procurorii din cadrul PCCOCS, efectuează pe moment acțiuni procesuale de urmărire penală”, anunță IGP.
Inspectoratul a precizat că va reveni pe 3 septembrie cu detalii privind rezultatele descinderilor.
Amintim că un cetățean turc în vârstă de 41 de ani a fost împușcat de șapte ori, pe 10 iulie, în timp ce stătea la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. Acesta era urmărit la nivel internațional prin canale de Interpol, cu scopul de arest și extrădare pentru un șir de infracțiuni. Oamenii legii au deschis un dosar penal și examinează versiunea unei reglări de conturi.
Cazul a ajuns și în atenția Parlamentului. Legislativul a anunțat după câteva zile de la tragedie o anchetă internă la IGM, după ce s-a constatat că instituția ar fi facilitat prezența cetățeanului turc asasinat pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, așa cum cetățeanul se afla în urmărire internațională, cererea lui de azil trebuia respinsă. În urma anchetei, șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihai Vodă, și adjuncții acestuia au fost demiși.
Reamintim în acest context că Parlamentul a aprobat la sfârșitul lunii iulie modificări la Legea privind azilul în Republica Moldova. Conform noilor modificări, cetățenii străini care au probleme cu legea nu vor mai putea să se folosească de tertipuri juridice pentru a evita extrădarea din țara noastră și eschivarea de la răspundere penală.